ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιες χώρες θα έχουν το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος έως το 2030

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η πρόοδος προς την κανονικοποίηση των δημοσιονομικών πολιτικών έχει επιβραδυνθεί, κυρίως στην Κίνα και στις ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Το παγκόσμιο χρέος θα αυξάνεται κάθε χρόνο, για να φτάσει το 2029 στο 99% του ΑΕΠ, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα κατά της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών τους. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες θα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτή την αυξητική τάση, καθώς τα χρέη τους θα ξεπεράσουν ακόμα και τα ιστορικά υψηλά που σημείωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εως το 2030, το Σουδάν (284%), η Ιαπωνία (251%) και η Σιγκαπούρη (165%) θα είναι οι πιο καταχρεωμένες χώρες του πλανήτη. Ακολουθεί η Ιταλία, με χρέος ίσο με το 144% του ΑΕΠ της. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με το μεγαλύτερο χρέος συγκαταλέγονται επίσης η Ελλάδα (θα φτάσει στο 138,8% το 2029, έχοντας παρουσιάσει βέβαια μεγάλη μείωση από το 213,2% του 2020), η Γαλλία και η Ισπανία.

Τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι το 2021 σημειώθηκε μια σημαντική μείωση στα δημοσιονομικά ελλείμματα σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα το παγκόσμιο δημόσιο χρέος να πέσει στο 91% του ΑΕΠ. Ομως, η τάση αντιστράφηκε την επόμενη χρονιά, λόγω της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, σημειώνει η El Pais.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις έριξαν χρήμα στις οικονομίες τους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, του ενεργειακού σοκ και του πληθωρισμού. Πολλές χώρες μείωσαν επίσης τους φόρους, ενίσχυσαν τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, τους μισθούς και τις βιομηχανικές επενδύσεις.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η πρόοδος προς την κανονικοποίηση των δημοσιονομικών πολιτικών έχει επιβραδυνθεί, κυρίως στην Κίνα και στις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται σχεδόν να διπλασιάσουν το δημόσιο χρέος τους έως το 2053. Ειδικοί προειδοποιούν ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται τη δημοσιονομική πολιτική τους οι δύο χώρες επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομία και γεννά κινδύνους και για άλλα κράτη.

Βέβαια, τα κρατικά χρέη έχουν αυξηθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στις αναδυόμενες οικονομίες αυξήθηκαν κατά 3%, φτάνοντας το 2023 στο 58% του ΑΕΠ, με την τάση αυτή να εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, με μερικές εξαιρέσεις.

Η Ν. Αφρική αναμένεται να εμφανίσει αύξηση 12 ποσοστιαίων μονάδων στο χρέος της, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει κοντά στο 86% του ΑΕΠ.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το δημόσιο χρέος εμφάνισε μείωση 2% το 2023, κοντά στο 102% του ΑΕΠ. Μία τάση αργής μείωσης αναμένεται να φέρει τον δείκτη γύρω στο 100% έως τα τέλη της δεκαετίας.

Σε αυτό το περιβάλλον, το ΔΝΤ συστήνει στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τα έσοδά τους μέσω της βελτίωσης των φορολογικών συστημάτων, της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της ενίσχυσης των θεσμών τους. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να κάνουν κρίσιμες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση και την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση