ΚΥΠΕ
Ευθύνη και στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και υγιείς συνθήκες εργασίας και ότι είναι σε θέση να εκτελούν την εργασία τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανέφερε σε χαιρετισμό ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου στη συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε από τον Σύνδεσμο Ρευματοπαθών Κύπρου για την ετήσια εβδομάδα ρευματοπαθειών που φέτος θα διαρκέσει από τις 4 μέχρι τις 14 Μαΐου.
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός Εγασίας πρόσθεσε πως αυτό περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους με ρευματικές παθήσεις, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις στον εργασιακό χώρο που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από τους γύρω τους, επειδή η πιθανή αναπηρία που αυτές προκαλούν δεν είναι εμφανής, αλλά αόρατη, όπως ο πόνος, η δυσκαμψία και η κόπωση.
Ανέφερε ακόμα ότι οι προκλήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν διακρίσεις ή δυσκολία προσαρμογής ή πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης κα επεσήμανε πως για τον εργαζόμενο ρευματοπαθή, η ισότιμη συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες συνεπάγεται πολλαπλάσιο κόπο από τους υπόλοιπους. Ως αποτέλεσμα, πολλοί εργαζόμενοι με ρευματοπάθειες μπορεί να αισθάνονται αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν την εργασία τους ή να μην μπορούν να εργαστούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Ακολούθως είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), έχει προκηρύξει Σχέδια Χορηγιών για την πρόσληψη ατόμων με χρόνιες παθήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Διευκρίνισε ότι τα Σχέδια, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία, αποσκοπούν στην ενθάρρυνση εργοδοτών για πρόσληψη ατόμων με χρόνιες παθήσεις και περιλαμβάνονται στα μέτρα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που προωθεί η Κυβέρνηση για καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ειδικότερα όσον αφορά την ενεργό ένταξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στην αγορά εργασίας.
Πρόσθεσε ότ το 3ο Σχέδιο παροχής κινήτρων, που προκηρύχθηκε το 2021, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ με προϋπολογισμό €2 εκ. και στόχο 100 άτομα και ανέφερε πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει 84 τοποθετήσεις ανέργων ατόμων με χρόνιες παθήσεις. Πρόκειται για χορηγία που παραχωρείται για 24 μήνες με συγκεκριμένο ανώτατο όριο.
Επιπλέον, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι το Υπουργείο του προωθεί εναλλακτικές μορφές απασχόλησης, όπως είναι το νομοσχέδιο για την τηλεργασία που έχει στόχο να ψηφιστεί μέσα στο 2023, ως μέσα που θα βοηθήσουν στην απασχόληση ευάλωτων ομάδων αλλά και θα διευκολύνουν τους εργαζόμενους με ρευματικές και άλλες παθήσεις.
Σημείωσε επί αυτού ότι η ευελιξία στο ωράριο, η μειωμένη σωματική καταπόνηση και η δυνατότητα εργασίας κατά τον πιο παραγωγικό χρόνο ενός ανθρώπου, που προσφέρει η τηλεργασία, αναμένονται να ανακουφίσουν αλλά και να αυξήσουν την απασχολησιμότητα των ατόμων με χρόνιες παθήσεις.
Τόνισε περαιτέρω ότι η παροχή ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος αποτελεί αναφαίρετο και θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο, χωρίς διακρίσεις, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζεται ακόμα περισσότερο για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες συμπεριλαμβανομένων και αυτών που παλεύουν με τις ρευματικές παθήσεις.