ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα βρήκαν για χαλλούμι με λιγότερο αιγοπρόβειο

Στο 10% θα περιοριστεί το ποσοστό για περίοδο πέντε μηνών από το 20% που προβλέπεται από το υπουργικό διάταγμα

Η από κοινού απόφαση συνδέσμων Τυροκόμων, Αγελαδοτρόφων και Αιγοπροβατοτρόφων και ΚΕΒΕ, να πλαισιώσουν τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή κατά την διάρκεια των δηλώσεων του για τις τελευταίες αποφάσεις για την παραγωγή χαλλουμιού, φαίνεται να επιβεβαιώνει το περιεχόμενο των δηλώσεων του- ότι δηλαδή μετά από μία πολύωρη συνάντηση και μετά από οκτώ μήνες πίστωσης χρόνου, οι πλευρές βρήκαν την χρυσή τομή που θα επιτρέψει την παραγωγή του κατοχυρωμένου κυπριακού τυριού βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού, το επόμενο άμεσο διάστημα. Τουλάχιστον αυτό διαβεβαίωσε ο αρμόδιος Υπουργός το απόγευμα της Δευτέρας, ανακοινώνοντας την απόφαση για άμεση εγγραφή των Τυροκομείων στο σύστημα Πιστοποίησης Bureau Veritas. Αυτό ήταν ένα από τα 10 σημεία τα οποία συμφωνήθηκαν. Ένα άλλο, ήταν αυτό της μείωσης της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για πρόταση κοινώς αποδεκτή και από τους αιγοπροβατοτρόφους όπως παρουσιάστηκε, η οποία βασίστηκε στα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν με την επαρκή παραγωγή τόσο του αιγινού όσο και του πρόβειου γάλακτος. «Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές δυσχέρειες που αντιμετώπισαν οι αιγοπροβατοτρόφοι λόγω αυξήσεων στο κόστος και από την άλλη το ότι αμείβονταν πολύ χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να μειώσουν τα κοπάδια τους και να μην αφήσουν ζώα για αναπαραγωγή και να μειωθεί ο ζωικός πληθυσμός με αποτέλεσμα την πολύ χαμηλή παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος έγινε αποδεκτό ότι ειδικά για φέτος θα πρέπει να ρίξουμε το κατώτατο ποσοστό γάλακτος στους επόμενους 4 μήνες, αντί 20% στο 10%» διευκρίνισε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύσει τουλάχιστον τους επόμενους πέντε μήνες. Από εκεί και πέρα κάθε έτος, θα αυξάνεται κατά 5% η παραγωγή γάλακτος στο διάταγμα. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε ο Κώστας Καδής, «μέχρι το 2029 να φτάσουμε το επιθυμητό ποσοστό που περιλαμβάνεται στην πρόταση».

Μέχρι το 2029

Έχει ήδη αναφερθεί η προσπάθεια για νέα παράταση μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2029. Πρόκειται για μια δυνατότητα η οποία παρέχεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό. Σε περίπτωση που η Κύπρος λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε οι παραγωγοί θα έχουν μέχρι το 2029 για να προσαρμοστούν στα δεδομένα που επιτάσσει ο κανονισμός για το ΠΟΠ. Προσαρμογή η οποία λογικά θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ πριν την κατοχύρωση του προϊόντος και σίγουρα όχι οκτώ μήνες μετά.

Αυξάνεται η τιμή του αιγοπρόβειου

Η χθεσινή διαβούλευση έφερε συμφωνία για άλλο ένα καίριο ζήτημα, αυτό της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Είναι γνωστό ότι μέχρι στιγμής οι αογοπροβατοτρόφοι πωλούσαν το γάλα στην ζημιά τους. Πλέον έχει αποφασιστεί ότι η τιμή πώλησης του θα πρέπει να καλύπτει το κόστος παραγωγής συν 10% κέρδος για τον παραγωγό. Αποφασίστηκε επίσης ότι οι τυροκόμοι θα αγοράζουν όλες τις παραχθείσες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος στην μεταξύ τους συμφωνηθείσα τιμή.

Το συμφωνημένο πλαίσιο δράσεων περιλαμβάνει επίσης:

- Πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας και του κανονισμού που κατοχυρώνει το χαλλούμι ως προϊόν ΠΟΠ. 

- Άμεση εγγραφή όλων των τυροκομείων στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ (έγιναν ενέργειες ώστε ο μηχανισμός πιστοποίησης της Boureau Veritas να εξετάσει άμεσα τις αιτήσεις ώστε τις αμέσως επόμενες μέρες τα τυροκομεία να είναι σε θέση να παράξουν χαλλούμι ΠΟΠ. 

- Αλλαγές ήσσονος σημασίας: Άμεσες ενέργειες για τροποποίηση των χαρακτηριστικών που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξουν όπως, υγρασία, σχήμα, βάρος, μέγεθος. Έτσι χαλλούμι ΠΟΠ θα είναι και το χαλλούμι σε φέτες, το χαλλούμι σε μπλοκ και το χαλλούμι σε σχήμα μπέργκερ.

- Θα δοθεί εύλογος χρόνος στους τυροκόμους για να διαχειριστούν τα προϊόντα που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει η διάρκεια αυτού του χρόνου και ποια θα είναι η διαχείριση των αποθεμάτων ώστε να μην διατίθενται πλέον στην αγορά. Μία λύση που εξετάζεται είναι το relabeling και η απορρόφηση των μη ΠΟΠ προϊόντων από κρατικές υπηρεσίες.

- Έχει συμφωνηθεί η παραχώρηση αυξήσεων από τους Τυροκόμους προς τους παραγωγούς, σε συγκεκριμένο ύψος το οποίο καλύπτει το κόστος παραγωγής συν ελάχιστο εύλογο κέρδος.

- Σταδιακά με ερευνητική και επιστημονική υποστήριξη θα αυξηθεί η κατά κεφαλή παραγωγή γάλακτος.

- Το 2024 όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα δουν τα νέα δεδομένα, το κατά πόσο θα εξασφαλίσουμε δηλαδή την μεταβατική περίοδο μέχρι το 2029 και το τί πραγματικές ποσότητες έχουν παραχθεί, για πιθανή αναθεώρηση των στόχων που έχουν τεθεί. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να τηρήσουμε τις προδιαγραφές του χαλλουμιού όπως έχει κατοχυρωθεί.

- Θα πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις όλα τα μέρη για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ