ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τον κώδωνα κινδύνου εγκλωβισμένοι αγοραστές να αντιμετωπίσουν εκποιήσεις κρούει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Προσθέτει ότι το κτηματολόγιο έχει παγοποιήσει τις διαδικασίες αυτή τη στιγμή, αναμένοντας γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα

ΚΥΠΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου να βρεθούν εγκλωβισμένοι αγοραστές, αντιμέτωποι με εκποιήσεις, κρούει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), αναφέροντας ότι «μεγάλη μερίδα εγκλωβισμένων αγοραστών, παραμένει πλέον ξεκρέμαστη» μετά την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου να κρίνει αντισυνταγματικές τις πρόνοιες της νομοθεσίας, που επιτρέπει στους εγκλωβισμένους αγοραστές να αποκτήσουν τίτλο για το ακίνητο που αγόρασαν.

Σε ανακοίνωση ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ καλεί τους δανειολήπτες αυτούς, «μόλις λάβουν ειδοποιήσεις για εκποιήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για να εμποδιστεί η διαδικασία της εκποίησης» και προσθέτει ότι με την έκδοση της απόφασης του Εφετείου, «ο Διευθυντής του Κτηματολογίου δεν έχει πλέον το δικαίωμα να διενεργεί αυτεπάγγελτα, κάτω υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μεταβιβάσεις ακινήτων επ’ ονόματι αγοραστών, που είχαν καταθέσει τη σύμβαση τους στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014».

Αναφέρει ότι «σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, οι πρόνοιες του νόμου για προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών, σε περιπτώσεις σπιτιών και ακινήτων, κατά τις οποίες αυτά υποθηκεύτηκαν σε Τράπεζες, πριν να πωληθούν σε τρίτους και πριν την κατάθεση αγοραπωλητήριου εγγράφου, θεωρούνται ως περιουσιακό δικαίωμα των δανειστών, δηλαδή των Τραπεζών».

Προσθέτει ότι το κτηματολόγιο έχει παγοποιήσει τις διαδικασίες αυτή τη στιγμή, αναμένοντας γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

«Ήδη παλαιότερα αποφευχθήκαν πλειστηριασμοί και έγινε εγγραφή επί ονόματι τους σε περίπου 11.000», αναφέρει και προσθέτει πως «τότε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου» είχε κατατεθεί νομοσχέδιο που ψηφίστηκε Νόμος, ο οποίος «έδιδε διέξοδο στους εγκλωβισμένους».

Ωστόσο, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει πως «τελικά κηρύχθηκε αντισυγματικός με την απόφαση του Εφετείου» και προσθέτει πως «είναι φανερό ότι το νομικό κενό έτυχε πλήρους κατάχρησης από τις Τράπεζες, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση».

«Είναι επιβεβλημένο να βρεθεί λύση για το τεράστιο αυτό πρόβλημα», προσθέτει.

Τέλος, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει πως «ο Υπουργός Εσωτερικών επεξεργάζεται σχετικό νομοσχέδιο και η πρόθεση του είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να κατατεθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω».

«Επαναλαμβάνουμε ότι οι Δανειολήπτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση για προστασία των δικαιωμάτων τους», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση