ΠΕΤΕΡ ΤΑΛ ΛΑΡΣΕΝ / REUTERS BREAKINGVIEWS
Το πιο πολυσυζητημένο άτομο στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα δεν θα βρίσκεται πουθενά κοντά στο ελβετικό ορεινό θέρετρο. Καθώς πολιτικοί, τραπεζίτες και διευθυντικά στελέχη συναντιούνται εκεί για το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται 7.500 χιλιόμετρα μακριά, στην Αϊόβα, εγκαινιάζοντας την προσπάθειά του να κερδίσει την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ για τρίτη φορά ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ακόμη κι έτσι, η ενδεχόμενη επιστροφή του στον Λευκό Οίκο θα διαποτίσει τις συζητήσεις στο Νταβός για θέματα που ποικίλλουν, από την Ουκρανία και την Κίνα έως το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή. Ο Τραμπ δεν είναι η μόνη εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα που απουσιάζει από τη συγκέντρωση, της οποίας το επίσημο θέμα είναι «Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη». Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Βρετανός ομόλογός του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος πρόκειται να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους τους επόμενους 12 μήνες.
Οι 2.800 επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες που δηλώνουν παρόντες στην Ελβετία αναμένεται να ακούσουν τις τοποθετήσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του νεοεκλεγέντος προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. Εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης θα παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, το φάσμα μιας δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ θα πλανάται πάνω από πολλές στρογγυλές τράπεζες, διμερείς συζητήσεις και τα πάρτι κατά τη διάρκεια της προσεχούς εβδομάδας.
Ας σκεφθούμε την Ουκρανία, της οποίας ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει στους παρευρισκομένους στο Νταβός την Τρίτη. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες φοβούνται ότι ένας επανεκλεγείς Τραμπ θα διέκοπτε την αμερικανική βοήθεια προς τη χώρα και ίσως να έπονταν και οι απειλές για αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Πάντως, οι διοργανωτές του ΠΟΦ ευελπιστούν φέτος να αναζητήσουν τρόπους αναζωογόνησης του παγκόσμιου εμπορίου. Ωστόσο, οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν εξαρχής ανέφικτη εάν οι ΗΠΑ επέβαλλαν καθολικό δασμό στα εισαγόμενα αγαθά, όπως απείλησε ο Τραμπ. Εν τω μεταξύ, η επιστροφή του θα επανέφερε τις εντάσεις με την Ε.Ε., υπονομεύοντας τις προσπάθειες της νυν κυβέρνησης Μπάιντεν να συντονίσει μια σκληρή στάση των συμμάχων της Αμερικής έναντι της Κίνας. Τέλος, οι παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν παρομοίως να αντιμετωπίσουν αντίσταση από έναν πρόεδρο ο οποίος απέσυρε επισήμως τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού το 2020.