ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με επίκεντρο την οικονομία το πρώτο αγγλόγλωσσο debate μεταξύ των τριών υποψήφιων

Οι τρεις εκ των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας, τοποθετήθηκαν επί όλων των θεμάτων και απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων

ΚΥΠΕ

Η πρώτη στην ιστορία των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο δημόσια συζήτηση (debate) στην αγγλική γλώσσα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή των υποψηφίων Προέδρων Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη, έχοντας στο επίκεντρο θέματα οικονομίας και δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων.

Κατά τη συζήτηση, που διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Techisland και το IMH, οι κ. Νεοφύτου, Μαυρογιάννης και Χριστοδουλίδης ανέπτυξαν τις θέσεις τους επί έξι θεμάτων που τέθηκαν, με ακροατήριο ξένους στην πλειοψηφία τους επιχειρηματίες, διευθυντές και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Τα θέματα που τέθηκαν αφορούσαν, γενικότερα την οικονομία, την ανάπτυξη της Κύπρου ως κέντρου έρευνας και τεχνολογίας, τις συνθήκες για δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών και εργαζομένων, το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, τα προβλήματα εξεύρεσης στέγης και ξενόγλωσσης σχολικής εκπαίδευσης όσων επιθυμούν να εργαστούν στην Κύπρο και την έλλειψη εξεύρεσης καταρτισμένου προσωπικού από την εγχώρια αγορά.

Μια Κύπρο που θα βρίσκεται στην υψηλότερη οικονομική βαθμίδα οραματίζεται, όπως είπε, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας την ίδια ώρα ότι «πρώτη μου προτεραιότητα είναι να κάνω ό,τι μπορώ για να επανενώσω την Κύπρο, γιατί όταν μιλάμε για την οικονομία δεν μπορείς να έχεις μια σταθερή οικονομία αν δεν έχεις ασφάλεια στη χώρα σου».

Εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι το όραμα του για μια Κύπρο στην βαθμίδα AAA μπορεί να επιτευχθεί, είπε πως πιστεύει σε μια οικονομία με χαμηλότερες φορολογίες, με περισσότερα κίνητρα και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και στη δημιουργία ενός πράσινου, τεχνολογικά ανεπτυγμένου και ψηφιακού νησιού.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε, από την πλευρά του, ότι όραμα του είναι μια οικονομία αφενός βασισμένη στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και αφετέρου μια οικονομία που να είναι ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο. Θα πρέπει, συνέχισε, να επικεντρωθούμε, ως μικρή χώρα, σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, αλλά παράλληλα να δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό μείγμα, «καθώς δεν μπορείς να βασιστείς μόνο σε έναν τομέα».

Είναι ευθύνη μας να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες για μια καλή ποιότητα ζωής για όλους τους Κύπριους και ξένους, μετατρέποντας τη χώρα μας σε έναν ελκυστικό προορισμό για το επιχειρείν, ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν είναι διαφορετικά τα οράματα (μεταξύ των υποψηφίων), αλλά είναι περισσότερο θέμα αξιοπιστίας και ικανότητας υλοποίησης τους.

Στην αρχική του παρέμβαση για την οικονομία ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως όραμα του είναι να καταστεί η Κύπρος μια από τις καλύτερες χώρες της ΕΕ για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται κάποιος.

Αυτό, πρόσθεσε, θα το επιτύχουμε με συγκεκριμένες δράσεις, όπως οι συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, η προσέλκυση επενδύσεων, η διατήρηση ανοικτού διαύλου επικοινωνίας με τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματική κοινότητα, η αντιμετώπιση προβλημάτων διαφθοράς, η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, η μεγέθυνση του εύρους των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την οικονομία κ.α.

Οι τρεις εκ των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας, τοποθετήθηκαν επί όλων των θεμάτων και απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση