ΚΥΠΕ
Η επικείμενη οριστικοποίηση του Πλαισίου Πολιτικής για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση της Κύπρου, ανοίγει τον δρόμο για την άντληση βιώσιμης χρηματοδότησης, επιτρέποντας στη Δημοκρατία να έχει πρόσβαση σε πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης πέραν των παραδοσιακών, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Σε γραπτή του δήλωση για την πρόοδο ετοιμασίας του Πλαισίου για έκδοση Πράσινου/ Κοινωνικού/ Βιώσιμου Ομολόγου (Σχέδιο «ΑΓΡΙΝΟ» - Project “Mouflon”), αναφέρεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σήμερα για την πρόοδο του έργου και την ετοιμασία του αναγκαίου Πλαισίου για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και για την σχεδιαζόμενη έκδοση του πρώτου Ομολόγου Βιωσιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το εν λόγω Πλαίσιο, σημειώνει ο Υπουργός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Δημοκρατία για την έκδοση «βιώσιμων» Ομολόγων και δανείων με σκοπό τη χρηματοδότηση κυβερνητικών πρωτοβουλιών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πράσινων και κοινωνικών έργων.
Όπως αναφέρει, το Πλαίσιο για τη Χρηματοδότηση της Βιωσιμότητας, καθορίζει τομείς περιβαλλοντικών και κοινωνικών δαπανών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω της έκδοσης βιώσιμων ομολόγων σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα.
Προσθέτει ότι το αναφερόμενο Πλαίσιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις κατηγορίες κυβερνητικών έργων/ σχεδίων/ δαπανών που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την έκδοση βιώσιμου ομολόγου.
Ο Υπουργός σημειώνει πως η διεθνής αγορά ομολόγων ESG (Environmental – Social – Governance) είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη δυναμική αγορά με τις εκδόσεις ομολόγων κατά το 2022 να ανέρχονται σε σχεδόν €1 τρισεκατομμύριο και αναφέρει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν ή προετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εκδόσεις τέτοιων ομολόγων.
«Η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αγορά αυτή προβλέπεται να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο από πλευράς ρευστότητας αλλά και από πλευράς αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης», τονίζει ο Υπουργός.
Περαιτέρω, υπογραμμίζει ότι «η επικείμενη οριστικοποίηση του Πλαισίου Πολιτικής για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση της Κύπρου, ανοίγει τον δρόμο για την άντληση βιώσιμης χρηματοδότησης, επιτρέποντας στη Δημοκρατία να έχει πρόσβαση σε πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης πέραν των παραδοσιακών, καταδεικνύοντας τη δέσμευση της Κύπρου για προώθηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών δράσεων μέσω της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού».