Του Απόστολου Τομαρά
Στο πρώτο σοβαρότερο θέμα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση εξελίσσονται οι κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων από την Κύπρο που επέβαλαν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Η δεύτερη κυβερνητική σύσκεψη μέσα σε μια εβδομάδα δείχνει πως η Λευκωσία από τη μια τρέχει να προλάβει ανεπιθύμητες εξελίξεις και από την άλλη να δώσει το μήνυμα, προς τα έξω, πως η Κύπρος είναι αποφασισμένη να μην αφήσει περιθώρια που θα πλήξουν την αξιοπιστία της. Προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και η δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης μετά τη δεύτερη ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό την Τετάρτη. «Να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της χώρας μας, δεν θα γίνει ανεκτή καμία παρέκκλιση από τις κυρώσεις της ΕΕ και είναι με ικανοποίηση που ενημερωθήκαμε και για την τοποθέτηση της Ύπατης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου που εξαίρει τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά και την τοποθέτηση του State Department τις προηγούμενες μέρες», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τη Λευκωσία είναι αν η «κυπριακή» εμπλοκή περιορίζεται μόνο σε δυο φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Οι οδηγίες
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε να ετοιμαστεί ένας οδικός χάρτης με τις αποτελεσματικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Προς την κατεύθυνση αυτή όλες οι κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι αρμόδιες αρχές πήραν εντολή να έλθουν σε επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ προκειμένου να τους διαβιβαστούν στοιχεία τα οποία θα αξιολογηθούν από τη Νομική Υπηρεσία. Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και σε πολιτικό επίπεδο από τα αρμόδια Υπουργεία.
Πάγωμα λογαριασμών
Στη σύσκεψη στο Προεδρικό ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ενημέρωσε ότι τραπεζικά ιδρύματα προχώρησαν στην παγοποίηση των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών και νομικών προσώπων που ήταν στις λίστες και ενημέρωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα και βλέπει με ικανοποίηση τα βήματα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει. Με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια 43 χιλιάδες εταιρείες κέλυφος έχουν κλείσει στην Κύπρο, 123 χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν κλείσει και σήμερα επί του συνόλου των καταθέσεων μόνο 2,2% έχουν τελικούς δικαιούχους Ρώσους υπηκόους.
Οι ανησυχίες
Εν αναμονή αποστολής των στοιχείων που έχουν ζητηθεί από Αμερικανούς και Βρετανούς αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τη Λευκωσία είναι αν η «κυπριακή» εμπλοκή περιορίζεται μόνο σε δυο φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Όπως έγραψε η «Κ» στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ έκδοση της Τετάρτης κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως αν η όλη κατάσταση παραμείνει ως έχει οι κινήσεις που έχουν γίνει περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις προεκτάσεις που προκύπτουν από τη παρουσία δυο προσώπων με κυπριακή υπηκοότητα, στη λίστα με τις κυρώσεις. Ωστόσο η κατάσταση θα αλλάξει άρδην, όπως εκτιμούν, οι ίδιες πηγές, αν π.χ η λίστα με κυπριακό ενδιαφέρον επεκταθεί. Από τις ανησυχίες αυτές προκύπτει και η αποφασιστικότητα που βγάζει προς τα έξω η κυβέρνηση να συνεργαστεί με Αμερικάνους και Βρετανούς προκειμένου να διαφυλαχτεί το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας.