ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Moody’s: Κίνδυνοι για νέα ΜΕΔ σε μικρομεσαίες και εμπορικά ακίνητα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης για τις χώρες ΕΜΕΑ, Nick Hill σε συνέντευξή του στην «Κ»

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ιδιαίτερη ανησυχία για τις τάσεις στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών συνολικά δεν υπάρχει από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s και η προσδοκία του αφορά μια μέτρια επιδείνωση για το 2024.

Σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Διευθύνων Σύμβουλος του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης για τις χώρες ΕΜΕΑ, Nick Hill, βλέπει ωστόσο θύλακες κινδύνων σε ορισμένα τμήματα της αγοράς, όπως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) - όπου ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε σε 4,6% στο τέλος Ιουνίου 2024 από 4,3% ένα χρόνο νωρίτερα - και στα εμπορικά ακίνητα (CRE) που ο δείκτης αυξήθηκε σε 4,4% από 3,9% κατά την ίδια περίοδο.

Συγκεκριμένα, ο Οίκος θεωρεί ότι οι πιέσεις στην ποιότητα των δανείων CRE θα παραμείνουν πιθανότατα αυξημένες, ακόμη και αν οι συνθήκες για τον τομέα θα βελτιωθούν ελαφρώς καθώς τα πρότυπα δανεισμού χαλαρώνουν, τα επιτόκια πολιτικής μειώνονται και η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει.

Ο κ. Hill προσθέτει πως, ένα σημαντικό σύμπλεγμα χρέους πλησιάζει στη λήξη του το 2025 και το 2026 και η μετακύλιση αυτού του χρέους θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Το τεστ αντοχής τους δείχνει, ωστόσο, ότι η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να απορροφήσει μια σημαντική επιδείνωση της ποιότητας αυτών των δανείων.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ), ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 1,9% στο τέλος Ιουνίου 2024 και παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ο Moody’s δεν αναμένει ουσιαστική απόκλιση από αυτή την τάση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Εντάσεις πλήττουν τις προοπτικές

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Hill, οι αυξημένες εμπορικές εντάσεις και οι γεωπολιτικές πιέσεις αποτελούν πρωταρχικούς κινδύνους για τις μακροοικονομικές προοπτικές για το 2025. Όπως εξηγεί, η ένταξη βορειοκορεατών στρατιωτών από τη Ρωσία στην Ουκρανία, η αύξηση των εντάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στο Στενό της Ταϊβάν και η επέκταση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή συμβάλλουν σε ένα τεταμένο διεθνές σκηνικό. «Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα διαμορφώσει πολιτικές, θα αυξήσει ενδεχομένως τους παγκόσμιους εμπορικούς φραγμούς και θα προκαλέσει εμπορικούς ή νομισματικούς πολέμους», σημειώνει. Εξηγεί εν συνεχεία ότι, αυτός ο μακροπρόθεσμος γεωοικονομικός κατακερματισμός θα μπορούσε να διασπάσει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία σε γεωπολιτικά μπλοκ, περιπλέκοντας το παγκόσμιο εμπόριο και τη χρηματοοικονομική διασύνδεση, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο κύριος πιστωτικός αντίκτυπος στους αξιολογούμενους εκδότες του Οίκου ήταν στο Ισραήλ, όπου έχουν ήδη υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις των τραπεζών δύο φορές φέτος, μετά από διαδοχικές υποβαθμίσεις των κρατικών αξιολογήσεων σε Baa1 με αρνητικές προοπτικές, από Α1.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση