ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Εργασίας: Νέα συνάντηση με εργοδότες-συντεχνίες σκυροδέματος

Σύμφωνα με τον Υπουργό, κατά το προηγούμενο διάστημα καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις

ΚΥΠΕ

Νέα συνάντηση σήμερα το απόγευμα με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των συντεχνιών των εργαζομένων στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος για την αξιολόγηση των δεδομένων σχετικά με τη στάση των δύο πλευρών έναντι της διαμεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, κατά το προηγούμενο διάστημα καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος.

«Παρά τις δυσκολίες, αυτή η προσπάθεια οδήγησε στον περιορισμό των αποκλίσεων και στη διαμόρφωση πρότασης που κινήθηκε εντός του συγκεκριμένου πλαισίου. Αναμένω την επίσημη ενημέρωση από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών έναντι της μεσολαβητικής πρόταση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Παναγιώτου.

«Η αναγκαιότητα για την επαναφορά της ομαλότητας είναι δεδομένη και η συλλογική υπευθυνότητα είναι απαραίτητη για την επίτευξη συμφωνίας», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι «εντός της σημερινής ημέρας θα καλέσω στο Υπουργείο Εργασίας τους επικεφαλής των δύο πλευρών για να τοποθετηθούν σχετικά και για να επισημάνω για πολλοστή φορά την ευθύνη που μας αναλογεί σε όλους μαζί και στον καθένα ξεχωριστά για την διαφύλαξη της θετικής πορείας της Κυπριακής Οικονομίας και για την βελτίωση της ευημερίας του κυπριακού λαού».

Προσέθεσε ότι η Κυβέρνηση υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει «την αποκατάσταση της εργατικής ειρήνης μέσα από την συνεννόηση και τη συνεργασία, καθώς και την υπευθυνότητα που όλοι οφείλουν να επιδεικνύουν διαχρονικά και όπως οφείλουν να πράξουν και σε αυτήν την συγκυρία».

Καμία επίσημη ενημέρωση για απόρριψη της πρότασης

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σχετικά με την απόρριψη της πρότασης από πλευράς των συντεχνιών, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη ενημέρωση ούτε από την εργοδοτική πλευρά, ούτε από τη συνδικαλιστική πλευρά αναφορικά με τις τελικές τους τοποθετήσεις και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αφού πλέον θα έχει λάβει επίσημη ενημέρωση ώστε να είναι σε θέση να σχολιάσει ανάλογα με το περιεχόμενο.

Ερωτηθείς επίσης για ανακοίνωση της εργοδοτικής πλευράς, η οποία κάνει λόγο για σύσκεψη σήμερα στις 3 μ.μ. προκειμένου να εξετάσει τα ζητούμενα, χωρίς να αποκλείει τη λήψη πιο δυναμικών μέτρων, ο Υπουργός απάντησε ότι δεν έχει δει την εν λόγω ανακοίνωση δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε προ ολίγου η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι εφόσον εντός της ημέρας υπάρχουν δεδομένα για τα οποία θα χρειαστεί να γίνει από πλευράς του Υπουργείου οποιοσδήποτε επιπρόσθετος σχολιασμός θα φροντίσει να ενημερώσει σχετικά.

Ξεχωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές

Σε ερώτηση αν θα γίνουν από κοινού συναντήσεις με τις δύο πλευρές ή ξεχωριστά, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι αφού ενημερωθεί για τις τελικές τους τοποθετήσεις, θα καλέσει σε ξεχωριστές συναντήσεις τη μία και την άλλη πλευρά ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα για να δώσουν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες ή επιπρόσθετες εξηγήσεις θεωρούν χρήσιμες, καθώς επίσης και για να ακούσει τις απόψεις τους αναφορικά με τα επόμενα βήματα, κατόπιν των όποιων αποφάσεων ληφθούν οι οποίες, όπως είπε, ενδεχομένως να απέχουν από το αισιόδοξο σενάριο της εκατέρωθεν αποδοχής της μεσολαβητικής πρότασης που θα έδινε τη δυνατότητα για άμεση εντός της σημερινής ημέρας υπογραφή της συμφωνίας, για την οποία, όπως σημείωσε, έχουν ήδη ετοιμαστεί τα σχετικά αντίγραφα και αναμένουν τις υπογραφές των επικεφαλής των δύο πλευρών.

«Ωστόσο, αναλόγως της συζήτησης που θα εξελιχθεί, εάν χρειαστεί να προγραμματιστούν κοινές συναντήσεις ή επαφές με οποιοδήποτε τρόπο διευκολύνει, αυτές θα καταστούν εφικτές, όπως πράξαμε και τις προηγούμενες μέρες, έτσι θα πράξουμε και τώρα, επειδή παρά τις δυσκολίες, παρά τα όποια εμπόδια, παρά τις όποιες αποκλίσεις, παρά τις όποιες διαφωνίες ενδεχομένως αποτυπωθούν και κατά τη σημερινή ημέρα, παραμένει ως αδιαφιλονίκητο γεγονός η αναγκαιότητα της αποκατάστασης της εργατικής ειρήνης, της επαναφοράς της ομαλότητας στο συγκεκριμένο κλάδο, της προστασίας της ευρύτερης οικοδομικής βιομηχανίας και της προστασίας της κυπριακής οικονομίας από διαφωνίες οι οποίες μπορούν και θα μπορούσαν να είχαν ήδη να γεφυρωθούν εφόσον επιδειχθεί και από τις δύο πλευρές η απαραίτητη εποικοδομητική διάθεση και η απαραίτητη υπευθυνότητα», σημείωσε ο κ. Παναγιώτου.

Απαντώντας σε ερώτηση αν από τις επαφές του με τις δύο πλευρές διαπίστωσε διάθεση για εποικοδομητική στάση, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι μέσα από την προσπάθεια που καταβλήθηκε ιδιαίτερα κατά τις προηγούμενες ημέρες μετά από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης που θεωρώ ότι και για τις δύο πλευρές επιτρέπει να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται με τρόπο ακόμη ρεαλιστικό, θα επιδιωχθεί μέσα από την αξιολόγηση των δεδομένων, όπως έχουν διαμορφωθεί, να κριθεί κατά πόσον υπάρχει αυτή η διάθεση για να μπορέσει αυτή η διαφορά να επιλυθεί.

«Όμως από τη στιγμή που η διαφορά αυτή επηρεάζει ευρύτερα την αγορά εργασίας, την κυπριακή οικονομία, την κυπριακή κοινωνία, χρειάζεται όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε η κρίση να εκτονωθεί, να αποκλιμακωθεί η ένταση και να επανέλθει η ομαλότητα που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας», επισήμανε.

Το κόστος της απεργίας

Σε ερώτηση για το κόστος αυτής της απεργίας στην κυπριακή οικονομία αυτές τις εβδομάδες λόγω των απεργιών, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι η συνέχιση οποιωνδήποτε απεργιακών μέτρων για μακρά περίοδο έχει χαρακτήρα αυτοκαταστροφικό για όλους τους εμπλεκόμενους, καθότι, όπως ανέφερε, προκαλείται οικονομικό κόστος και για την εργοδοτική πλευρά και για την πλευρά των εργαζομένων μέσα από την απώλεια των εισοδημάτων τους, ενώ το κόστος για την οικονομία της χώρας δεν είναι απλώς το άθροισμα μεταξύ των δύο, αλλά είναι πολλαπλασιαστικό.

«Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο χρειάζεται να επιδειχθεί από όλους και απαραίτητη υπευθυνότητα και μέσα από την συνέπεια με τη διαχρονική υπευθυνότητα που τηρεί και η εργοδοτική πλευρά και το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας, θεωρώ ότι μπορεί να επιτευχθεί πολύ σύντομα λύση σε αυτήν τη διάφορα, διαφορετικά, εάν δεν επιδειχθεί η απαραίτητη εποικοδομητική στάση, δεν θα είναι θετικές οι επιπτώσεις για την οικονομία μας, αλλά αρνητικές», τόνισε.

Σε ερώτηση αν η προσπάθειά του Υπουργείου θα συνεχίσει να είναι μεσολαβητική αν δεν βρεθεί κοινό πλαίσιο, ο Υπουργός είπε ότι υπάρχει προγραμματισμός και σχεδιασμός για τη διαχείριση της κατάστασης αυτής ανάλογα με την εξέλιξή της, προσθέτοντας ότι αφού επιβεβαιωθούν τα δεδομένα όπως είναι σήμερα διαμορφωμένα, το Υπουργείο θα φροντίσει να ενεργοποιήσει τον σχεδιασμό αυτό, έτσι ώστε να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στην επαναφορά της ομαλότητας.

«Όμως μέσα από τη λειτουργία των εργασιακών σχέσεων, μέσα από την παράδοση που υπάρχει στη χώρα μας αναφορικά με τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, των εργαζομένων, των εργοδοτών και της πολιτείας, θεωρώ ότι μέσα από την επίδειξη υπευθυνότητας και μέσα από την εκατέρωθεν εποικοδομητική στάση μπορούμε να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ σύντομα, οπότε επιφυλάσσομαι να επανέλθω», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση