ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση - Στόχος το 2025 να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή

Όλα όσα ανέφερε ο κ. Παναγιώτου για τις παροχές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στόχος της κυβέρνησης είναι η απλοποίηση και η επιτάχυνση των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Παναγιώτου στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM 95.00 σχολιάζοντας την ανταπόκρισή του κράτους προς τους πολίτες. Επίσης, ο κ. Παναγιώτου τόνισε τα τέσσερα σημεία που χρειάζονται αναβάθμιση για τις συντάξεις, αναφέροντας πως ο οδικός χάρτης για το ζήτημα έχει ως σημείο αναφοράς τον Δεκέμβριο του 2025 για κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή.

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως αισθάνεται ικανοποίηση για την πρόοδο της καταβολής των παροχών των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από την άλλη όμως δήλωσε πως η κυβέρνηση κάνει τα αυτονόητα και διορθώνει παλιές παθογένειες που υπήρχαν στο σύστημα αιτήσεων, αξιολόγησης και καταβολής. Τόνισε μάλιστα, πως όπου υπάρχουν περιπτώσεις καθυστερήσεων είναι γιατί προκύπτουν ελλιπή στοιχεία στην αίτηση.

Η θεσμοθετημένη σύνταξη, το βοήθημα τοκετού και το επίδομα μητρότητας, καταβάλλονται εντός ενός μηνός, ενώ σημαντική επιτάχυνση καταγράφει το επίδομα πατρότητας. Η θεσμοθετημένη σύνταξη, το βοήθημα τοκετού και τα επιδόματα μητρότητας, πατρότητας, ανεργίας και ασθενείας καλύπτουν το 87% των αιτήσεων που λαμβάνουν οι υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως οι λόγοι επιτάχυνσης των καταβολής των παροχών δεν σχετίζεται με πρόσληψη προσωπικού ή κάποιων τεχνικών αλλαγών, αλλά με τη βούληση της κυβέρνησης για βελτίωση της κατάστασης. «Για τις παροχές γίνονται απλοποιήσεις διαδικασιών και χρησιμοποιείται όσο γίνεται πιο πολύ και κατάλληλα η τεχνολογία», είπε συγκεκριμένα.

Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Ερωτηθείς για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ο κ. Παναγιώτου είπε πως ο οδικός χάρτης έχει ως σημείο αναφοράς τον Δεκέμβριο του 2025 για την κατάθεση στη Βουλή των νομοσχεδίων σε σχέση με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Τόνισε πως θα πρέπει να γίνει ένας εκτενέστατος διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν ενεργά στην διαδικασία. Μέχρι τον Δεκέμβριο του. «Εφόσον προηγηθεί κοινωνικός διάλογος που θα οδηγήσει σε αποτελέσματα, σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική διεργασία θα διευκολυνθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ο κ. Παναγιώτου για το τι θα ήταν αυτό που πρέπει να αλλάξει, ανέφερε ότι χρειάζεται να ενισχυθεί η επάρκεια των συντάξεων των εργαζομένων οι οποίοι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, οι εργαζόμενοι ή οι πολίτες που για οποιοδήποτε λόγο στην ηλικία των 65 ετών δεν έχουν δικαίωμα σε καταβολή σύνταξης από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, να υποστηρίζονται μέσα από την κοινωνική πρόνοια και μέσα από τις παροχές που καταβάλλονται. Ένας εργαζόμενος ο οποίος εργάστηκε για μια ζωή, 30 χρόνια, 35, 25 χρόνια δεν γίνεται να λαμβάνει σύνταξη που να περιορίζεται σε 450-500 ευρώ. Χρειάζεται να ενισχυθεί η επάρκεια των συντάξεων των εργαζομένων. Δεύτερο χρειάζεται το αποθεματικό του ταμείου των κοινωνικών ασφαλίσεων να μπορεί τύχει καλύτερης και πιο σύγχρονης διαχείρισης από αυτή την οποία τύγχανε κατά τα προηγούμενα 60 πλέον χρόνια. Χρειάζεται να διαμορφωθεί μια ορθολογική επενδυτική πολιτική. Τρίτον, χρειάζεται να αναβαθμιστεί ο δεύτερος ασφαλιστικός πυλώνας, τα ταμεία προνοίας κατά έτσι οι εργαζόμενοι να έχουν ακόμη έναν τρόπον υποστήριξής τους και τέταρτον παροχές οι οποίες σχεδιάστηκαν πριν από 60 χρόνια χρειάζεται να επικαιροποιηθούν και να προσεγγιστούν με βάση τα σύγχρονα δεδομένα της κοινωνίας για να μπορούν να είναι επίκαιρα και μετά από 20 και 25 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ