ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ. Τουρισμού: Βιώσιμος είναι ο προορισμός που σέβεται επισκέπτες και ίδιους πόρους

Πραγματοποιήθηκε το Ετήσιο Τουριστικό Συνέδριο του ΣΤΕΚ με θέμα «Τουρισμός: Τα νέα δεδομένα απαιτούν ένα πιο ανταγωνιστικό μοντέλο»

ΚΥΠΕ

Βιώσιμος προορισμός είναι αυτός που σέβεται τους επισκέπτες του, αλλά την ίδια στιγμή σέβεται και τους ίδιους πόρους του, φυσικούς και ανθρώπινους, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμός Κώστας Κουμής, κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Τουριστικού Συνεδρίου του ΣΤΕΚ με θέμα «Τουρισμός: Τα νέα δεδομένα απαιτούν ένα πιο ανταγωνιστικό μοντέλο», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

Μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αναφορικά με τη συνεισφορά του τουρισμού στις οικονομίες της Κύπρου και της Ελλάδας, ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε αυτή είναι πολύ σημαντική, φτάνοντας φέτος στην Κύπρο το 12,8% του ΑΕΠ.

Σημείωσε πως η αξία του τουρισμού άρχισε να αναδεικνύεται πανευρωπαϊκά μετά το 2000 και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν και ακούστηκαν για πρώτη φορά σκέψεις περί δημιουργίας κοινού χαρτοφυλακίου τουρισμού, κάτι που, όπως είπε, υποστηρίζουν και μεγάλες εταιρείες και θα βοηθούσε στην επίλυση των προβλημάτων διάφορων προορισμών.

«Πρέπει να αφοσιωθούμε τόσο στα πλεονεκτήματα, για την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους, αλλά και στα μειονεκτήματα ώστε να πάψουν να αποτελούν τέτοια, όπως η μειωμένη αεροπορική συνδεσιμότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα», συνέχισε ο κ. Κουμής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα της σημασία της κλιματικής αλλαγής, η οποία, όπως είπε, έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια απειλή, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει στην απώλεια σημαντικού αριθμού επισκεπτών, οι οποίοι θα προτιμήσουν άλλους, πιο ήπιου κλίματος προορισμούς.

Σχετικά με τους σχεδιασμούς του Υφυπουργείου για το ζήτημα της εποχικότητας, η οποία, όπως είπε, χαρακτηρίζει τον τουρισμό πολλών χωρών της νότιας Ευρώπης, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει θέσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητώντας από την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες και καταθέτοντας πρόταση ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν την ευκαιρία με ευρωπαϊκούς πόρους να επισκέπτονται προορισμούς εντός της Ένωσης κατά τους μήνες χαμηλής επισκεψιμότητας.

Προσέθεσε ότι το Υφυπουργείο έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Εργασίας για τη βελτίωση υφιστάμενου σχεδίου επαγγελματικής κατάρτισης, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση των επιχειρήσεων προσφέροντας στήριξη στον τομέα της απασχόλησης, ενώ έκανε ακόμη αναφορά και στην ανάγκη βελτίωσης της αεροπορικής συνδεσιμότητας, αλλά και βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως για παράδειγμα μέσω του αθλητικού τουρισμού, αλλά και της στόχευσης στις αγορές της Μέσης Ανατολής λόγω γεωγραφικής εγγύτητας.

Συμπλήρωσε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού παρέχει κίνητρα στις επιχειρήσεις του κλάδου για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, καθώς η πιο αρνητική διάσταση που προκύπτει από τα πρώτα πορίσματα του Παρατηρητηρίου Τουρισμού βάσει σχολίων επισκεπτών σε διαδικτυακές πλατφόρμες αφορά στο επίπεδο της διαθέσιμης παροχής τεχνολογίας στα τουριστικά καταλύματα.

«Βιώσιμος προορισμός είναι αυτός που σέβεται τους επισκέπτες του, αλλά την ίδια στιγμή σέβεται και τους ίδιους πόρους του, φυσικούς και ανθρώπινους», τόνισε ο κ. Κουμής, προσθέτοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα η κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει ο τομέας.

Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας Μύρων Φλουρής, αναφερόμενος στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα κατά το περασμένο έτος, κάλεσε όλους τους δραστηριοποιούμενους στον τουριστικό τομέα της Κύπρου να επενδύσουν στους τομείς του σχεδιασμού και της πρόληψης με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

Στάθηκε επίσης στη διάσταση της βιωσιμότητας της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία, όπως ανέφερε, περιλαμβάνει πέρα από το οικονομικό σκέλος το αντίστοιχο κοινωνικό και πολιτιστικό, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει σταδιακά η προσέγγιση της ανάπτυξης του τομέα να περάσει από το ποσοτικό στο ποιοτικό.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Αλέξανδρος Θάνος είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις προσπάθειες των κρατικών αρχών, αλλά είναι σε θέση να παρέχει παράλληλα τεκμηριωμένες εισηγήσεις βάσει δεδομένων και να συνδιαμορφώνει το μελλοντικό πλαίσιο.

Προσέθεσε πως ο τουρισμός είναι ενταγμένος με οριζόντιο τρόπο στην οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας, συνεισφέροντας με περίπου το 25% του ΑΕΠ, ενώ ανέδειξε την ανισορροπία που παρατηρείται ως προς το ύψος των εσόδων μεταξύ των περιφερειών της χώρας, καθώς 5 από τις 13 περιφέρειες συγκεντρώνουν κατά τη διάρκεια 5 μηνών το 90% των εσόδων ετησίως, καθώς και την ανάγκη εύρεσης νέων οικονομικών κινήτρων για ανάπτυξη τομέων όπως οι κινηματογραφικές παραγωγές και ο συνεδριακός τουρισμός.

Ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης τόνισε από την πλευρά του το έντονο στοιχείο της εποχικότητας που διακρίνει τον κυπριακό τουρισμό, με δυσμενή, όπως είπε, αποτελέσματα για την απασχόληση και την κινητοποίηση επενδύσεων κατά τους χειμερινούς μήνες, προσθέτοντας πως χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός με τη συμβολή του κράτους και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ζήτησε επίσης επιτάχυνση των διαδικασιών για την έλευση εργαζομένων από τρίτες χώρες και την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε προσωπικό, αλλά και αύξηση των κονδυλίων που παρέχει το κράτος στο Υφυπουργείο Τουρισμού.

Της συζήτησης προηγήθηκαν παρουσιάσεις για την πράσινη μετάβαση και την αειφορία στον τουρισμό, όπου αναδείχθηκαν οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής για το τουριστικό προϊόν χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και το κόστος που επιφέρει για τις επιχειρήσεις του τομέα η μετάβαση στην πράσινη οικονομία και τη βιωσιμότητα.

Επιπλέον, σε άλλη ενότητα παρουσιάστηκαν οι νέες τάσεις και προκλήσεις του τομέα της φιλοξενίας, με κοινό συμπέρασμα των ομιλητών να αποτελεί η ανάγκη στόχευσης των τουριστικών επιχειρήσεων στον παράγοντα άνθρωπο με την ταυτόχρονη προσφορά αυθεντικών βιωματικών εμπειριών σε μοναδικούς προορισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση