ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το νέο πλαίσιο δράσεων για το χαλλούμι

Βγήκε άσπρος καπνός μετά την πολύωρη συνάντηση- τί συμφώνησαν Υπουργός, Τυροκόμοι και παραγωγοί γάλακτος

Ιστορική, χαρακτήρισε την σημερινή συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΚΕΒΕ το απόγευμα της Δευτέρας ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. Οι πλευρές κατέληξαν μετά από 5 ώρες συζητήσεων σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο δράσεων οι οποίες θα οδηγήσουν στην ομαλή μετάβαση, στην καθιέρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ. «Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μια πολύ καλύτερη μέρα για μια άσπρη μέρα για το λευκό μας προϊόν, το χαλλούμι» δήλωσε ο Υπουργός. Πρόκειται για πλαίσιο 10 δράσεων το οποίο προνοεί μεταξύ άλλων την αλλαγή στην ποσόστωση γάλακτος, όπως ορίζεται από το προσωρινό διάταγμα του Υπουργείου. Έτσι για τους επόμενους μήνες το ποσοστό του αιγοπρόβειου γάλακτος θα μειωθεί από το 20% που θα ισχύσει από τον Αύγουστο, στο 10%.

Τι προνοεί το συμφωνημένο πλαίσιο αρχών

- Πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας και του κανονισμού που κατοχυρώνει το χαλλούμι ως προϊόν ΠΟΠ. 

- Άμεση εγγραφή όλων των τυροκομείων στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ (έγιναν ενέργειες ώστε ο μηχανισμός πιστοποίησης της Boureau Veritas να εξετάσει άμεσα τις αιτήσεις ώστε τις αμέσως επόμενες μέρες τα τυροκομεία να είναι σε θέση να παράξουν χαλλούμι ΠΟΠ. 

- Άμεσες ενέργειες για τροποποίηση των χαρακτηριστικών που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξουν όπως, υγρασία, σχήμα, βάρος, μέγεθος. Πρόκειται για αλλαγές ήσσονος σημασίας που μπορούν να αλλάξουν με μια διαδικασία η οποία μπορεί να πάρει μόλις μερικές μέρες. Έτσι χαλλούμι ΠΟΠ θα μπορεί να είναι όχι μόνο το διπλωμένο, αλλά και το χαλλούμι σε φέτες, το χαλλούμι σε μπλοκ και το χαλλούμι σε σχήμα μπέργκερ.

- Θα δοθεί εύλογος χρόνος στους τυροκόμους για να διαχειριστούν τα προϊόντα που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα.

- Έχει συμφωνηθεί η παραχώρηση αυξήσεων από τους Τυροκόμους προς τους παραγωγούς, σε συγκεκριμένο ύψος το οποίο καλύπτει το κόστος παραγωγής συν ελάχιστο εύλογο κέρδος.

- Οι τυροκόμοι θα αγοράζουν όλες τις παραχθείσες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος στην μεταξύ τους συμφωνηθείσα τιμή.

- Θα γίνει προσπάθεια για διαφοροποίηση του σχετικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υπάρχει παράταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2029, κάτι το οποίο θα επιδιωχθεί.

- Σταδιακά με ερευνητική και επιστημονική υποστήριξη θα αυξηθεί η κατά κεφαλή παραγωγή γάλακτος.

- Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές δυσχέρειες που αντιμετώπισαν οι αιγοπροβατοτρόφοι λόγω αυξήσεων στο κόστος και από την άλλη το ότι αμείβονταν πολύ χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να μειώσουν τα κοπάδια τους και να μην αφήσουν ζώα για αναπαραγωγή και να μειωθεί ο ζωικός πληθυσμός με αποτέλεσμα την πολύ χαμηλή παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος , όλοι αναγνώρισαν αυτή την κατάσταση και έγινε αποδεκτό ότι ειδικά για φέτος θα πρέπει να ρίξουμε το κατώτατο ποσοστό γάλακτος στους επόμενους 4 μήνες, αντί 20% στο 10%. Από εκεί και πέρα κάθε έτος, θα αυξάνεται κατά 5% η παραγωγή γάλακτος στο διάταγμα και με αυτό τον τρόπο μέχρι το 2029 να φτάσουμε το επιθυμητό ποσοστό που περιλαμβάνεται στην πρόταση.

- Το 2024 όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα δουν τα νέα δεδομένα, το κατά πόσο θα εξασφαλίσουμε δηλαδή την μεταβατική περίοδο μέχρι το 2029 και το τί πραγματικές ποσότητες έχουν παραχθεί, για πιθανή αναθεώρηση των στόχων που έχουν τεθεί. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να τηρήσουμε τις προδιαγραφές του χαλλουμιού όπως έχει κατοχυρωθεί.

- Θα πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις όλα τα μέρη για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. 

Ο Υπουργός ευχαρίστησε ΚΕΒΕ και εμπλεκόμενους φορείς αφού παρά τις έντονες απόψεις στις διάφορες πτυχές, εντούτοις έγιναν υπερβάσεις ούτως ώστε να καταλήξουν στο πλαίσιο το οποίο θα διέπει την πορεία όλων των πλευρών από εδώ και πέρα. «Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε για να αναδείξουμε το εθνικό μας αγροτικό προϊόν ως ένα προϊόν που παράγεται μόνο στην Κύπρο και μπορεί να έχει όφελος τόσο για την οικονομία, την κοινωνία και τους ίδιους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος», ανέφερε ο κ. Καδής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X