ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσδοκίες και κίνδυνοι από την επανεκκίνηση της Κίνας

Σημαντικό αντίκτυπο σε ανάπτυξη, τιμές και πληθωρισμό «βλέπουν» αναλυτές

FINANCIAL TIMES, CNBC, BLOOMBERG

Από τη στιγμή που η Κίνα εγκατέλειψε, έστω και μερικώς, την πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια νέα επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξής της, αλλά και για μια αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων και για ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Αυτή είναι η εκτίμηση οικονομικών αναλυτών, τραπεζικών κολοσσών και οίκων αξιολόγησης, που προβλέπουν πως στην Κίνα επίκεινται μεγάλες μεταβολές. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν μάλιστα την εκτίμηση ότι οι επενδυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν ενδεχομένως υποτιμήσει το πόσο μεγάλες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι αλλαγές για τις τιμές και τον πληθωρισμό.

Οπως επισημαίνει σχετική ανάλυση των Financial Times, είναι ενδεικτική η πορεία του δείκτη τιμών των μετοχών MSCI China, που έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 19% σε όρους δολαρίου τον τελευταίο μήνα και από τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς προεξοφλούσε την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας στην Κίνα. Οι αναλυτές της Morgan Stanley, που έκαναν λόγο για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την Κίνα για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια. Προς το παρόν βέβαια είναι πολλές οι φωνές που εξακολουθούν να προειδοποιούν κατά του ανοίγματος της κινεζικής αγοράς και άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ ακόμη και οι αισιόδοξοι θεωρούν πως κάποια εκδοχή κανονικότητας δεν θα επαναληφθεί πριν από την επόμενη άνοιξη. Ανάμεσά τους η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB), που προειδοποίησε χθες πως η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας δημιουργεί ασφαλώς πολλές ευκαιρίες, αλλά ταυτοχρόνως εγκυμονεί κινδύνους.

Μιλώντας στο δίκτυο CNBC ο Αλμπερτ Παρκ, οικονομολόγος της ADB, τόνισε πως η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη τόσο της ίδιας της Κίνας όσο και άλλων οικονομιών. Προσέθεσε, όμως, πως το τίμημα ενδέχεται να είναι μια εκτόξευση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Ο ίδιος προέβλεψε πως θα υπάρξουν «διάφορα κύματα της πανδημίας σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και σε διαφορετικές στιγμές και θα βάλουν την κυβέρνηση σε πειρασμό να επαναφέρει τους ελέγχους και τα περιοριστικά μέτρα, οπότε θα πληγεί εκ νέου η οικονομική δραστηριότητα».

Μέσα στην εβδομάδα η ADB αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κίνας στο 3% από το 3,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Προέβλεψε επίσης ανάπτυξη 4,3% για το επόμενο έτος, αναθεωρώντας και πάλι προς τα κάτω από την προηγούμενη εκτίμηση του Σεπτεμβρίου για ανάπτυξη 4,5%. Για την ADB η επιβράδυνση της Κίνας οφείλεται μόνον εν μέρει στα εκτεταμένα lockdowns, καθώς εξίσου καθοριστικοί είναι δύο άλλοι παράγοντες, η στροφή των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική νομισματική πολιτική και ο παρατεταμένος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ομοίως ο Ντομινίκ Γουίλσον, στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs, πιθανολογεί πως η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα παραμείνει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα τους επόμενους έξι μήνες, προτού επιταχυνθεί αργότερα το 2023.

Η αβεβαιότητα που περιβάλλει έτσι τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο εξωθεί ορισμένους στρατηγικούς αναλυτές να συνιστούν στους επενδυτές την αγορά κινεζικών τίτλων όταν τα κινεζικά χρηματιστήρια θα κινούνται πτωτικά. Σε ό,τι αφορά τη στάση των κινεζικών αρχών στο θέμα της οικονομίας, τα κρατικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν χθες πως το Πεκίνο σχεδιάζει να τονώσει την εγχώρια ζήτηση και να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην ανάπτυξη της οικονομίας. Οπως ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ξιν Χουά», κύριος στόχος του νέου σχεδίου του Πεκίνου για την οικονομία είναι να ενισχύσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις στο χρονικό διάστημα μέχρι το 2035. Παράλληλα θέτει επίσης στόχο την επίτευξη θεαματικής προόδου στις τεχνολογίες αιχμής, αλλά και την αναβάθμιση των βιομηχανιών της χώρας και την ανάπτυξη νέων τομέων. Σκοπεύει επίσης να εφαρμόσει πολιτικές που θα αυξήσουν τον αριθμό των πολιτών με μεσαίο εισόδημα και θα γεφυρώσουν το εισοδηματικό χάσμα ανάμεσα στις αστικές και τις αγροτικές περιοχές.

Ειδικότερα το Πεκίνο σχεδιάζει να θεσπίσει έναν «σταθερό και υγιή» μακροπρόθεσμο μηχανισμό που θα διασφαλίζει την ισορροπία της αγοράς ακινήτων. Σε σχετική της ανακοίνωση η κινεζική ηγεσία τόνισε επίσης ότι σκοπεύει να στηρίξει μια λελογισμένη ζήτηση για κατοικίες, αλλά προσέθεσε πως «τα σπίτια είναι για να μένουν οι άνθρωποι και όχι για να κερδοσκοπούν». Νωρίτερα το «Ξιν Χουά» είχε αναφέρει άλλη ανακοίνωση του Πεκίνου, ότι η Κίνα θα «ανακτήσει σταθερά την οικονομική της ανάπτυξη και θα διοχετεύσει νέα ορμή στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση