Kathimerini.com.cy
Το επόμενο βήμα στον οδικό χάρτη για δημιουργία της Παγκύπριας Συνεργατικής Τράπεζας είναι η προκήρυξη των προσφορών για την επιλογή του αναδόχου, για να αναλάβει τη μαζική προκήρυξη μετοχών, δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Εταιρείας Προώθησης του Συνεργατισμού, Πανίκος Χάμπας. Σημείωσε ότι αρχίσανε τις διαδικασίες, για να ετοιμάσουν τους όρους των προσφορών, ώστε να ζητήσουν από εταιρείες που είναι διαπιστευμένες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και μπορούν να διεκπεραιώσουν ένα τόσο, όπως το χαρακτήρισε, τεράστιο έργο, -καθώς δεκάδες χιλίαδες κόσμου θα λάβουν μέρος-, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Κάνοντας λόγο για μία χρονοβόρα διαδικασία μέχρι τη λειτουργία της νέας τράπεζας, συνέστησε υπομονή στους πολίτες που αδημονούν, προσδιορίζοντας την περίοδο έναρξης μεταξύ του 2026 και των αρχών του 2027.
Σε σχέση με τις επαφές που κάνουν, για σκοπούς ενημέρωσης, ο κ. Χάμπας είπε ότι μετά από την Εκκλησία και το Προεδρικό, όπου συναντήθηκαν με την υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, και τον διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χαράλαμπο Χαραλάμπους ώστε να ενημερώσουν ότι αυτή η προσπάθεια από την κοινωνία των πολιτών γίνεται με πλήρη διαφάνεια, ακολούθησαν τα κόμματα.
Μέχρι στιγμής ενημέρωσαν το ΕΛΑΜ και το ΑΚΕΛ, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα δουν τους Οικολόγους και την ΕΔΕΚ. Τονίζοντας ότι έχουν σκοπό να συναντηθούν με όλα τα κόμματα και τα δύο πρώτα που συνάντησαν βλέπουν θετικά το εγχείρημα, εξήγησε ότι χρειάζονται τη στήριξή τους, όχι γιατί θα αναμειχθούν κανά τα κόμματα, όπως σχολιάζουν κάποιοι, αλλά γιατί τα χρειάζονται για να περάσει από τη Βουλή η νομοθετική τροποποίηση που παίρνει αυτή τη στιγμή στη Βουλή ο έφορος Συνεργατισμού, για να συμμετέχουν στις συνεργατικές εταιρείες και ιδιωτικές εταιρείες που είναι εγγραμμένες στον έφορο εταιρειων. Σκοπός τους είναι, όπως είπε, να συμμετέχουν στο 25 - 30% του μετοχικού κεφαλαίου ιδιωτικές εταιρείες και στο υπόλοιπο 70 - 75% φυσικά πρόσωπα.
Ερωτηθείς, για τους λόγους που ενημέρωσαν και την Εκκλησία, απάντησε ότι είναι οικονομικός παράγοντας και αυτό δεν είναι μυστικό.
Την ίδια ώρα ο κ. Χάμπας επικαλέστηκε τη μελέτη βιωσιμότητας της PWC, η οποία κατέδειξε ότι είναι βιώσιμο ένα τέτοιο έργο.
Όσον αφορά στις τεχνικές και οικονομικές απαιτήσεις για εγγραφή της Παγκύπριας Συνεργατικής Τράπεζας, ο Πανίκος Χάμπας εξήγησε πως χρειάζονται ίδια κεφάλαια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, επιπρόσθετο κεφάλαιο κίνησης, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για την περίοδο προετοιμασίας δύο χρόνων, η γνωστοποίηση της μετοχικής σύνθεσης, συγκεκριμένο οργανόγραμμα με λειτουργία μονάδων κανονιστικής συμμόρφωσης, διαχείρισης κινδύνων, ελέγχου κ.λ.π., σύσταση Διοικητικού Συμβουλίου και Βοηθητικών Επιτροπών.