Kathimerini.gr
Σύμφωνα µε τον σύνθετο πρόδρομο δείκτη υπευθύνων προμηθειών που καταρτίζει η S&P Global αναφορικά με τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα, ο ρυθμός μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας συνέχισε να υποχωρεί στις αρχές του τετάρτου τριμήνου, μετά την καταγραφή ισχυρότερης από την αναμενόμενη αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς ο αντίκτυπος της συγχρονισμένης επιθετικής νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών γίνεται ολοένα και πιο αισθητός. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε τον Οκτώβριο, για πέμπτο συνεχή μήνα, -0,5 μονάδες στις 50, δηλαδή βρέθηκε ακριβώς στο κρίσιμο επίπεδο μηδενικής μεταβολής που οριοθετεί τις προοπτικές ανάπτυξης και συρρίκνωσης. Εντούτοις, παρά τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του σύνθετου δείκτη ΡΜΙ τους τελευταίους πέντε μήνες, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πορεία ήπιας επιβράδυνσης (soft landing), αισιοδοξώντας ότι ο συνεχιζόμενα ισχυρός ρυθμός αύξησης των μισθών στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως και η προβλεπόμενη περαιτέρω σταδιακή υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, θα αποτρέψουν τον κίνδυνο μιας απότομης προσγείωσης (hard landing).
Η εν λόγω εκτίμηση βρήκε περαιτέρω στήριξη τις τελευταίες ημέρες σε μια σειρά δημοσιευμένων στοιχείων από τις ΗΠΑ (π.χ. λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή για τον μήνα Οκτώβριο), τα οποία υποδηλώνουν ότι μετά την καταγραφή του ιδιαίτερα υψηλού ρυθμού μεγέθυνσης 4,9% σε ετησιοποιημένη βάση το τρίτο τρίμηνο του έτους, η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως επιβραδύνεται, αλλά με ήπιο ρυθμό.
Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να μειώνονται, με τον κύριο δείκτη τιμών καταναλωτή και τον δομικό να υποχωρούν εκ νέου τον Οκτώβριο – υποχώρηση -0,5 στο 3,7% και -0,1 στο χαμηλό δύο ετών 4% ετησίως, αντίστοιχα. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τη νέα μείωση των τιμών του πετρελαίου, ευνόησαν ιδιαίτερα τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πλέον ότι οι κεντρικές τράπεζες θα εισέλθουν πιθανότατα σε κύκλο μείωσης των επιτοκίων τους νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Συγκεκριμένα, η προθεσμιακή αγορά τιμολογεί 50 μ.β. συνολική μείωση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μέχρι τον Ιούλιο και περίπου 100 μ.β. έως το τέλος του έτους, με πιθανότητα 80% η πρώτη μείωση των 25 μ.β. να ανακοινώνεται στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Μάιο. Περίπου 100 μ.β. συνολική μείωση μέχρι το τέλος του 2024 αναμένει η προθεσμιακή αγορά και από την ΕΚΤ, με την πρώτη μείωση 25 μ.β. να αποφασίζεται ενδεχομένως έναν μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο (πιθανότητα 80%).
*Εurobank Research