ΚΥΠΕ
Τις θέσεις των συνταξιούχων για τα άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έθεσε, σε συνάντηση με την Υφυπουργό Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, αντιπροσωπεία της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) με επικεφαλής τον Γ.Γ. Κώστα Σκαρπάρη, την Πέμπτη, αναφέρει σε ανακοίνωση η Οργάνωση. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε θετική κατάληξη κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρεται, η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ και η Υφυπουργός Πρόνοιας, συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων.
Όπως σημειώνεται, η ΕΚΥΣΥ έθεσε τις θέσεις της με βάση υπόμνημα που απέστειλε στην Υφυπουργό προηγουμένως και επανέλαβε «την απαίτησή της» για την επίλυση των προβλημάτων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων, τη λήψη μέτρων και την παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών για αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Στη συνάντηση, όπως αναφέρεται, η ΕΚΥΣΥ ενημέρωσε την Υφυπουργό για τα πολλά διαβήματα που έχει κάνει προς την προηγούμενη Κυβέρνηση για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των συνταξιούχων «αλλά παρόλα αυτά, τα προβλήματα συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετές χιλιάδες ηλικιωμένοι να ταλαιπωρούνται και πάρα πολλοί να έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, να υποφέρουν και να βασανίζονται».
Η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ έθεσε επίσης τα ζητήματα της επαναφοράς του δικαιώματος για πασχαλινό επίδομα και επίδομα μάνας με βάση τα κριτήρια που υπήρχαν πριν από την οικονομική κρίση, της επίσπευσης της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και την επίλυση του προβλήματος επικοινωνίας με τις εν λόγω υπηρεσίες και της άμεσης εξέτασης των αιτήσεων των ηλικιωμένων που ζητούν φροντίδα, «οι οποίες παραμένουν στα συρτάρια για μήνες ή και για χρόνια», προστίθεται.
«Σε ό,τι αφορά το Πασχαλινό επίδομα η απαίτηση της ΕΚΥΣΥ ήταν έντονη αφού δεν δικαιολογείται να μην παραχωρείται σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους και ζήτησε, έχοντας υπόψη ότι υπάρχει χρόνος μέχρι το Πάσχα, να αναθεωρήσει την απόφαση», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σε ό,τι αφορά τις στέγες ηλικιωμένων, επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρότερου και πιο συχνού ελέγχου ώστε να τηρείται η σχετική νομοθεσία, η οποία χρήζει βελτιώσεων, αναφέρεται. «Ταυτόχρονα, πρέπει να αυξηθεί η χορηγία για άτομα που χρειάζονται φροντίδα και που διαμένουν στις στέγες και περαιτέρω οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ενίσχυση των προγραμμάτων που λειτουργεί, μετά και το κλείσιμο κρατικών στεγών ηλικιωμένων καθώς και η λειτουργία προγραμμάτων μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων και Κέντρων Αποκατάστασης», σημειώνεται.
Η αντιπροσωπεία, ζήτησε επίσης ενημέρωση για την τηλεφροντίδα και το κόκκινο κουμπί.
Επιπρόσθετα, επεσήμανε το πρόβλημα των ατόμων που βρίσκονται σε διάσταση με τον/την σύζυγο και καθυστερούν τα αιτήματά τους καθώς και για «την αδικαιολόγητη» απόρριψη αιτήσεων.
Η ΕΚΥΣΥ σημειώνει πως σε ό,τι αφορά το σχέδιο ενίσχυσης συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, παρόλο ότι πρόσφατα διαφοροποιήθηκε, «έπειτα από εννιά χρόνια διαβημάτων της ΕΚΥΣΥ», χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση ώστε να καλύψει και επαναπατρισθέντες χαμηλοσυνταξιούχους που δεν δικαιούνται σύνταξη από το Τ.Κ.Α.
Επίσης, τέθηκε και το θέμα των ληπτών ΕΕΕ που μπαίνουν σε συντάξιμη ηλικία ώστε να εντάσσονται άμεσα στο Σχέδιο Χαμηλοσυνταξιούχων, αναφέρεται, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται επίσης, αύξηση του ορίου της φτώχειας.