ΚΥΠΕ
Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια μείωση 2,4% τον Ιούλιο του 2022 μετά από την ετήσια μείωση 1,5% που κατέγραψε τον Ιούνιο του 2022, με βάση τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα.
Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο υψηλός πληθωρισμός, και η αυξανόμενη αβεβαιότητα, αποτυπώνονται στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Ιούλιο του 2022.
Αναλυτικότερα, οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη και στην Κύπρο επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους, με το κλίμα να αποδυναμώνεται κυρίως στον τομέα της κατανάλωσης.
Ταυτόχρονα, στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ συμβάλλει και η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent Crude, η οποία συνέχισε να βρίσκεται στα ύψη τον Ιούλιο του 2022. Ο αντίκτυπος του υψηλού ενεργειακού κόστους αποτυπώνεται και στον προσαρμοσμένο με βάση τη θερμοκρασία, όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος επιδεινώθηκε τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, συμβάλλοντας στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ.
Αντίθετα, στη συγκράτηση της πτώσης του ΣΠΟΔ – και άρα στην άνοδο της κυπριακής οικονομίας, συμβάλλουν οι πλείστες εγχώριες συνιστώσες του ΣΠΟΔ, οι οποίες κατέγραψαν επιτάχυνση στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης τους τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, παρά το δύσκολο διεθνές οικονομικό κλίμα.
Συγκεκριμένα, επιτάχυνση στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης τους σημειώνουν τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, οι αφίξεις τουριστών, καθώς και, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, o όγκος λιανικών πωλήσεων.
Συνοψίζοντας, ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και όλες οι συναφείς επιπτώσεις του εξακολουθούν να βαραίνουν στις προοπτικές μεγέθυνσης της διεθνούς και κατ’ επέκταση της κυπριακής οικονομίας– γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται στην πτώση του ΣΠΟΔ τον Ιούλιο του 2022.