ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο τραπέζι μείωση επιτοκίων κατά 50 μ.β. από ΕΚΤ

Αιτία είναι ένας βασικός δείκτης της αγοράς για τις προσδοκίες του πληθωρισμού, που δείχνει υποχώρηση κάτω από το 2%

Kathimerini.gr

Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι εμφανίζονται σχεδόν σίγουροι ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι προτιμούν «σταδιακές» κινήσεις –κατά 25 μονάδες βάσης– οι traders αρνούνται να αποκλείσουν μια μείωση διπλάσιου μεγέθους σε μία από τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις.

Αιτία είναι ένας βασικός δείκτης της αγοράς για τις προσδοκίες του πληθωρισμού, που δείχνει υποχώρηση κάτω από το 2%, αλλά και έρευνες που καταγράφουν μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη. Κεντρικοί τραπεζίτες με επιρροή, όπως ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, πυροδοτούν αυτά τα στοιχήματα, σημειώνει το Bloomberg. Ωστόσο, στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας (11-12 Δεκεμβρίου) θεωρείται σίγουρο ότι θα αποφασιστεί η τέταρτη (και τρίτη διαδοχικά) μείωση κατά 0,25%.

«Οι πιθανότητες για μια μείωση 50 μ.β. αυξάνονται το πρώτο τρίμηνο, αλλά προς το παρόν τα περισσότερα σήματα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια με σταδιακό ρυθμό», δήλωσε ο Κρίστιαν Kέλερ, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στην Barclays.

Φαίνεται πάντως ότι μια jumbo μείωση θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη στις 11-12 Δεκεμβρίου. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Μάρτινς Κάζακς σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι «σίγουρα θα το συζητήσουν».

Και είναι σίγουρο ότι τουλάχιστον θα συζητηθεί σαν ενδεχόμενο λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ η κατάρρευση των κυβερνήσεων στη Γερμανία και στη Γαλλία δυσχεραίνει το κλίμα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ενωσης.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν λόγοι επιφυλακτικότητας όσον αφορά τον πληθωρισμό. Οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν αυξημένες, η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ και οι τιμές των υπηρεσιών συνεχίζουν να αυξάνονται απότομα.

«Τα στοιχεία για την ανάπτυξη συνηγορούν υπέρ μιας μείωσης 50 μονάδων βάσης, αλλά οι ενδείξεις για τον πληθωρισμό παραμένουν ο λόγος που οι 25 μονάδες βάσης είναι πιθανότατα το σημείο στο οποίο θα καταλήξουν», τόνισε ο Τζορνταν Ρότσεστερ, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Mizuho.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν. Μόνο η JPMorgan διαφοροποιήθηκε, μεταθέτοντας την ανάγκη για μια μεγάλη μείωση αυτό τον μήνα από τον Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το επιτόκιο καταθέσεων να φθάσει το 2% τον Ιούνιο.

«Αν και θα πω ότι βρισκόμαστε σε πορεία πτώσης του πληθωρισμού και γνωρίζουμε ότι η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι καθοδική, ο ρυθμός με τον οποίο θα κινηθούμε προς τα κάτω δεν είναι προκαθορισμένος», υπογράμμισε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ στους ευρωβουλευτές την περασμένη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση