Του Χρίστου Μπουρή
Η ακρίβεια στα ενοίκια συνεχίζει να χτυπάει «κόκκινο» προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους πολίτες που βρίσκονται σε διαδικασία εύρεσης στέγης. Σε αυτούς προστίθενται πλέον και οι πρωτοετείς φοιτητές που εξασφάλισαν θέση στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, ή έχουν ως σκοπό να φοιτήσουν σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πέραν από την κατάσταση που παρατηρείται στην Κύπρο, τεράστια προβλήματα εντοπίζονται και στην Ελλάδα, ιδίως στην Αθήνα όπου οι τιμές στο κέντρο είναι σχεδόν απλησίαστες για τις τσέπες των Κύπριων φοιτητών.
«Η διαθεσιμότητα είναι σε καλύτερα επίπεδα από πέρσι, αλλά παρατηρείται μια μικρή διαφορά αύξησης στο κόστος των ενοικίων», ανέφερε στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM 95.0 με την Οριάνα Παπαντωνίου ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, κ. Μαρίνος Κυναιγείρου. Σε σχέση με την περσινή περίοδο που η διαθεσιμότητα διαμερισμάτων ήταν μηδαμινή, ο κ. Κυναιγείρου είπε πως φέτος τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά οι τιμές των ενοικίων εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για τους φοιτητές. Μία από τις εναλλακτικές λύσεις που επιζητούν οι φοιτητές είναι η συγκατοίκηση, ενώ αρκετοί επιλέγουν να νοικιάσουν διαμερίσματα εκτός κέντρου των πόλεων και μακριά από τη σχολή όπου φοιτούν. Εδώ όμως προκύπτουν και άλλα προβλήματα όπως η ακρίβεια στα καύσιμα κάτι που επιβαρύνει επιπλέον τις φοιτητικές τσέπες.
Μία παράμετρος η οποία επηρεάζει κατά πολύ τη ραγδαία αύξηση στις τιμές των ενοικίων είναι η ημερήσια ενοικίαση (Airbnb & άλλες πλατφόρμες). Σύμφωνα με τον κ. Κυναιγείρου, η ημερήσια ενοικίαση ακινήτων συνέβαλε στην απορρόφηση της προσφοράς των σπιτιών, ενώ όπως αναφέρει, το μείζον θέμα που προκύπτει είναι η μετατροπή οικιστικών περιοχών σε τουριστικές με αρκετά διαμερίσματα ημερήσιας ενοικίασης να βρίσκονται εκεί και «είναι εδώ που πρέπει να παρέμβει το κράτος και να ασκήσει εποπτεία και έλεγχο» αν θέλουμε να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Η εισήγηση που προτείνει η πλευρά των κτηματομεσιτών είναι να καταργηθεί η ημερήσια ενοικίαση από τα μεμονωμένα ακίνητα και να ισχύει, όπως και στο παρελθόν, σε οργανωμένα συγκροτήματα και ξενοδοχεία για να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος από το κράτος.
Ο μέσος όρος ενοικίων σε μονάρι, δυάρι και τριάρι διαμέρισμα προκαλεί οργή και ανησυχία στην κοινωνία, καθώς ένα μονάρι, δηλαδή με ένα υπνοδωμάτιο, στη Λεμεσό κοστίζει περίπου 1100 ευρώ, 100 ευρώ περισσότερα από τον βασικό μισθό. Η Λεμεσός έχει την αρνητική πρωτιά σε όλους τους τύπους διαμερισμάτων, ενώ η Πάφος με τη Λάρνακα έχουν τις πιο χαμηλές τιμές ενοικίων σε σχέση με τις άλλες πόλεις.
Ο μέσος όρος ανά επαρχία
Όλο και χειροτερεύει η κατάσταση στην Ελλάδα
Τα ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ταλαιπωρούν τους Κύπριους φοιτητές, κυρίως τους πρωτοετείς που πρόκειται να αρχίσουν τις σπουδές τους με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Οι Κύπριοι που ως γνωστόν διαμένουν σε περιοχές του κέντρου όπως Αμπελόκηποι, Ζωγράφου και Γκύζη, τα ενοίκια στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν εκτοξευθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει διπλασιασμένη αύξηση τιμών σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, δυσχεραίνοντας το έργο των φοιτητών για εύρεση στέγης σε μια περίοδο όπου η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, στα ήδη υψηλά επίπεδα ζήτησης.
Ο Επικεφαλής της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, κ. Λένος Χριστοφόρου μιλώντας στην «Κ» ανέφερε χαρακτηριστικά πώς για ένα τριάρι διαμέρισμα που το 2016 οι τιμές κυμαίνονταν γύρω στα 350 ευρώ, πλέον το ενοίκιο κοστίζει 650 ευρώ. Για ένα μονάρι (με ένα υπνοδωμάτιο, όχι γκαρσονιέρα) στους Αμπελόκηπους που τα ενοίκια κόστιζαν περίπου 220 με 300 ευρώ, πλέον δεν μπορεί κάποιος/α να βρει διαμέρισμα κάτω από 500 ευρώ. Η αδυναμία εύρεσης στέγης στις συγκεκριμένες περιοχές προκύπτει και λόγω της δυνατότητας του μετρό, καθώς αρκετοί φοιτητές που σπουδάζουν στην περιοχή του Πειραιά μένουν στους Αμπελόκηπους ή στου Ζωγράφου, με αποτέλεσμα η ζήτηση να αυξάνεται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναστάτωσης που επικρατεί, είναι πως αρκετοί στρατιώτες που αναμένεται να απολυθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πρόκειται να φοιτήσουν στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μεταβαίνουν έγκαιρα στην Ελλάδα ως αδειούχοι από την Ε.Φ. για εύρεση σπιτιού, με σκοπό να αποφύγουν τη σύγκρουση με τις φοιτήτριες που θα μεταβούν στην Ελλάδα μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων για τα ελληνικά ΑΕΙ, η οποία αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου.
Όσον αφορά την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χριστοφόρου σημείωσε πως εδώ τα πράγματα διαφέρουν λίγο, όχι ως προς την τιμή των ενοικίων (400-600 ευρώ), αλλά στον τρόπο με τον οποίο εντοπίζουν σπίτια οι φοιτητές, με τα πλείστα άτομα να βρίσκουν στέγη μόνο μέσω μεσιτικών γραφείων που απαιτείται επιπλέον ενοίκιο μπροστά.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, στο πλαίσιο λήψης μέτρων που μπορούν να αποσυμφορήσουν οικονομικά τους νέους φοιτητές που θα μεταβούν στην Ελλάδα για σπουδές, η Προοδευτική αιτήθηκε συνάντηση με το ΥΠΑΝ και το Υπουργείο Οικονομικών για το ενδεχόμενο παραχώρησης επιδόματος πρωτοετούς φοιτητή, χωρίς όμως ανταπόκριση. Επίσης μια άλλη παράμετρος που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά των φοιτητών είναι οι υψηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, που για τους φοιτητές που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης αποτελούν ολόχρονα περιόδους αιχμής με τις τιμές να βρίσκονται στα ύψη.
«Πολύ δύσκολο χωρίς συγκάτοικο»
Κύπρια τεταρτοετής φοιτήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, περιέγραψε στην «Κ» τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για εύρεση διαμερίσματος στην Αθήνα. Άξιο αναφοράς, είναι πως η φοιτήτρια έψαχνε για διαμέρισμα τους τελευταίους 2 μήνες, εποχή όπου δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη ζήτηση.
«Πλέον τα ενοίκια αυξήθηκαν πολύ. Δεν βρίσκεις διαμέρισμα κάτω από 500 ευρώ στο κέντρο και το συγκεκριμένο νούμερο με δυσκολία το βρίσκεις. Αν θες ένα διαμέρισμα σε καλή κατάσταση και κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πρέπει να ψάξεις εκτός κέντρου, αλλιώς θα είναι σίγουρα πάνω από 550 ευρώ», ανέφερε συγκεκριμένα.
Ένα άλλο πρόβλημα που δυσκολεύει την εξεύρεση διαμερίσματος στην Αθήνα, είναι πως τα πλείστα διαμερίσματα είναι χωρίς έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές κάτι που αυξάνει κατά πολύ το κόστος της τελικής εγκατάστασης στο σπίτι. Επιπλέον, όπως αναφέρει η φοιτήτρια, μερικοί φοιτητές που αποχωρούν από τα διαμερίσματά τους αφήνουν μέσα τα έπιπλα τους για τα οποία οι ιδιοκτήτες των ακινήτων βάζουν ως υποχρεωτικό όρο για ενοικίαση του σπιτιού την αγορά των επίπλων και των συσκευών αυξάνοντας κατά πολύ το τελικό ποσό που πρέπει να δώσει κάποιος/α για να μπει στο σπίτι (ντεπόζιτο, ενοίκια μπροστά). «Είναι πολύ δύσκολο πλέον να νοικιάσεις διαμέρισμα χωρίς συγκάτοικο», δήλωσε στην «Κ» καταληκτικά.
«Κολλημένοι» στο πατρικό τους οι νέοι
Έρευνα της Eurostat που πραγματοποιήθηκε την περσινή χρονιά, επιβεβαιώνει την αδυναμία των νέων, σε Ελλάδα και Κύπρο, να εξασφαλίσουν τη δική τους στέγη, κυρίως λόγω των ακριβών ενοικίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 51% των νέων ηλικίας 25-29 ετών διαμένει στο σπίτι των γονιών του. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι χειρότερη με το ποσοστό να ανέρχεται στο 69%. Την πρωτιά κατέχουν οι Κροάτες με ποσοστό 79%, ενώ το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται σε Φινλανδία και Δανία με 5%.
% of aged 25-29 Europeans adults live with their parents:
— World of Statistics (@stats_feed) July 24, 2024
Croatia - 79%
Montenegro - 79%
Italy - 70%
Slovakia - 70%
Serbia - 69%
Greece - 69%
Poland - 68%
Portugal - 65%
Spain - 64%
Bulgaria - 60%
Ireland - 56%
Slovenia - 55%
Romania - 53%…