ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τάσσος Γιασεμίδης - Πώς κρίνει τα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας

Πώς απαντά για αν θα μπορούσε να υπήρχαν κι άλλα μέτρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι βραχυπρόθεσμα και δίνουν μια ανάσα στους καταναλωτές, δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην «Κ» και στο δημοσιογράφο Αντρέα Κημήτρη, ο οικονομολόγος Τάσσος Γιασεμίδης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλάνου για την οικονομία.

Ερωτηθείς πώς κρίνει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Γιασεμίδης απάντησε, «τα μέτρα είναι βραχυπρόθεσμα και δίνουν μια ανάσα, όμως υπάρχει ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την οικονομία. Υπάρχουν και στοχευμένα μέτρα, αλλά, και οριζόντια. Οίκοι αξιολόγησης, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάσσονται ξεκάθαρα ενάντια στα οριζόντια μέτρα, διότι αποτελούν έμμεση ενίσχυση της ζήτησης και της κατανάλωσης. Επομένως, μέτρα στοχευμένα και κοστολογημένα με υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Κάποια από τα μέτρα επηρεάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, επομένως θεωρώ ότι υπήρξε συνεννόηση με την Κομισιόν για τη διάρκεια και τον οριζόντιο τους χαρακτήρα, όπως το μέτρο για τα καύσιμα. Ακόμη και το σχέδιο ‘’φωτοβολταϊκά για όλους’’, ενδεχομένως να μην είναι για όλους, λαμβάνοντας υπόψη το εκτιμώμενο κόστος (περίπου 30 εκατομμύρια) και τα ποσά που χρειάζονται για εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών. Συνεπώς, είναι αναγκαία η προώθηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κάθε σπίτι με υιοθέτηση γρήγορων διαδικασιών αδειοδότησης. Ενδεχομένως, χρειάζεται και προώθηση ενός σχεδίου ‘’ενοικιάσεως στέγης’’, δηλαδή εταιρείες να προχωρούν σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και να πληρώνονται με βάση το όφελος που προκύπτει για κάθε νοικοκυριό».

Ενδεχομένως περιορισμένη η εφαρμογή του μέτρου για επιδότηση επιτοκίων

Όσον αφορά το μέτρο επιδότησης επιτοκίων, ο οικονομολόγος ανέφερε, «το μέτρο που ανακοινώθηκε αφορά δανειολήπτες με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ και αν αναφερόμαστε σε μικτά, ενδεχομένως να είναι περιορισμένη η εφαρμογή του μέτρου. Ζητούμενο είναι οι διαδικασίες και τα έγγραφα που θα απαιτηθούν να μην είναι αντικίνητρο όπως στην περίπτωση του σχεδίου «Εστία». Προκύπτει, επίσης, παραθυράκι για νέα δάνεια μέχρι τέλος του ‘23. Υπενθυμίζεται ότι το κράτος την περίοδο του κορωνοϊού επιδότησε μέχρι τέσσερα χρόνια το επιτόκιο στεγαστικών δανείων και ουσιαστικά ώθησε αρκετό κόσμο να πάρει δάνεια που ενδεχομένως να μην τα ήθελαν, αλλά να το έκαναν επειδή θεωρήθηκε ως ευκαιρία λόγω επιδότησης. Όμως, με την απότομη αύξηση των επιτοκίων, αρκετές τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δόσεις τους. Συνεπώς χρειάζεται προσοχή στην υιοθέτηση τέτοιων μέτρων για να μην έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, οι πολίτες αναμένουν το νέο πλαίσιο εκποιήσεων και εκτιμώ ότι θα έχουμε το ίδιο σενάριο στη Βουλή με πρόταση για αναστολή».

Μηδενικό ΦΠΑ και επιπρόσθετα μέτρα

Στο ερώτημα αν ο μηδενικός ΦΠΑ σε προϊόντα αποδίδει, ο κ. Γιασεμίδης είπε, «τις πρώτες μέρες όντως οι τιμές μειώθηκαν και αυτό αναμένεται να συμβεί και με τα νέα προϊόντα που προστέθηκαν στη λίστα, όμως ειδικά στα τρόφιμα ο πληθωρισμός αυξήθηκε. Είναι οριζόντιο μέτρο, οπότε κάποιος με οικονομική άνεση, βρίσκοντας τα προϊόντα πιο φθηνά, θα ενισχύσει τις αγορές του άρα και τη ζήτηση με αποτέλεσμα να επέλθει τελικά άνοδος στη τιμή και όχι πτώση όπως είναι η επιδίωξη του μέτρου. Μεγάλη στρέβλωση στο παζάρι θα δημιουργηθεί την τελευταία μέρα απόσυρσης του μέτρου, οπότε πολίτες θα τρέχουν να στοκάρουν, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, καφέδες και πάνες», ενώ για αν θα μπορούσε να υπήρχαν κι άλλα μέτρα ο οικονομολόγος δίνει επιπλέον προτάσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δέσμη των κυβερνητικών μέτρων, όπως επιδότηση κόστους ψωνίσματος στη βάση κριτηρίων, όπως έγινε στην Ελλάδα. Ενίσχυση επιδοματικής πολιτικής σε χαμηλοσυνταξιούχους. Παραχώρηση φορολογικής αφαίρεσης σε τόκους εξυπηρετούμενου δανείου για οικιστικούς σκοπούς, δηλαδή οι πληρωτέοι τόκοι, μέχρι ενός ποσού που θα καθοριστεί, να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα. Στοχευμένη επιδότηση καυσίμων για οχήματα μικρού κυβισμού, προωθώντας έτσι την πράσινη μετάβαση, παρά οριζόντιο μέτρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X