Kathimerini.gr
Χρύσα Λιάγγου
Εάν οι προθεσμιακές τιμές έχουν κάποια αξία σε μια αγορά που βρίσκεται σε πανικό, τα μηνύματα που εκπέμπουν δεν είναι θετικά.
Σύμφωνα με τα προθεσμιακά συμβόλαια στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας, οι τιμές του φυσικού αερίου θα διατηρηθούν πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα έως τουλάχιστον και τον Φεβρουάριο του 2023 και σταθερά πάνω από τα 250 ευρώ έως το τέλος του επόμενου χρόνου.
Πρέπει να φτάσει κάποιος προς το καλοκαίρι του 2024 για να βρει συμβόλαιο με τιμή κάτω από τα 200 ευρώ. Κι αυτό όταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο η τιμή του φυσικού αερίου ήταν κάτω από τα 48 ευρώ η μεγαβατώρα.
Πρέπει να φτάσει κάποιος προς το καλοκαίρι του 2024 για να βρει συμβόλαιο με τιμή κάτω από τα 200 ευρώ
Ο πανικός των τελευταίων ημερών οφείλεται σε ένα συνδυασμό δύο παραγόντων. Οι Ρώσοι κλείνουν και πάλι για ολιγοήμερη συντήρηση τον Nord Stream 1, εκτινάσσοντας στα ύψη την αβεβαιότητα για το αν και πότε θα τον επαναλειτουργήσουν.
Ταυτόχρονα, οι πυρηνικές μονάδες της Γαλλίας μείωσαν την παραγωγή τους για τεχνικούς λόγους. Αυτή τη στιγμή, 30 αντιδραστήρες της EDF με συνολική ισχύ 25 GW βρίσκονται εκτός λειτουργίας, ενώ η έξοδος από το σύστημα 20 ακόμη αντιδραστήρων για λόγους συντήρησης στην καρδιά του χειμώνα (Δεκέμβριος – Μάρτιος 2023) θα περιορίσει τη διαθέσιμη πυρηνική ισχύ της Γαλλίας κατά επιπλέον 6-8 GW, προκαλώντας ένα σημαντικό έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας.
Επειδή όμως η Γαλλία με τα πυρηνικά της είναι εξαγωγέας ρεύματος, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν εκτοξεύθηκαν μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και σε όλες τις διασυνδεδεμένες με αυτή. Η Ελλάδα, τυχαία, δεν επηρεάστηκε.
Κι αυτό επειδή στις 24 Αυγούστου διακόπηκε λόγω βλάβης η διασύνδεση με την Ιταλία.
Οταν η βλάβη αποκατασταθεί (στις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις), ένα μέρος αυτών των πιέσεων, μέσω της διασύνδεσης, θα φτάσει στην ελληνική αγορά και μέσω της ελληνικής αγοράς στη –διασυνδεδεμένη με την Ελλάδα– Βουλγαρία.
Η επαναλειτουργία του καλωδίου θα δώσει τη δυνατότητα εξαγωγών 500 MW στην ακριβότερη αγορά της Ευρώπης, κάτι που θα οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές στην Ελλάδα.
Η επίπτωση των αυξημένων τιμών φυσικού αερίου του Σεπτεμβρίου θα φανεί στις τιμές ρεύματος τον Οκτώβριο και αυτό γιατί οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τιμολογούν με βάση τη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου τιμολογούν ανά ημέρα, με αποτέλεσμα η όποια διακύμανση στην τιμή του αερίου να περνάει αυτομάτως στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος.
Η υποχώρηση, τέλος, της παραγωγής των ΑΠΕ το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και η υποκατάστασή της κυρίως από το ακριβό φυσικό αέριο, αφού ο λιγνίτης δουλεύει ήδη στο μέγιστο της δυναμικότητάς του, θα εξωθήσουν τις τιμές σε πάνω από 500 ευρώ/μεγαβατώρα το επόμενο διάστημα.