Της Δωρίτας Γιαννακού
Έκθεση αντικτύπου με επικαιροποιημένα στοιχεία και αντισταθμιστικά μέτρα ζητούν ξανά οι επηρεαζόμενοι επαγγελματικοί φορείς του ιδιωτικού τομέα. Σε επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς για λογαριασμό του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ), του Συνδέσμου Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων (CIBA), του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), του συνδέσμου TechIsland και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), τονίζεται όπως δοθεί παράταση στην υιοθέτηση του νομοσχεδίου, είτε με την έναρξη ισχύος κατά την υιοθέτηση του πλαισίου από τις χώρες των G20 ή των πλείστων μελών του ΟΟΣΑ ή ακόμα όσο αφορά τον εθνικό συμπληρωματικό φόρο, ευχέρεια που δίνεται και στην εισηγητική έκθεση του προτεινόμενου νομοσχεδίου για εφαρμογή από το 2025, αντί από το 2024. Προτείνεται όπως δοθεί ακόμη ένα έτος δηλαδή μέχρι το έτος 2026, η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου, ως περιθώριο να προσαρμοστούν οι κυπριακές επηρεαζόμενες εταιρείες «στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και να αποφευχθούν τυχόν επιζήμιες για τη Δημοκρατία κινήσεις μετεγκατάστασης τους από την Κύπρο.
Οι επηρεαζόμενοι φορείς σημειώνουν ακόμα ότι μια ολοκληρωμένη και ακριβής εκτίμηση επιπτώσεων θα επιτρέψει και την αποτελεσματική θέσπιση αντισταθμιστικών μέτρων, ενώ επισημαίνουν ότι παρόλο που οι εταιρείες εκπληρώνουν τις ετήσιες φορολογικές και οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το κράτος, το υπουργείο Οικονομικών προβαίνει σε αναφορές με αναδρομικά και πιθανώς ετεροχρονισμένα στοιχεία που αφορούν το έτος 2021 εντός της εισηγητικής έκθεσης και πρόσφατης επιστολής υπουργού Οικονομικών στην Βουλή.
Επισημαίνουν ακόμα και παραδείγματα άλλων χωρών και συγκεκριμένα της Πολωνίας η οποία θέσπισε καθεστώς επιχορήγησης σε μετρητά ως εναλλακτική λύση στο υφιστάμενο καθεστώς της Πολωνικής επενδυτικής ζώνης και στο σύστημα πίστωσης φόρου R&D.
Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών καθώς η κοινοτική οδηγία για την επιβολή του παγκόσμιου φόρου 15% στις περίπου 1,900 πολυεθνικές εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €750 εκατ. θα πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια περί τα μέσα του Δεκέμβρη όπως έχουμε δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα αντισταθμιστικά μέτρα θα πρέπει να είναι με βάση το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών ενώ από μεριάς της Υπηρεσία φορολογίας διευκρινίστηκε ότι από φορολογικής πλευράς δεν αλλάζει τίποτε ουσιαστικά εάν εφαρμοστεί φέτος ή του χρόνου ο συμπληρωματικός φόρος. Συμφωνούμε με τη ψήφιση της προτεινόμενης οδηγίας ωστόσο ζητάμε δέσμευση του ΥΠΟΙΚ ότι θα δοθεί χρόνος 6 μήνες προκειμένου να μειωθεί το αντίκτυπο όσων εταιρειών επηρεάζονται στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας ανέφερε ο ΣΕΛΚ από την μεριά του.