Kathimerini.gr
«Είναι αδύνατον να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσει η Gazprom», ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας ότι «ήδη έχουμε 12 χώρες, σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρείες μέσα στις χώρες, οι οποίες από τη μία ημέρα στην άλλη έχουν πλήρεις ή μερικές διακοπές στη ροή φυσικού αερίου από τη Gazprom».
«Aυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν προετοιμάζουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα, βασιζόμαστε στο χειρότερο δυνατό σενάριο» το οποίο είναι ότι θα υπάρχει πλήρης διακοπή από την Gazprom.
«Ποιος ξέρει εάν θα συμβεί ή όχι» προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος για την Ενέργεια, Τιμ ΜακΦι ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο και ένα από τα σενάρια είναι ότι οι ροές δε θα επανεκκινήσουν».
Διακοπές σε προμήθειες λόγω «ανωτέρας βίας»
Σημειώνεται πως σύμφωνα με επιστολή της Gazprom που φέρει ημερομηνία 14 Ιουλίου και διέρρευσε χθες σε διεθνή ΜΜΕ, η ρωσική εταιρείας επικαλείται «ανωτέρα βία» για τη μείωση της παροχής αερίου σε τουλάχιστον τρεις σημαντικούς πελάτες της από την Ευρώπη. Ο ρωσικός κολοσσός τονίζει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τους πελάτες του εξαιτίας «έκτακτων» συνθηκών που δεν υπόκεινται στον έλεγχό του.
Διευκρινίζει μάλιστα πως η επίκληση «ανωτέρας βίας» αναφέρεται αναδρομικά σε παραδόσεις που είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν από τις 14 Ιουνίου. Πηγές της αγοράς που μίλησαν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η επιστολή αφορά την παροχή αερίου μέσω του Nord Stream 1.
Καμπανάκι από ΙΕΑ για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου
Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη κρούει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), σημειώνοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να μειώσει άμεσα και δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου πριν τον χειμώνα.
Επίσης, ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να βάλουν πλαφόν στη χρήση air condition, ενώ προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει ένα σύστημα δημοπρασιών φυσικού αερίου για τον κλάδο της βιομηχανίας.
Όπως ανέφερε ο Μπιρόλ, υπό τον φόβο των διακοπών των ροών από τη Ρωσία, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου μέσα στους επόμενους μήνες, κάνοντας λόγο για «κόκκινο συναγερμό».
Αν και οι υψηλές τιμές έχουν μειώσει ήδη κατά ένα βαθμό τη ζήτηση, πρέπει να γίνουν «σημαντικές επιπλέον μειώσεις» για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για έναν δύσκολο χειμώνα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΙΕΑ, η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την κατανάλωση κατά 12 δισ. κυβικά μέτρα – ή το αντίστοιχο 130 τάνκερ γεμάτα με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) – από τώρα μέχρι και την αρχή του χειμώνα.
Τα τέσσερα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ευρώπη
H IEA προειδοποιεί ότι δεν αρκούν οι εναλλακτικές από τη Ρωσία προμήθειες: για να φτάσει η Ε.Ε. τον στόχο της αποθήκευσης 90% φυσικού αερίου πριν τον χειμώνα, αν η Ρωσία κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα, τότε πολύ απλά θα πρέπει να βρει τρόπους να μειώσει τη ζήτηση. «Δεν αρκεί να βασίζονται σε αέριο που δεν προέρχεται από τη Ρωσία. Οι προμήθειες αυτές δεν είναι διαθέσιμες σε επαρκή όγκο για να αντικαταστήσουν αυτές της Ρωσίας», αναφέρει ο Μπιρόλ.
Αυτό ισχύει ακόμα και αν οι προμήθειες από Νορβηγία και Αζερμπαϊτζάν παραμείνουν στο μέγιστο επίπεδο, αν οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική μείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, αν η παραγωγή στην Ευρώπη παραμείνει ως έχει και αν αυξηθούν οι εσαγωγές LNG σε επίπεδα ρεκόρ, όπως έγινε στο πρώτο μισό της φετινής χρονιά.
Η ΙΕΑ προτείνει τέσσερα βήματα για να μπορέσει η Ε.Ε. να βγάλει τον χειμώνα:
- Να βάλει περιορισμούς και πλαφόν στη χρήση κλιματισμού σε νοικοκυριά και δημόσιους χώρους
- Να αρχίσει να καίει άνθρακα και πετρέλαιο αντί για αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
- Να βρει τρόπους να εναρμονίσει την αγορά αερίου στα κράτη-μέλη
- Να δημιουργήσει ένα σύστημα δημοπρασιών «για να δώσει κίνητρα στους βιομηχανικούς χρήστες αερίου να μειώσουν τη ζήτηση μέσα από μια διαδικασία ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών».