ΚΥΠΕ
Δεν θα επηρεαστεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, οικονομολόγος, Μάριος Κληρίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για κλείσιμο λογαριασμών Ρώσων υπηκόων από κυπριακές τράπεζες.
«Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είχε εισοδήματα, παλαιότερα, από τις συναλλαγές των Ρώσων, αλλά λόγω των σταδιακών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των θεμάτων, που προέκυψαν σε σχέση με την παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων σε επενδυτές, οι κυπριακές τράπεζες σιγά – σιγά προσαρμόζονταν σε αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ελάχιστες οι συναλλαγές τους σε αυτό το κομμάτι», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο κ. Κληρίδης τόνισε πως δεν υπάρχει ανησυχία αυτή την στιγμή για το ενδεχόμενο «να φύγουν κεφάλαια από τις κυπριακές τράπεζες, λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας γιατί γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα».
Είπε ακόμη ότι αν φύγουν κεφάλαια, μπορεί να είναι και βοηθητικό για τις κυπριακές τράπεζες, καθώς λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας που διαθέτουν σήμερα, είναι δύσκολο να παρακολουθείται ένας μικρός ρωσικός λογαριασμός κατά πόσον προβαίνει σε παράνομες κινήσεις, που είναι αντίθετες με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν.
Ανέφερε επίσης ότι «λόγω της ρετσινιάς που έχει από το παρελθόν της», η Κύπρος καταβάλλει κάθε φορά μεγάλη προσπάθεια σε ένα θέμα που προκύπτει, όπως αυτό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για να ξεπλύνει το όνομα της, το οποίο καταγράφηκε αρνητικά σε διάφορες εκθέσεις στο παρελθόν.
«Ο μόνος τρόπος για να καθαρίσει το όνομα σου είναι να είσαι δέκα φορές πιο αυστηρός από τις άλλες χώρες για πολλά χρόνια», υπογράμμισε.
Ο κ. Κληρίδης εξήγησε πως οι πτυχές που αφορούν το κλείσιμο λογαριασμών, σε όλες τις χώρες γίνεται όταν είναι δύσκολο να επιβλέψεις και όταν έχεις κάποιαν αμφιβολία για αυτούς τους λογαριασμούς», πρόσθεσε.
Ανέφερε για παράδειγμα τις αγγλικές τράπεζες όταν το 2013 (λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο) έκλεισαν πάρα πολλούς λογαριασμούς Κυπρίων γιατί δεν γνώριζαν κατά πόσον τα χρήματα που κινούνται σε αυτούς τους λογαριασμούς είναι παράνομα ή όχι.
Ο κ. Κληρίδης είπε πως υπάρχει μια συνεχής εξέταση των λογαριασμών τους οποίους δυσκολεύεσαι να καταλάβεις από ποιες εργασίες προέρχονται τα χρήματα που κατατίθενται σε αυτούς τους λογαριασμούς.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο προχωρεί μια κυπριακή τράπεζα σε κλείσιμο λογαριασμών, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες χρειάζονται να έχουν αμερικανικές τράπεζες ανταποκρίτριες, ιδίως για συναλλαγές σε δολάριο, για να μπορούν να λειτουργούν.
«Ω Κύπρος χρειαζόμαστε το δολάριο για να μπορέσουμε να πληρώνουμε για παράδειγμα την αγορά πετρελαίου, το οποίο τιμολογείται σε δολάρια» και έτσι οι κυπριακές τράπεζες αναγκάζονται να εφαρμόσουν αυτές τις κυρώσεις ώστε να αισθάνονται άνετα και οι αμερικανικές τράπεζες, κατέληξε.