ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χρ. Πατσαλίδης: Θετική η πορεία του τραπεζικού συστήματος, όχι εφησυχασμός

O δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατά το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, ανερχόταν στο 21,5%, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό δείκτη που ήταν 15,9% το Μάρτιο του 2024

ΚΥΠΕ

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, παρά τις συνεχόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συνεχίζει να καταγράφει θετική πορεία, η οποία αντικατοπτρίζεται στους κύριους εποπτικούς δείκτες, αναφέρει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), Χριστόδουλος Πατσαλίδης σε εισαγωγή του στο Οικονομικό Δελτίο Ιουνίου 2024, που περιλαμβάνει ανάλυση των εξελίξεων στην κυπριακή οικονομία και των μακροοικονομικών προβλέψεων της ΚΤΚ.

O δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατά το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, ανερχόταν στο 21,5%, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό δείκτη που ήταν 15,9% το Μάρτιο του 2024 ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας βρισκόταν στο 341% τον Μάρτιο του 2024, πολύ ψηλότερα από τον ελάχιστο εποπτικό απαιτούμενο. Παράλληλα οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) συνεχίζουν να καταγράφουν μείωση, με το ποσοστό τους ως προς το ενοποιημένο δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών να βρίσκεται στο 7,3% στο τέλος Μαρτίου του 2024.

Επίσης, συνεπεία των αυξημένων επιτοκίων, οι τράπεζες συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση στην κερδοφορία τους τους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Σημαντικό μέρος αυτής προκύπτει από τις τοποθετήσεις της υπερβάλλουσας ρευστότητας που διαθέτουν σε καταθέσεις στην ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, κατά τους τρεις μήνες μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα κατέγραψε κέρδη ύψους €345 εκ.

"Πάρα τις αξιοσημείωτες επιδόσεις δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξημένο αριθμό κινδύνων που πρέπει να τυγχάνουν και της απαραίτητης διαχείρισης. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η κλιματική αλλαγή, καθώς και ο σημαντικός αλλά και απρόβλεπτος τομέας της τεχνολογίας αποτελούν βασικές εποπτικές προτεραιότητες τα τελευταία χρόνια στις οποίες οι τράπεζες χρειάζεται να εγκύψουν με απώτερο στόχο τη διατήρηση της ευρωστίας, ανθεκτικότητάς αλλά και ανταγωνιστικότητάς τους. Προς τούτο, βασική προϋπόθεση αποτελεί η περεταίρω ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης", τονίζει ο Διοικητής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ