ΚΥΠΕ
Την εξαίρεση της βασικής σύνταξης από την αναλογιστική μείωση του 12% για τους εργαζόμενους που συμπληρώνουν 40 έτη εισφορών, περιλαμβάνει η πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, στο Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής στο Υπουργείο Εργασίας.
Παράλληλα, τόνισε ότι η πρόταση κινείται αυστηρά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), χωρίς να επηρεάζει τη βιωσιμότητά του και χωρίς να συνεπάγεται αύξηση των εισφορών.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Υπουργός ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν στα μέλη του Συμβουλίου τα χαρακτηριστικά της πρότασης που διαμορφώθηκε για την ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης των πρόωρων συντάξεων.
«Η πρόταση επηρεάζει σημαντικό ποσοστό των συνταξιούχων που έχουν υποστεί αναλογιστική μείωση, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 25% του συνόλου, μέσα από την εξαίρεση της πλήρους βασικής σύνταξης από την αναλογιστική μείωση για όσους πολίτες ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχουν τεθεί και έχουν ως επίκεντρο τη συμπλήρωση του 85% της περιόδου ασφάλισης, που ανέρχεται σε 40 χρόνια», σημείωσε.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι εκτιμάται ότι από τις αρχές του νέου χρόνου η πλήρης βασική σύνταξη θα ανέρχεται σχεδόν σε €500. «Όπως ισχύει και με αφορολόγητο εισόδημα, όπου μέχρι ένα ποσό δεν θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος ο φορολογούμενος, έτσι και στην περίπτωση της αναλογιστικής μείωσης, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση, το ποσό της πλήρους βασικής σύνταξης θα εξαιρείται από τη μείωση», διευκρίνισε.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν επιπρόσθετα κριτήρια και παράμετροι και η πρόταση είναι προς συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους και οι λεπτομέρειές της θα προσδιοριστούν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο.
Ανέφερε ότι μέσα από την πρόταση θα επωφεληθούν άμεσα χιλιάδες και σταδιακά εκατοντάδες πολίτες, ενώ ευνοούνται ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία, στη μεταποίηση και στις πωλήσεις και γενικότερα σε επαγγέλματα για τα οποία χρειάζεται χειρωνακτική εργασία, ορθοστασία και είναι επαγγέλματα στα οποία δραστηριοποιούνται άτομα που ξεκινούν να εργάζονται πολύ νωρίς, συμπληρώνοντας πολλά χρόνια εισφορών.
Ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι το οικονομικό κόστος της πρότασης δεν μπορεί να αυξηθεί επειδή βασίζεται στα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης, ενώ η πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους κατά το επόμενο διάστημα, για να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.
«Ήδη εισηγηθήκαμε στους κοινωνικούς εταίρους να προγραμματίσουμε συναντήσεις με όλους μέσα στις επόμενες βδομάδες, αφού μελετήσουν τα στοιχεία που έχουν τεθεί ενώπιον τους. Είμαστε σίγουροι ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα έχουν ενδιαφέρουσες απόψεις και εισηγήσεις, τις οποίες θα ακούσουμε με πολύ ενδιαφέρον και αισιοδοξώ ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα καταφέρουμε να έχουμε κάποια θετική εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα, στο μέτρο των δυνατοτήτων του ΤΚΑ», ανέφερε.
Ερωτηθείς πόσο μπορεί να διαφοροποιηθεί η πρόταση μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, ο Υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί το οικονομικό περιθώριο σε σχέση με τα αυξημένα έξοδα που θα προκύψουν για το ΤΚΑ. Το περιεχόμενο της πρότασης είναι αντικείμενο για συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, ανέφερε.
Αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού της τελικής πρότασης, ανέφερε ότι «είμαστε στη μέση κοινωνικού διαλόγου και ό,τι λέμε ενδεχομένως στην πορεία να διαφοροποιηθεί». Σημείωσε όμως ότι ως σημείο αναφοράς είναι τα 40 χρόνια εισφορών, τα οποία αποτελούν το 85% της περιόδου ασφάλισης, ενώ η δυνατότητα για συνταξιοδότηση στα 63 χρόνια καθορίζεται από την κάλυψη του 70% της περιόδου ασφάλισης, που είναι τα 33 χρόνια. «Γύρω από αυτό το ποσοστό έχει χτιστεί το πακέτο των κριτηρίων σε σχέση με την πρότασή μας», είπε.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του κοινωνικού διαλόγου, ανέφερε ότι πριν από τα μέσα Νοεμβρίου θα συνέλθει το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. «Είμαι σίγουρος ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ήδη επεξεργασμένες εισηγήσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο στόχος όλων είναι να υπάρξει θετική εξέλιξη όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Ερωτηθείς αν αναμένεται η έγκριση της Βουλής για το θέμα, ο Υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να εξελιχθεί ομαλά ο κοινωνικός διάλογος. «Είναι κοινή επιθυμία οποιαδήποτε παρέμβαση να είναι προϊόν της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, έτσι θα προσπαθήσουμε να έχουμε κατάληξη το συντομότερο, παρόλο που δεν είναι προϋπόθεση για να μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει. Όμως είναι επιθυμία μας να επιδιώξουμε και να καταφέρουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», είπε.
Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση τα μέλη του Συμβουλίου ενημερώθηκαν για τα κύρια συμπεράσματα της Αναλογιστικής Μελέτης του ΤΚΑ με έτος αναφοράς το 2020 και για την επενδυτική πολιτική του αποθεματικού του ΤΚΑ.
Ειδικότερα, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι επιβεβαιώθηκε η βιωσιμότητα του ΤΚΑ σε βάθος χρόνου και διαπιστώθηκε ότι οι προγραμματισμένες εισφορές είναι ικανοποιητικές, ενώ δεν προκύπτει ανάγκη διαφοροποίησης του ορίου συνταξιοδότησης.
Επιπρόσθετα, κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν στοιχεία και δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ, σε συνάρτηση με τις οποίες ακούστηκαν απόψεις από τα μέλη του Συμβουλίου.