ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρωσία: Αντιμέτωπη ξανά με κίνδυνο χρεοκοπίας

Μπλόκο στις ρωσικές πληρωμές σχεδιάζουν οι ΗΠΑ – Χρυσό αγοράζει η Μόσχα

BLOOMBERG, REUTERS, CNBC

Αντιμέτωπη εκ νέου με τον κίνδυνο της τεχνητής χρεοκοπίας βρίσκεται η Ρωσία, καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει τη δυνατότητα να εμποδίσει τις αποπληρωμές του ρωσικού χρέους, αποφεύγοντας να ανανεώσει το δικαίωμα εξαίρεσης που έχει παραχωρήσει στη Μόσχα και το οποίο λήγει την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ, επανέλαβε χθες ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να μην αποπληρώσει το χρέος της, ύψους σχεδόν 20 δισ. δολαρίων, που οφείλει σε ξένους επενδυτές και ότι αν επιχειρήσει να την εμποδίσει η Ουάσιγκτον θα καταβάλει τις σχετικές πληρωμές σε ρούβλια. Η Μόσχα πρέπει να καταβάλει στους πιστωτές της πληρωμές ύψους σχεδόν 500 εκατ. δολαρίων μέχρι τα τέλη Ιουνίου και μέρος των ομολόγων της προβλέπουν τη δυνατότητα πληρωμής τους σε άλλο νόμισμα εκτός του δολαρίου. Στις 27 Μαΐου πρέπει να καταβάλει την πρώτη από τις πληρωμές και αφορά τους τόκους ομολόγων που λήγουν το 2026 και το 2036 . Τα ομόλογα σε ευρώ που λήγουν το 2036 προβλέπουν δυνατότητα αποπληρωμής σε ρούβλια.

Σχεδόν 500 εκατ. δολάρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου πρέπει να καταβάλει στους πιστωτές της.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει κατορθώσει να αποφύγει την πτώχευση καταβάλλοντας τους σχετικούς τόκους σε ομόλογα που έχει εκδώσει σε δολάρια και τα οποία λήγουν ορισμένα στη διάρκεια του έτους και άλλα το 2042, συνολικής αξίας 650 εκατ. δολαρίων. Δεδομένου, όμως, ότι ο πόλεμος συνεχίζεται και η Δύση σκληραίνει διαρκώς τη στάση της, αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν πως η πιθανότητα πτώχευσης της Ρωσίας παραμένει μεγάλη για τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ρωσίας προχωράει και πάλι σε εκτεταμένες αγορές χρυσού, έχοντας «κλειδώσει» τιμή αγοράς τα 5.000 ρούβλια ανά γραμμάριο για όλη την περίοδο από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, αναλυτές της Syz Bank τόνισαν πως το εμπόριο χρυσού γίνεται σε δολάρια και οι αγορές χρυσού δίνουν, έτσι, στην Τράπεζα της Ρωσίας τη δυνατότητα να συνδέσει το ρούβλι με τον χρυσό και να ορίσει κατώτερη τιμή για το ρωσικό νόμισμα σε όρους δολαρίου. Στην περίπτωση αυτή κάθε άνοδος που θα σημειώνει το ρούβλι θα οδηγεί σε άνοδο της τιμής του χρυσού. Η Ρωσία αγοράζει εκτεταμένα χρυσό από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας, με αποτέλεσμα να μπορεί σήμερα να περηφανεύεται ότι έχει συγκεντρώσει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο. Επιχειρεί, έτσι, να θωρακίσει τη ρωσική οικονομία έναντι ενδεχόμενων ελλείψεων ρευστότητας που θα μπορούσαν να προκύψουν έπειτα από νέο κύμα κυρώσεων, αλλά και έναντι περαιτέρω μείωσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας για την εξυπηρέτηση του χρέους της σε δολάρια.
Στο μεταξύ, το ρούβλι ανέκαμψε και πάλι χθες έναντι του δολαρίου, ενώ βρίσκεται και στα υψηλά πενταετίας έναντι του ευρώ, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες σπεύδουν να βρουν τρόπο για να ανταποκριθούν στο αίτημα της Μόσχας να πληρωθεί σε ρούβλια. Από την αρχή της συνεδρίασης το ρούβλι ενισχύθηκε κατά 0,4%, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 63,33 ρούβλια προς ένα δολάριο, σε επίπεδα δηλαδή λίγο κατώτερα από εκείνα της Παρασκευής, όταν το ρωσικό νόμισμα είχε σημειώσει τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2020. Κύριος μοχλός ανόδου του ρωσικού νομίσματος είναι, πάντως, οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου. Είναι ενδεικτικό ότι το ρούβλι διολίσθησε την Τρίτη, όταν η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το ύψος του συναλλάγματος που επιτρέπεται να βγάλουν από τη χώρα όσοι ταξιδεύουν, αδιακρίτως εθνικότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση