ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέταξε το γάντι στις τράπεζες για τα επιτόκια ο ΥΠΟΙΚ

Άλλαξε το καταστατικό και πλέον η θητεία του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συνδέσμου είναι διετής

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Άλλαξε το καταστατικό και πλέον η θητεία του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου είναι διετής, σε σύγκριση με θητεία ενός έτους που ίσχυε μέχρι σήμερα. Την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου ανέλαβε ο CEO της AstroBank, κ. Αριστείδης Βουράκης, ενώ ο κ. Αντώνης Ρούβας, ο μεταβατικός CEO της Ελληνικής Τράπεζας ανέλαβε την αντιπροεδρία. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση (AGM) του Συνδέσμου Τραπεζών οι ομιλίες της προέδρου της Βουλής, κ. Αννίτας Δημητρίου, του υπουργού Οικονομικών, κ. Μάκη Κεραυνού, του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Χριστόδουλου Πατσαλίδη, του γενικού διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών, κ. Μιχάλη Καμμά και του απερχόμενου προέδρου του Συνδέσμου και CEO της Τράπεζας Κύπρου, κ. Πανίκου Νικολάου, είχαν περίσσιο «άρωμα» επιτοκίων και πληθωρισμού.

Στην ομιλία της προέδρου της Βουλής τονίστηκε ότι, «το περιβάλλον που διαμορφώνεται με την παραμονή σε υψηλά βασικά επιτόκια και το συνακόλουθο αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής και το συμπιεσμένο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αποτελεί επιπρόσθετη κρίσιμη παράμετρο για την τρέχουσα χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Κατά την ομιλία της υπογράμμισε πως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξεταστούν επιπρόσθετες λύσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα των υψηλών επιτοκίων, για την υποστήριξη συγκεκριμένων ομάδων φερέγγυων δανειοληπτών για την αποφυγή αφενός, της δημιουργίας νέας αλυσίδας μη εξυπηρετούμενων δανείων και για την ανακούφιση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα στο παρόν πλαίσιο γενικευμένης ακρίβειας αφετέρου.

Πέταξε το γάντι

Ο υπουργός Οικονομικών από πλευράς του σημείωσε ότι η άνοδος των επιτοκίων έχει ενισχύσει την κερδοφορία και την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, παρόλο που το ύψος των επιτοκίων δημιουργεί προκλήσεις για την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Κατά τον υπουργό όμως, η άνοδος των επιτοκίων δημιουργεί δυνητικούς κίνδυνους για τα τραπεζικά ιδρύματα, αφού πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με ψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους. «Ως υπουργός Οικονομικών, σεβόμενος την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, έχω προβεί πολλές φορές σε συστάσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα για επαναξιολόγηση της επιτοκιακής τους πολιτικής. Οι παρεμβάσεις μας έχουν επιφέρει κάποια οριακά αποτελέσματα, αφού οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει κάποια θετικά μέτρα όσον αφορά την απορρόφηση του αυξημένου κόστους από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς επίσης και όσον αφορά τη διαμόρφωση των καταθετικών επιτοκίων», συμπλήρωσε. Ο κ. Κεραυνός παράλληλα «πέταξε το γάντι» στις Τράπεζες και τους είπε ότι αναμένει στο αμέσως επόμενο διάστημα να δει δραστικές κινήσεις προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, μείωση του ανοίγματος μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων. Δεύτερον, μη επανάληψη αύξησης επιτοκίων αλλά μια ουσιαστική πορεία αποκλιμάκωσης των δανειστικών επιτοκίων, ιδιαίτερα μετά και την οριακή μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Νομισματική πολιτική

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου έκανε αναφορά στην πρόσφατη σημαντική απόφαση που λήφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. «Έπειτα από εννέα μήνες διατήρησης σταθερών επιτοκίων και σύμφωνα με την επικαιροποιημένη αξιολόγησή μας όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική, η απόφαση αυτή κρίθηκε ενδεδειγμένη. Από τον Σεπτέμβριο του 2023, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κατά περισσότερες από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί σημαντικά και οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές», σχολίασε επί τούτου.

Ο κ. Πατσαλίδης συμπλήρωσε ταυτόχρονα όμως, πως, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές στη ζώνη του ευρώ εξακολουθούν να είναι ισχυρές, ο ρυθμός ανόδου των μισθών είναι αυξημένος και ο πληθωρισμός πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους επίσης. Ως εκ τούτου, και δεδομένης της αποφασιστικότητας του Διοικητικού Συμβουλίου για την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, τόνισε ότι θα συνεχίσει το Δ.Σ. της ΕΚΤ να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης έκτασης και διάρκειας της συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, και χωρίς οποιαδήποτε εκ των προτέρων δέσμευση για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.

Αγκάθι ο πληθωρισμός

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών στο πλαίσιο της ομιλίας του τόνισε πως, ο πληθωρισμός παραμένει αγκάθι στην οικονομία, και ότι παρότι έχει περιοριστεί και κινείται κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, συνεχίζει να αποτελεί την ισχυρότερη πίεση προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως είπε –προσμετρώντας τα εν λόγω δεδομένα– οι τράπεζες προχώρησαν σε σειρά κινήσεων προς στήριξη και ανακούφιση της κοινωνίας από τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες αποτέλεσαν το κύριο εργαλείο των Κεντρικών Τραπεζών προς χαλιναγώγηση του πληθωρισμού. «Σίγουρα οι προκλήσεις της τελευταίας τετραετίας που αφορούν την πανδημία, τις πολεμικές συρράξεις, τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, και τις ευρύτερες γεωπολιτικές αναταραχές είχαν άμεσες συνέπειες στην οικονομία μας. Ταυτόχρονα, η διασάλευση στην ομαλότητα διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου, η κρίση στον τομέα της ενέργειας, καθώς και οι αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες προς περιορισμό του πληθωρισμού, συμπληρώνουν το παζλ των προκλήσεων που συνεχίζουμε να βιώνουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Θα μειωθούν ταχύτερα

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου και CEO της Τράπεζας Κύπρου εξήγησε ότι ο ρυθμός μείωσης των δανειστικών επιτοκίων στην Κύπρο θα είναι ταχύς, αφού η πληθώρα των δανείων είναι βασισμένα σε Euribor, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτό έγινε και από την αντίθετη, δηλαδή ανέβηκαν γρήγορα όταν αυξήθηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ. Ο κ. Νικολάου παρουσίασε και ποσοστά, λέγοντας ότι, οι κυπριακές τράπεζες έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην στήριξη των συνεπών δανειοληπτών, που ήρθαν αντιμέτωποι με τις πιέσεις του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπέδειξε ότι, οι αναδιαρθρώσεις και η επαναδιαπραγμάτευση όρων μεγάλου αριθμού δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έφτασαν στα 4,5 δισ. ευρώ, μεταξύ 2022 – 2023, ενώ αυτές οι επαναδιαπραγματεύσεις συνεχίζονται. «Ως Σύνδεσμος έχουμε διαχειριστεί σημαντικά θέματα τον τελευταίο ένα χρόνο όπως ήταν οι πολύμηνες διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου των εκποιήσεων, που ελπίζουμε ότι επιτέλους θα αφεθεί να δουλέψει χωρίς νέες αναστολές», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση