ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος – Το νέο Σχέδιο Αγροτικής Πολιτικής

Για τους στόχους και τις μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Τους στόχους για το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη στήριξη και τις μεταρρυθμίσεις που έπραξε η Κυβέρνηση προς τον αγροτικό τομέα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο χαιρετισμός του Προέδρου

Σας καλωσορίζω στη σημερινή Παρουσίαση που στόχο έχει την ενημέρωση για τα νέα προγράμματα στήριξης του αγροτικού τομέα, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την προγραμματική περίοδο 2023-2027.

Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο έχει πρόσφατα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιέχει δράσεις, παράλληλες με το Κύπρος – Το Αύριο, του Σχεδίου Ανθεκτικότητας, που στοχεύουν:

(α) Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα,

(β) Στη διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών μας πόρων,

(γ) Στην ηλικιακή ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού,

(δ)   Στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην ύπαιθρο,

(ε)   Στην περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων απασχόλησης.

Σημειώνεται πως το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων κατά την εν λόγω περίοδο, τόσο από εθνικούς όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους, αναμένεται να ανέλθει στα 454 εκατομμύρια ευρώ.

Εμπεριστατωμένη ανάλυση και πληροφορίες για το νέο Στρατηγικό Σχέδιο θα σας δώσει αμέσως μετά ο Υπουργός Γεωργίας.

Είναι πραγματικά με μεγάλη ικανοποίηση που διαπιστώνω ότι κατά την τελευταία δεκαετία, οι ευρωπαϊκοί πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αξιοποιούνται από την Κύπρο στον μέγιστο δυνατό βαθμό, εξασφαλίζοντας πλήρη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων.

Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε και επιδεικνύει η Κυβέρνηση για τους αγρότες, τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησής μας διοχετεύτηκε προς τους αγρότες μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ποσό που ξεπερνά τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, έχουμε εφαρμόσει και μια σειρά εθνικών σχεδίων ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, τα οποία αποτέλεσαν σημαντικό στήριγμα στην προσπάθεια των γεωργών και κτηνοτρόφων να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά να σημειώσω πως σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο πακέτα στοχευμένων μέτρων οικονομικής στήριξης που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπρόσθετα, μέσω της νέας πολιτικής αναπλήρωσης της απώλειας του αγροτικού εισοδήματος με τη λειτουργία του Ταμείου Διαχείρισης Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα, χορηγήθηκαν, από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι και σήμερα, αποζημιώσεις ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ σε αγρότες που είχαν υποστεί ζημιές από θεομηνίες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ενώ από το 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2019, που υπήρξε η αναθεώρηση του ασφαλιστικού σχεδίου χορηγήθηκαν, για τους ίδιους λόγους, 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ, μέσω του σχεδίου γεωργικής ασφάλισης.

Εναρμονιζόμενοι και με τις ενωσιακές πολιτικές, αναδιοργανώσαμε, βελτιώσαμε και εκσυγχρονίσαμε τον αγροτικό τομέα, με δράσεις όπως:

•               Η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, μέσω του προαναφερθέντος Ταμείου Διαχείρισης Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα,

•               Η νομοθεσία για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων, και

•               Η νομοθεσία για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, προς όφελος των αγροτών μας.

•               Η εξίσου σημαντική μεταρρύθμιση δημιουργίας μητρώου αγροτών, ώστε επιτέλους να επωφελούνται οι πραγματικοί δικαιούχοι και όχι όπως στο παρελθόν οι περιστασιακά καλλιεργούντες γη.

Μεγάλη σημασία δόθηκε και στην ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων, με την καταχώριση τους στους καταλόγους γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός ότι, μετά από προσπάθειες δεκαετιών καταφέραμε να επιτύχουμε την κατοχύρωση του εθνικού αγροτικού μας προϊόντος, του χαλουμιού, ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Μια εξέλιξη η οποία έχει, ήδη, επιφέρει θετικές επιπτώσεις στις πωλήσεις του χαλουμιού.

Χαρακτηριστική της σημασίας που δίνει η Κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα είναι και η συμπερίληψη στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος το Αύριο», πέραν της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σημαντικού αριθμού έργων και μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στην αγροτική δραστηριότητα του τόπου μας, συνολικής αξίας άνω των 75 εκατομμυρίων ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρω:

•         Τα έργα μεταρρύθμισης του γενικότερου συστήματος διαχείρισης υδάτων αξίας άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ,

•         Τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων και ζωικών υποπροϊόντων αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ,

•         Το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης των αιγοπροβάτων της Κύπρου αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ, και

•         Το σχέδιο παρακολούθησης και μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον γεωργικό τομέα αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτά δεν συνυπολογίζονται οι ετήσιες δαπάνες του προϋπολογισμού ή τα χρήματα που προέρχονται από τα Ταμεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταλαμβάνει πέραν του 30% του συνολικού προϋπολογισμού της, δεν είναι επωφελής μόνο για τους αγρότες και τη γεωργική παραγωγή, αλλά επηρεάζει θετικά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Παράμετροι, όπως είναι η ασφάλεια και υγεία των καταναλωτών, η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της αγροτικής δραστηριότητας στο περιβάλλον, η συνεισφορά του αγροτικού τομέα στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής, βρίσκονται στον πυρήνα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με στόχους που υιοθετούνται τάχιστα και αποτελεσματικά από τη χώρα μας.

Οι πόροι που θα διατεθούν στον αγροτικό τομέα μέσα από το νέο Στρατηγικό Σχέδιο, αλλά και μέσα από εθνικούς πόρους, παρέχουν κίνητρα και στήριξη σε όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και να υλοποιήσει τις δράσεις και τα μέτρα που προσφέρονται.

Προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η δημιουργία του μητρώου αγροτών. Κατά αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται το επάγγελμα του αγρότη ή του κτηνοτρόφου.

Κλείνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην ετοιμασία και έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ειδικότερα το Τμήμα Γεωργίας, τη Διαχειριστική Αρχή του Στρατηγικού Σχεδίου, τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών καθώς και όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές Υπηρεσίες που συνεισέφεραν στην ετοιμασία του.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνω και στο σύνολο των αγροτικών οργανώσεων για την εποικοδομητική συνεργασία τους με το αρμόδιο Υπουργείο, μέσα από την οποία διασφαλίζεται ότι οι πολιτικές που σχεδιάζουμε άπτονται των πραγματικών αναγκών του αγροτικού μας κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ