Του Έκτορα Γεωργίου
Πέρα από τους τίτλους και την τιμή που αποκτούν, πολλοί από τους αθλητές που κερδίζουν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες δέχονται επιπλέον δώρα και παροχές από τις χώρες τους, όπως μπόνους, νέα διαμερίσματα ή όπως ένταξη σε συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Το Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ είναι οι δύο χώρες που προσφέρουν τα μεγαλύτερα δώρα στους Ολυμπιονίκες τους. Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το Money Review , το χρηματικό έπαθλο για τους αθλητές του Χονγκ Κονγκ που αποκτούν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες φτάνει έως και τα 768.000 δολάρια. Στο Ισραήλ, οι αθλητές που διαγωνίζονται σε ατομικά αθλήματα παίρνουν 275.000 δολάρια για το χρυσό μετάλλιο, 192.000 δολάρια για το ασημένιο και 137.000 δολάρια για το χάλκινο. Όσοι διαγωνίζονται σε ομαδικά παίρνουν ανάλογα χρηματικά και αφορολόγητα ποσά, τα οποία μοιράζονται στην ομάδα.
Επίσης, σε άλλες χώρες, δίνονται κι άλλες παροχές πέρα από χρηματικά έπαθλα. Στην Πολωνία για παράδειγμα, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες παίρνουν μπόνους 82.000 δολαρίων, ενώ όποιος αθλητής φτάσει στο βάθρο αποκτά άλλου είδους δώρα, όπως διαμάντια, voucher διακοπών, έργα τέχνης και διαμερίσματα στη Βαρσοβία.
Τι ισχύει στην Κύπρο
Ο Παύλος Κοντίδης, ο οποίος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παρίσι, γράφοντας ξανά ιστορία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 όπου είχε κατακτήσει και πάλι το αργυρό μετάλλιο.
Μετά και από αυτή την τεράστια επιτυχία ο Κύπριος Ολυμπιονίκης αναμένεται να επιβραβευθεί με χρηματικό ποσό από την Πολιτεία για το αργυρό μετάλλιο, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία του ΚΟΑ, με το ποσό των 125.000 ευρώ. Στην περίπτωση που Κύπριος αθλητής κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο η οικονομική επιβράβευση είναι στις 150.000 ευρώ, ασημένιο 125.000 και χάλκινο μετάλλιο 110.000 ευρώ, ενώ ο προπονητής του Ολυμπιονίκη ανεξαρτήτως εθνικότητας θα λαμβάνει ως χαριστική παροχή ποσοστό ύψους 30% της χαριστικής παροχής που προβλέπεται για τον αθλητή.
Η οικονομική επιβράβευση παραχωρείται το επόμενο ημερολογιακό έτος, νοουμένου ότι μέχρι την ημέρα της επιτυχίας δεν έχει βρεθεί θετικός σε οποιονδήποτε έλεγχο Αντί – Ντόπινγκ έχει υποβληθεί ανεξαρτήτως της ημερομηνίας γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων ελέγχου.
Η Έλενα Κουλιτσένκο έγραψε ιστορία, στην 7η θέση
Επίσης ο ΚΟΑ προσφέρει οικονομική επιβράβευση και σε αθλητές που τερματίσουν και εκτός μεταλλίων. Συγκεκριμένα στην περίπτωση της Έλενας Κουλιτσένκο που κατέκτησε την 7η θέση στον τελικό του άλματος εις ύψος, θα επιβραβευθεί με 55.000 ευρώ, ο πρωταθλητής στην Ενόργανη Γυμναστική, Μάριος Γεωργίου που κατετάγη στην 6η θέση, θα λάβει 60.000, ενώ όσο αφορά τον Μίλαν Τραΐκοβιτς που κατέλαβε την 9η θέση στον κόσμο θα λάβει το ποσό των 45.000 ευρώ.
Στην ημιτελική σειρά των 110μ. μετ' εμποδίων ο Μίλαν Τραΐκοβιτς
6ος Ολυμπιονίκης ο Μάριος Γεωργίου
Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω πρόνοια ισχύει και σε άλλες διοργανώσεις όπως τα παγκόσμια πρωταθλήματα και ευρωπαϊκά.
Αναλυτικά τα πόσα όπως δημοσιεύονται στην σελίδα του ΚΟΑ
Με πληροφορίες από Money Review
- Αργυρός Ολυμπιονίκης ο Παύλος Κοντίδης
- ΠτΔ για Κοντίδη: Έκανε την Κύπρο περήφανη και είμαστε όλοι βαθιά ευγνώμονες
- Έγραψε ιστορία η Κουλιτσένκο, τερμάτισε στην 7η θέση!
- Ένατος στον κόσμο ο Τραΐκοβιτς
- 6η θέση για Μάριο Γεωργίου
- Κουλιτσένκο: Αντιδράσεις για την επιλογή της ως σημαιοφόρος - Η απάντηση της ΚΟΕ