Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε, αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Σταύρος Σταύρου, ο οποίος τονίζει την άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού κράτους και οικονομίας.
Ο κ. Σταύρου αναφέρει ότι παρά τη σχετική θετική πορεία της οικονομίας το 2023, οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία και οι ενδεχόμενες παρενέργειες από την πρόσφατη αιματηρή σύγκρουση στο Ισραήλ πρέπει να τύχουν διαχείρισης, ενώ σημειώνει και την αρνητική εξέλιξη με την απόφαση μεγάλων εταιρειών μεταφορών να αναστείλουν τα δρομολόγια των πλοίων τους μέσω της διώρυγας του Σουέζ λόγω των εχθροπραξιών.
Αυτό, επισημαίνει αν κρατήσει για μεγάλο διάστημα, θα προκαλέσει νέα πολλαπλά προβλήματα. "Οι προεκτάσεις των τριών αυτών κρίσεων προβλέπεται ότι θα μας ταλαιπωρήσουν έντονα και το 2024", αναφέρει.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ σημειώνει ως θετική εξέλιξη την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, η οποία όπως είπε, οδήγησε στο να αποφευχθεί μια νέα αύξηση στα επιτόκια, σημειώνοντας ως προβλήματα που θα πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης εντός του 2024 τα ψηλά επιτόκια και την ακρίβεια.
Ρυθμίσεις για εκσυγχρονισμό κράτους και οικονομίας
Επιβάλλεται να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι ρυθμίσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της οικονομίας, για να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, προσθέτει ο κ. Σταύρου.
Όπως σημειώνει, το ΚΕΒΕ ζητά την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επίσπευση της φορολογικής μεταρρύθμισης, επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, αξιοποίηση και ενθάρρυνση των νέων τομέων επιχειρηματικής δράσης, διόρθωση των στρεβλώσεων στο ΓΕΣΥ, ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, περαιτέρω τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων, προώθηση των επενδύσεων, κίνητρα για τις εξαγωγές και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, με στόχο τη βελτίωση και τόνωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Ακόμη επισημαίνει την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού σε όλο το φάσμα της οικονομίας και την καταπολέμηση της "γάγγραινας" της κρατικής γραφειοκρατίας που πλήττει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα της χώρας, όπως αναφέρει.
Επίσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη αύξηση του κρατικού μισθολογίου και άλλων μη παραγωγικών δαπανών του κράτους "που διαβρώνουν τη δημοσιονομική ισορροπία και απειλούν με νέα εκτροπή τα δημόσια οικονομικά". Σημειώνει ότι οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης για αύξηση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο, σε συνδυασμό με την παραχώρηση του αυξημένου ποσοστού της ΑΤΑ θα διογκώσουν το ήδη υψηλό κρατικό μισθολόγιο.
Ανησυχίες για διεκδικήσεις συνδικαλιστικού κινήματος
Ο κ. Σταύρου μεταφέρει, ακόμα, την ανησυχία του ΚΕΒΕ για τις "νέες διεκδικήσεις" του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως λέει, "το οποίο αξιώνει ωφελήματα που αδυνατούν σήμερα οι επιχειρήσεις να προσφέρουν".
Καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα να τερματίσει απαιτήσεις που "η οικονομία και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν", καταγράφοντας ως τέτοιες την πλήρη απόδοση της ΑΤΑ, το ύψος του κατώτατου μισθού, την αντίδραση στην εργοδότηση από τρίτες χώρες.
Εκφράζει, επίσης, προβληματισμό για τη συνολική εικόνα του 2024, αναφερόμενος στον μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης του 2023 και στις ενδείξεις για υποτονική ανάπτυξη στην Ευρώπη το 2024. Σημειώνει, ακόμα, τη δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό που, όπως είπε, δυσκολεύει το έργο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. "Ελπίζουμε οι παραδοσιακοί τομείς, του τουρισμού και των ακινήτων να συνεχίσουν και τη νέα χρονιά τη θετική πορεία τους, βοηθώντας και τους υπόλοιπους", αναφέρει.
Επιπλέον, σημειώνει ότι το ΚΕΒΕ ζητά τη νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.