ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ύψος-ρεκόρ οι δαπάνες των φτωχών χωρών για την εξυπηρέτηση του χρέους

Οι φτωχές χώρες θα έχουν φέτος τις υψηλότερες δαπάνες για την εξυπηρέτηση χρέους της τελευταίας 25ετίας, γεγονός που θα τις υποχρεώσει να περικόψουν τις δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση

Kathimerini.gr

Οι φτωχές χώρες θα έχουν φέτος τις υψηλότερες δαπάνες για την εξυπηρέτηση χρέους της τελευταίας 25ετίας, γεγονός που θα τις υποχρεώσει να περικόψουν τις δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση.

Οι αποπληρωμές χρέους που οφείλονται σε μη κατοίκους για μια ομάδα 91 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου θα καλύπτουν κατά μέσον όρο περισσότερο από το 16% των κρατικών εσόδων το 2023, ποσοστό που ανεβαίνει σχεδόν στο 17% το επόμενο έτος, σύμφωνα με μελέτη της Debt Justice.

Θα υποχρεωθούν να περικόψουν κονδύλια για υγεία και εκπαίδευση.

Η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης θα τροφοδοτήσει μια συνεχιζόμενη συζήτηση για τη διαγραφή του χρέους.

Οι δανειστές και οι ξένες κυβερνήσεις υπό την ηγεσία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας παρείχαν εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους στο τέλος της χιλιετίας.

Η πρωτοβουλία για τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος του διμερούς και πολυμερούς εξωτερικού δημόσιου χρέους για πολλές από αυτές.

Η Χάιντι Τσόου, εκτελεστική διευθύντρια του Debt Justice, είπε ότι οι αποπληρωμές του χρέους σήμερα φθάνουν ξανά σε επίπεδα «κρίσης» για πολλές κυβερνήσεις, «εμποδίζοντας την ικανότητά τους να παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες, να καταπολεμήσουν την κλιματική κρίση και να ανταποκριθούν στην οικονομική αναταραχή».
Ο μέσος όρος έφθασε στο χαμηλό του 6,6% των εσόδων το 2011 και έκτοτε αυξάνεται.

H Τσόου ζήτησε «γρήγορη και συνολική» ελάφρυνση των δημοσίων χρεών, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στους νόμους που διέπουν τα κρατικά ομόλογα στην Αγγλία και την πολιτεία της Νέας Υόρκης, για να αναγκάσουν τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στη διαγραφή του χρέους.

Αλλά ο Μασούντ Αχμέντ, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Center for Global Development με έδρα την Ουάσιγκτον και πρώην ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε ότι τα σημερινά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως στο παρελθόν. «Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά», είπε. «Οι περισσότερες χώρες θέλουν να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στον εξωτερικό δανεισμό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που αναλύθηκαν από το Debt Justice, η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δυσκολία εξυπηρέτησης του χρέους της, καθώς οι αποπληρωμές αντιστοιχούν στο 75% των ετήσιων κρατικών εσόδων. Η χρεοκοπία της θεωρείται βέβαιη.

Το Πακιστάν, το οποίο επίσης διατρέχει υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας, έχει προγραμματίσει φέτος αποπληρωμές δημοσίου χρέους ίσες με το 47% των κρατικών εσόδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση