ΚΥΠΕ
Σε δύο επίπεδα προχωρούν οι δράσεις για την προώθηση του Ψηφιακού Πολίτη, ήτοι την αναβάθμιση της κυβερνητικής πύλης gov.cy και την παρουσίαση της εφαρμογής για κινητά, στα οποία θα αποθηκεύονται επίσημα κρατικά έγγραφα, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, ο κ. Δαμιανού είπε ακόμη ότι η πρώτη φάση της κυβερνητικής πύλης αναμένεται τον Ιούνιο του 2024, ενώ η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα αναμένεται να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους. Ανέφερε ακόμη ότι στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης η ηλεκτρονική ταυτότητα και ο Ψηφιακός Βοηθός με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο κ. Δαμιανού προέβη σε ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Ψηφιακό Πολίτη, μία οριζόντια δράση που αφορά όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία για καλύτερο συντονισμό των ενεργειών, «οι οποίες πρέπει να πω ότι έχουν ήδη ξεκινήσει», όπως είπε.
«Τα δύο κανάλια τα οποία θα αξιοποιήσουμε είναι η εφαρμογή, μέσα από την οποία ο πολίτης θα μπορεί να έχει στο κινητό του σε ψηφιακή μορφή επίσημα έγγραφα του κράτους και η νέα κεντρική κυβερνητική πύλη (gov.cy), η οποία βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και στοχεύουμε να την ανακοινώσουμε την πρώτη φάση μαζί με τις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων και Υφυπουργείων τον Ιούνιο του 2024», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Δαμιανού.
Όπως είπε, η κυβερνητική πύλη βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και θα περιλαμβάνει μέχρι τον Ιούνιο όλες τις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων και Υφυπουργείων, ενώ εξελιχτικά θα προστίθενται υπηρεσίες.
Εξήγησε ότι η αναβάθμιση της πύλης gov.cy θα γίνει με ουσιαστικό τρόπο και στα πρότυπα άλλων του εξωτερικού όπως το gov.uk και το gov.gr.
Όσον αφορά την εφαρμογή για τα κινητά, ο Υφυπουργός Έρευνας είπε πως τα πρώτα έγγραφα που μπορούν να φυλάγονται στην εφαρμογή είναι η ταυτότητα, η άδεια οδήγησης και το πιστοποιητικό καταλληλότητας του οχήματος, ενώ θα προστίθενται σταδιακά και άλλα έγγραφα.
Παράλληλα, ο κ. Δαμιανού είπε πως μέσα από την εφαρμογή του Ψηφιακού Πολίτη, θα δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να εγκρίνει τη χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας, μια λειτουργία που, όπως είπε, δεν υποκαθιστά την πολιτική ταυτότητα, αλλά αποτελεί την ταυτότητα του πολίτη «στον ηλεκτρονικό κόσμο».
Σημείωσε ότι η χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας δεν θα είναι υποχρεωτική, για να προσθέσει, ωστόσο, πως είναι ένα εργαλείο το οποίο επιθυμούμε να έχουν όλοι στα χέρια τους. «Και θεωρώ ότι με τον τρόπο με τον οποίο εξελιχτικά το κράτος θα δώσει τέτοιες υπηρεσίες θα είναι ένα εργαλείο το οποίο θα θέλουν όλοι να έχουν στα χέρια τους», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο κ. Δαμιανού είπε πως το Υφυπουργείο εργάζεται προς την κατεύθυνση του Ψηφιακού Βοηθού, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο να εισαχθεί η πρώτη έκδοσή του, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πύλης πριν το τέλος του χρόνου.
«Έχουμε ξεκινήσει και θα ανακοινώσουμε κάποια πράγματα πολύ σύντομα και με την ελληνική Κυβέρνηση», πρόσθεσε. Ερωτηθείς για τη συνεργασία με την Εσθονία, ο κ. Δαμιανού είπε ότι υπάρχει συνεργασία με την Κυβέρνηση της χώρας, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα.
Εξάλλου ότι για το θέμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι αυτή έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023, στο ψηλότερο επίπεδο αναγνωρισιμότητας (high assurance), που σημαίνει ότι όποιος είναι κάτοχος της ταυτότητας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σε όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη.