Kathimerini.gr
Οι χώρες της Ε.Ε. πιθανόν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, εκτίμησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.
«Νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Μπον στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI και πρόσθεσε ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να έχει αργότερα σήμερα συνομιλίες με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.
Η Κομισιόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα το αυστηρότερο μέχρι σήμερα πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά αρκετές χώρες εναντιώθηκαν σε αυτό ανησυχώντας για τον αντίκυπο που θα έχει το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέλη της Ε.Ε., ανησυχούν ότι το πάγωμα των εισαγωγών δεν θα τους εξασφαλίσει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν, παρότι διπλωμάτες έχουν πει ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν χρόνο μέχρι το τέλος του 2023.
Η Ουγγαρία είναι ο σφοδρότερος πολέμιος του προγραμματισμένου αυτού εμπάργκο. Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι σημείωσε πρόοδο στις συνομιλίες της με τον Ορμπάν για το συγκεκριμένο θέμα.
Δύσκολη η εξίσωση για το 6ο πακέτο της Ε.Ε.
Εξαιρετικά σύνθετη εξίσωση αποδεικνύεται το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την Ε.Ε. Η Ουγγαρία παραμένει αμετακίνητη όσον αφορά το ζήτημα του εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, καθώς ζητάει περισσότερο χρόνο από τη διετή παράταση (έως το τέλος του 2024) που περιλαμβάνεται στη νεότερη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.
Με βέτο απειλεί και η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε., που έχει υποστεί ήδη διακοπή στον εφοδιασμό με αέριο από τη Ρωσία και στην οποία δεν είχε, έως χθες, προταθεί κάποια παράταση. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Σλοβακία έχει λάβει κι αυτή (όπως και η Ουγγαρία) διετή παράταση, αλλά δεν έχει μετακινηθεί από το αίτημα για τρία χρόνια. Ενάμισι έτος –έως τα μέσα του 2024– έχει δοθεί στην Τσεχία, πρόταση που ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα χαρακτήρισε «στη σωστή κατεύθυνση».
Η ουγγρική πλευρά, στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εστιάζει στην τεχνική δυσκολία της απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο για μια χώρα χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας την Παρασκευή, πάντως, ο Βίκτορ Ορμπαν συνέδεσε τη συναίνεση της κυβέρνησής του με την εκταμίευση των πόρων του RRF που αναλογούν στην Ουγγαρία (7,2 δισ. ευρώ), οι οποίοι έχουν «παγώσει» εξαιτίας ζητημάτων κράτους δικαίου. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη ζήτησε πενταετή παράταση για την πλήρη απεξάρτηση της Ουγγαρίας από το ρωσικό πετρέλαιο.
Με πληροφορίες από Reuters