ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το lockdown μείωσε την κατανάλωση και εκτόξευσε την αποταμίευση στην Ευρώπη

Οι οικονομολόγοι άρχισαν να ανησυχούν μήπως οι καταναλωτές δεν είναι εκείνοι οι οποίοι θα αιμοδοτήσουν την ανάκαμψη της εξασθενημένης οικονομίας

Kathimerini.gr

Η πανδημία, εκτός από τον κατ’ οίκον περιορισμό των Ευρωπαίων, ο οποίος επηρέασε τον τρόπο ζωής και εργασίας τους, άλλαξε και την καταναλωτική τους συμπεριφορά – η ανησυχία και το αβέβαιο του μέλλοντος τους έκανε να αποταμιεύουν κυρίως και να μην ξοδεύουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, οι καταθέσεις στις τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου αυξήθηκαν λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι άρχισαν να ανησυχούν μήπως οι καταναλωτές δεν είναι εκείνοι οι οποίοι θα αιμοδοτήσουν την ανάκαμψη της εξασθενημένης οικονομίας με εργαλείο την κατανάλωση. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, τα ποσοστά αποταμίευσης στις τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αυξήθηκαν σημαντικά και αρκετά παραπάνω από τον μέσο όρο τον Μάρτιο. Στην περίπτωση της Γαλλίας, τον μήνα αυτό οι άνθρωποι αποταμίευσαν περί τα 20 δισ. ευρώ έναντι του μέσου όρου των 3,8 δισ. ευρώ. Βάσει ξεχωριστών στοιχείων της Τράπεζας της Γαλλίας, αφ’ ης στιγμής ξέσπασε η πανδημία και έως τα μέσα Μαΐου, οι αποταμιεύσεις είχαν αυξηθεί κατά 60 δισ. ευρώ και πλέον, όπερ σημαίνει ότι όσο εξελισσόταν η ασθένεια, τόσο αυξανόταν η διάθεση αποταμίευσης.

Οι Ιταλοί εξοικονόμησαν 16,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, έναντι 3,4 δισ. ευρώ, που ήταν ο μέσος όρος, ενώ στην Ισπανία αντίστοιχα αποταμιεύθηκαν 10,1 δισ. ευρώ και ο μέσος όρος ήταν 2,3 δισ. ευρώ. Στη Βρετανία οι πολίτες έβαλαν στην πάντα ένα ποσό-ρεκόρ της τάξεως των 13,1 δισ. στερλινών (14,7 δισ. ευρώ), το οποίο αποτελεί μηνιαία αύξηση-ρεκόρ. Αντιθέτως, στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η αποταμίευση στις τράπεζες περιορίστηκε, διότι οι άνθρωποι κράτησαν τα χρήματα στο σπίτι τους. Από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαΐου στη χώρα το ρευστό σε κυκλοφορία αυξήθηκε κατά σχεδόν 40 δισ. ευρώ. Οπως παρατηρεί ο Φίλιπ Λέιν, ανώτατος οικονομολόγος στην ΕΚΤ, «η αξιοσημείωτη αύξηση της αποταμίευσης από τα νοικοκυριά συνιστά ένα σημαντικό μακροοικονομικό ζήτημα, καθώς καθίσταται εμφανές πως τα νοικοκυριά αυτά δεν επιθυμούν να κάνουν αγορές».

Όπως επισημαίνουν οι FT, ενδεχομένως μετά την αρχική φάση της πανδημίας οι άνθρωποι να έχουν διάθεση να καταναλώσουν, αν και η Κομισιόν προβλέπει ότι τα υψηλά ποσοστά αποταμίευσης θα διατηρηθούν όλη τη χρονιά – από το 12,8% του διαθεσίμου εισοδήματος, που εξοικονομείτο πέρυσι, το ποσοστό ανήλθε φέτος στο 19% και αναμένεται να υποχωρήσει στο 14,5% του χρόνου. Τέλος, η ασφαλιστική Allianz προβλέπει ότι στα τέλη του 2020 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα έχουν σε επιπλέον αποταμιεύσεις περί τα 400 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μέρος θα μπορούσε να διοχετευθεί σε αγορά κρατικών ομολόγων, όπως προσδοκούν οικονομολόγοι και αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X