ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιβεβαίωση «Κ»: Στο τελικό στάδιο η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Π.Ο.Π

Αισιόδοξος ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

ΚΥΠΕ

Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας κατοχύρωσής του ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) βρίσκεται το χαλλούμι, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας κατοχύρωσης, έπειτα από μια περίοδο σκληρής και μεθοδικής εργασίας, αλλά και έντονων διαβουλεύσεων. Αυτό που απομένει, είπε, είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης των νομικών κειμένων που έχουν διαμορφωθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές της ΕΕ, στις οποίες συμμετέχουν τα κράτη - μέλη και στη συνέχεια από το Κολέγιο των Επιτροπών.

Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο νομικά κείμενα. Ένα που αφορά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Π.Ο.Π και ένα που αφορά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους που θα γίνονται στα κατεχόμενα και τη διέλευση του προϊόντος που θα ικανοποιεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα της ΕΕ, από την πράσινη γραμμή.

Η αρμόδια Επιτροπή, είπε, συνήλθε σήμερα Τρίτη και είδε το νομικό κείμενο για τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις διέλευσης του προϊόντος από την πράσινη γραμμή και δεν φάνηκε να υπάρχουν ενστάσεις στο να προχωρήσει παραπέρα. Το άλλο νομικό κείμενο, για την κατοχύρωση του προϊόντος ως Π.Ο.Π, πρόσθεσε, θα τεθεί ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπή στις 26 Μαρτίου. Εκεί, τα κράτη – μέλη θα ψηφίσουν για το κατά πόσο συνηγορούν στο να κατοχυρωθεί το χαλλούμι ως Π.Ο.Π και στη συνέχεια απομένει η επικύρωση από το Κολέγιο των Επιτρόπων, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο Υπουργός εκτίμησε ότι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα φτάσουμε σύντομα στην κατοχύρωση. «Βρισκόμαστε στο τελευταίο βήμα της διαδικασίας κατοχύρωσης», ανέφερε ο κ. Καδής, προσθέτοντας ότι φαίνεται πως όλα προχωρούν ομαλά.

Πλήρης ικανοποίηση για την πρόταση της Κομισιόν αναφορικά με τους ελέγχους στα κατεχόμενα

Όπως ανέφερε ο κ. Καδής, η τελευταία προσπάθεια για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Π.Ο.Π άρχισε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων την νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τότε, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσωπικά, έθεσε το θέμα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ, παράλληλα, ο ίδιος, το έθεσε και στους αρμόδιους Επιτρόπους.

«Η προσπάθεια που κάναμε ήταν να εμπλακούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ στο θέμα, κάτι που δεν έγινε προηγουμένως», ανέφερε. Σημείωσε ότι στο παρελθόν υπήρχε το φαινόμενο να υποβάλλονται προτάσεις για να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα από μια υπηρεσία και αυτές τις προτάσεις να μην τις ενστερνίζονται και να μην μπορούν να τις αποδεχτούν άλλες υπηρεσίες της Κομισιόν.

«Αυτό που καταφέραμε», πρόσθεσε, «ήταν να έρθουν στο ίδιο τραπέζι τρεις Επίτροποι, ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, και η Επίτροπος για θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, μαζί και με την Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, οι οποίοι εξέτασαν το θέμα από όλες τις πλευρές και υπέβαλαν στην Κυπριακή Δημοκρατία μια ολοκληρωμένη πρόταση. Μέσα από αυτή την πρόταση αντιμετωπίζεται το καυτό θέμα των φυτοϋγειονομικών ελέγχων στα προϊόντα που θα χαρακτηρίζονται ως Π.Ο.Π. στα κατεχόμενα, που ήταν το βασικότερο εμπόδιο στο παρελθόν», σημείωσε.

Ο κ. Καδής είπε ότι η πρόταση που υποβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία συνάδει πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ξεκάθαρα όλοι οι έλεγχοι που προβλέπονται με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα γίνονται στα κατεχόμενα, από ανεξάρτητο οργανισμό που θα οριστεί και θα εξουσιοδοτηθεί για αυτό τον σκοπό από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται με ανάλογο τρόπο που θα γίνεται ο έλεγχος για το πρότυπο από τη διεθνούς φήμης εταιρεία πιστοποιήσεων Bureau Veritas, με βάση τη συμφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί το 2015. Με ανάλογο τρόπο, είπε, θα ελέγχονται τα φυτοϋγειονομικά δεδομένα, από έναν άλλο οργανισμό. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας παρουσίασε ένα κείμενο το οποίο διαβουλευτήκαμε μαζί της και το οποίο, στην τελική του μορφή, συνάδει πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί ευκαιρία και ανοίγει για τους Τουρκοκύπριος μια πόρτα για να εμπορευθούν νόμιμα το χαλούμι εφόσον θα πληροί όλες τις προδιαγραφές.

Ο κ. Καδής είπε ότι η όλη προσπάθεια ήταν συλλογική, και εξήρε την άψογη συνεργασία του Υπουργείου του με τη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Εξωτερικών και την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα μετά την κατοχύρωση

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι, ήδη, το Υπουργείο Γεωργίας και η Κυβέρνηση βλέπουν την επόμενη μέρα, μετά την κατοχύρωση. Το Υπουργείο, ανέφερε, θα επιδιώξει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο θέμα χαλλούμι. Θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, οι μηχανισμοί ελέγχου του προτύπου, τα συμβόλαια με την Bureau Veritas και τον οργανισμό για τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα κατεχόμενα, τα αποθέματα των τυροκόμων που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας κ.ά. Αυτά τα θέματα είπε, συζητούνται ήδη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους αρμόδιους φορείς στην Κύπρο. «Θα πρέπει να έρθουν όλοι κοντά για να δούμε πώς διαχειριζόμαστε την επόμενη μέρα», ανέφερε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η κατοχύρωση θα φέρει τεράστια οφέλη στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι λόγω της επιτυχίας του χαλλουμιού, το προϊόν δεχόταν πολύ μεγάλη πίεση τα τελευταία χρόνια, ενώ, αυτή τη στιγμή, σε πέντε τουλάχιστον κράτη - μέλη παράγεται παράτυπα τυρί με το όνομα χαλλούμι.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το μοναδικό εργαλείο που διαθέτει σήμερα η Δημοκρατία για προστασία του χαλλουμιού, δηλαδή το εμπορικό σήμα, δέχεται μεγάλο εμπορικό πόλεμο και αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη πέραν των 80 δικαστικών διαδικασιών που συνδέονται με περιπτώσεις αμφισβήτησης του σήματος. Με την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Π.Ο.Π., επεσήμανε, παρέχεται πολύ πιο δυνατή προστασία στο εθνικό μας προϊόν.

Ο κ. Καδής είπε επίσης ότι από κάποιους προβάλλεται ήδη ο ισχυρισμός ότι το χαλλούμι είναι γενόσημο και μπορεί να παραχθεί από οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Η κατοχύρωση, ανέφερε, σταματά αυτό τον ισχυρισμό, μια για πάντα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση