ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Γεωργίας: Προτεραιότητα η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας

Επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε τον αγροτικό κόσμο, διασφαλίζοντας όχι μόνο τη βιωσιμότητα αλλά και την ευημερία ολόκληρου του γεωργικού τομέα

ΚΥΠΕ

Προτεραιότητά μας είναι η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, η μείωση του κόστους παραγωγής και η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, δηλωσε η Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ Μαρία Παναγιώτου, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γεωργία μας, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εστιάζουν ιδιαίτερα στην αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, που διαχρονικά αποτελεί στυλοβάτη της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Σε χαιρετισμό της στο «21ο Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο», στο Aliathon Resort, στην Πάφο η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως μέσα από στρατηγικές και στοχευμένες δράσεις, επιδιώκουμε να θωρακίσουμε τη γεωργία μας, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των αγροτών και να εξασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για την κοινωνία και τη φύση. Επιδιώκουμε, είπε, να ενδυναμώσουμε τον αγροτικό κόσμο, διασφαλίζοντας όχι μόνο τη βιωσιμότητα αλλά και την ευημερία ολόκληρου του γεωργικού τομέα.

Η Παναγιώτου χαιρετίζοντας την διοργάνωση, η οποία όπως ανέφερε, για πρώτη φορά φέτος φιλοξενείται στην Κύπρο, ανέφερε πως αυτή αναδεικνύει τόσο τη σημασία της διάδοσης της έρευνας στον τομέα της Φυτοπαθολογίας, όσο και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για στενότερη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας.

Οι προκλήσεις, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ο τομέας της φυτοπαθολογίας, γίνονται ολοένα και πιο έντονες λόγω των διάφορων παραγόντων που επηρεάζουν δυσμενώς τη σύγχρονη γεωργία, πρόσθεσε.

Είναι γεγονός συνέχισε η κ. Παναγιώτου, πως η Κλιματική Αλλαγή έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του πρωτογενούς τομέα. Οι αυξημένες θερμοκρασίες, οι παρατεταμένες ξηρασίες και οι ανομοιόμορφα κατανεμημένες βροχοπτώσεις, δημιουργούν ένα περιβάλλον ανάπτυξης φυτοπαθογόνων μικροοργανισμών, ευπάθειας των ξενιστών σε αυτούς και μεταβάλλουν τις συνθήκες καλλιέργειας, ευνοώντας τη διασπορά των διάφορων επιβλαβών οργανισμών σε νέες περιοχές.

Για την αποτροπή πρόσθετων συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής, η ΕΕ είπε η κ. Παναγιώτου, έθεσε στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που επιβάλλει την υλοποίηση διάφορων πρωτοβουλιών πολιτικής όπως, η Στρατηγική «από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», η Στρατηγική για την «Ανάκαμψη της Βιοποικιλότητας» και η Στρατηγική για την «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή».

Στρατηγικές συνέχισε, που υποχρεώνουν τους γεωργούς να προσαρμοστούν σε νέες επιλογές για την αποτελεσματική προστασία των καλλιεργειών τους στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, αλλά και την επιστημονική κοινότητα να προβεί σε έρευνα για να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη για νέες και αποτελεσματικές επιλογές φυτοπροστασίας.

Καθίσταται λοιπόν προφανές, τόνισε, «ότι η επιστημονική κοινότητα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό πυλώνα της εφαρμογής της πολιτικής για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στην προσπάθειά μας για αντιμετώπιση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων, με ταυτόχρονη παραγωγή επαρκών και ασφαλών τροφίμων για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του πληθυσμού της γης».

Είναι για αυτό τον λόγο που το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει αναλάβει ενέργειες για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας με την επιστημονική κοινότητα προς επίτευξη των κοινών μας στόχων, συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών αλλά και το Συμβούλιο Γεωπόνων έχουν κληθεί, και πλέον συμμετέχουν ενεργά, στην Ομάδα Εργασίας Προστασίας Φυτών που συστάθηκε τον Ιούλιο του 2024, για τη διάγνωση αναγκών και την ιεράρχηση στόχων για την επίλυση θεμάτων φυτοπροστασίας, καθώς και την ανάπτυξη πρακτικών λύσεων που ενδυναμώνουν την αγροτική παραγωγή και προστατεύουν το περιβάλλον μας.

Πρόσθεσε πως με πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της γεωργίας, επενδύοντας στην ποιότητα των παραγομένων προϊόντων και στηρίζοντας τους παραγωγούς με στοχευμένες δράσεις και επενδύσεις.

Γνωρίζουμε είπε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες, από το αυξημένο κόστος παραγωγής μέχρι τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, μέσω των εργαλείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στρατηγικών σχεδίων, επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε βιώσιμες λύσεις που θωρακίζουν την αγροτική παραγωγή, προωθούν την καινοτομία και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του τομέα, σημείωσε η Υπουργός Γεωργίας.

Ανέφερε επίσης πως το Υπουργείο, υλοποιώντας το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, παρουσίασε πρόσφατα τη Στρατηγική για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα, η οποία περιλαμβάνει έντεκα Δράσεις Ανάπτυξης.

Όλες μας οι δράσεις είπε η Υπουργός Γεωργίας βασίζονται στην αειφορία, με κεντρικό πυρήνα τον αγρότη και προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες της κυπριακής γεωργίας, όπως ο μικροτεμαχισμός, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και η έλλειψη νέων στον τομέα.

Είπε ακόμη πως με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα €100 εκατομμύρια, επιδιώκουν την ενδυνάμωση των αγροτικών κοινοτήτων μέσω εκπαίδευσης, σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή νέων και γυναικών.

Στόχος μας πρόσθεσε, «είναι να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο που διασφαλίζει δίκαιες συνθήκες και δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες μας, προστατεύοντάς τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Με αυτές τις πολιτικές, οικοδομούμε ένα βιώσιμο και καινοτόμο μέλλον για τον αγροτικό τομέα, στηρίζοντας παράλληλα την πλήρη προστασία του φυτικού κεφαλαίου και της παραγωγής».

Επεσήμανε τέλος πως το συνέδριο αυτό αποτελεί πολύτιμη πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και παρουσίασης νέων ευρημάτων, δίνοντας ώθηση για συνεργασία και κοινές δράσεις που θα μας επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος. Αναγνωρίζοντας ακριβώς τη σημασία του Συνεδρίου, ευχαρίστησε τέλος την Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία για την επιλογή της Κύπρου για τη διεξαγωγή του και έδωσε συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή για την άρτια οργάνωσή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ