ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καμμάς: Οι τράπεζες αποτελούν μέρος της λύσης των οποιωνδήποτε προβλημάτων

Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου αποτελεί σημείο αναφοράς μέσα από τη σταθερότητα, την προσαρμοστικότητα, την ευελιξία και την αποφασιστικότητα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

"Οι τράπεζές μας αποτελούν μέρος της λύσης των οποιωνδήποτε προβλημάτων και όχι μέρος αυτών", σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών, Μιχάλης Καμμάς από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών για το 2024.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου τόνισε πως, κατά τα τελευταία χρόνια παρά τις διαδοχικές κρίσεις, κάποιες εκ των οποίων συνεχίζονται μέχρι σήμερα, ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου αποτελεί σημείο αναφοράς μέσα από τη σταθερότητα, την προσαρμοστικότητα, την ευελιξία και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει.

Σημείωσε δε, πως, σίγουρα οι προκλήσεις της τελευταίας τετραετίας που αφορούν την πανδημία, τις πολεμικές συρράξεις, τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, και τις ευρύτερες γεωπολιτικές αναταραχές είχαν άμεσες συνέπειες στην οικονομία.

Αυτούσια η ομιλία του κ. Μιχάλη Καμμά

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη φετινή μας Γενική Συνέλευση, η οποία σηματοδοτεί και τα 55χρονα του οργανισμού μας και βλέπω στο ακροατήριο εκλεκτούς συνεργάτες και αγαπητούς φίλους.

Κατά τα τελευταία χρόνια παρά τις διαδοχικές κρίσεις, κάποιες εκ των οποίων συνεχίζονται μέχρι σήμερα, ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου αποτελεί σημείο αναφοράς μέσα από τη σταθερότητα, την προσαρμοστικότητα, την ευελιξία και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει.

Σίγουρα οι προκλήσεις της τελευταίας τετραετίας που αφορούν την πανδημία, τις πολεμικές συρράξεις, τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, και τις ευρύτερες γεωπολιτικές αναταραχές είχαν άμεσες συνέπειες στην οικονομία μας. Ταυτόχρονα, η διασάλευση στην ομαλότητα διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου, η κρίση στον τομέα της ενέργειας, καθώς και οι αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες προς περιορισμό του πληθωρισμού, συμπληρώνουν το παζλ των προκλήσεων που συνεχίζουμε να βιώνουμε.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι τράπεζές μας αποτελούν μέρος της λύσης των οποιωνδήποτε προβλημάτων και όχι μέρος αυτών.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεδομένων, εξελίξεων και παραμέτρων η κυπριακή οικονομία διατηρείται εντός θετικού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, με την ανεργία να περιορίζεται προσεγγίζοντας το επίπεδο της πλήρους απασχόλησης και ταυτόχρονα να γίνονται ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση τόσο της πράσινης όσο και της ψηφιακής μετάβασης.

Παρόλα αυτά ο πληθωρισμός παραμένει αγκάθι στην οικονομία, και παρότι έχει περιοριστεί και κινείται κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί την ισχυρότερη πίεση προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Προσμετρώντας τα εν λόγω δεδομένα, οι τράπεζες προχώρησαν σε σειρά κινήσεων προς στήριξη και ανακούφιση της κοινωνίας από τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες αποτέλεσαν το κύριο εργαλείο των Κεντρικών Τραπεζών προς χαλιναγώγηση του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, η χώρα μας συνεχίζει να προσελκύει ξένες επενδύσεις, ενώ σημαντικοί τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία κινούνται με θετικό πρόσημο, την ώρα που ο τραπεζικός τομέας αποτελεί τον κύριο αιμοδότη της ανάπτυξης μέσω των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ιδιώτες.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΤΟΣ

Κορυφαία θέματα στην ατζέντα των εργασιών μας την περίοδο αυτή είναι η πράσινη μετάβαση καθώς και η ψηφιοποίηση, όπου ο Σύνδεσμος δραστηριοποιήθηκε έντονα στη θεμελίωση σημαντικών έργων, όπως το project αξιολόγησης εταιρειών για τις επιδόσεις τους σε σχέση με το ESG.

Περαιτέρω, ο Σύνδεσμος εργάζεται εντατικά, μεθοδικά και σε πολλά επίπεδα προς διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας διαμέσου της εύρυθμης λειτουργίας του νομικού πλαισίου που άπτεται των τραπεζικών εργασιών.

Αποτέλεσε ίσως την πιο μακρά περίοδο συζητήσεων εντός του 2023 ένα και μόνο θέμα, αυτό που αφορά το νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων, το οποίο με την κατάληξη που είχε αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τα θετικά αποτελέσματα που έχει ο εποικοδομητικός διάλογος, η συνεργασία και η σύνεση κατά τη δημόσια συζήτηση και κυρίως κατά τη λήψη αποφάσεων.

ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ

Παρόλο που η αβεβαιότητα πάντα ελλοχεύει, με τις εκτιμήσεις να μην είναι και τόσο ευοίωνες για το εγγύς μέλλον, οφείλουμε να επικεντρωθούμε με πραγματισμό στα θετικά και να κτίσουμε καλύτερες συνθήκες για τις επόμενες γενιές.

Τα θετικά στοιχεία που έχουμε σήμερα ενώπιόν μας σε σχέση με τις τράπεζες αφορούν την ισχυρή κεφαλαιακή τους βάση, υψηλή ρευστότητα, καθώς και τον σαφώς μειωμένο όγκο ΜΕΔ που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους σε σύγκριση με μόλις μερικά χρόνια προηγουμένως.

Παράλληλα οι τράπεζές μας, έχουν βελτιώσει τις διαδικασίες τους, έχουν εξορθολογήσει δαπάνες, μοντέλα και επίπεδο υπηρεσιών εισερχόμενες στη νέα εποχή με σαφή προσανατολισμό προς την κατεύθυνση της τεχνολογίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, την καινοτομία και την πράσινη μετάβαση. Ταυτόχρονα, το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί έναν σημαντικότατο παράγοντα επίτευξης στόχων, υιοθέτησης νέων λύσεων και σχεδιασμού καινοτόμων υπηρεσιών.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Μέσα από όλα όσα προανέφερα και βάσει της πορείας που ως χώρα έχουμε διανύσει τα τελευταία χρόνια, τα πιο σημαντικά μηνύματα που έχουμε λάβει είναι πως, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον μας με όραμα, με επιμονή, αποφασιστικότητα και εφαρμόζοντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Καταληκτικά θα ήθελα να σημειώσω την έντονη πεποίθησή μου ότι μαζί με τον απλό πολίτη, την Πολιτεία, την κυβέρνηση και τη Βουλή, καθώς και τις επιχειρήσεις πλάι-πλάι και όχι απέναντι, έχουμε πετύχει πολλά θετικά για τον τόπο μας. Βεβαίως, ακόμη πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να πετύχουμε περισσότερα προκειμένου να παραδώσουμε μια Κύπρο αισθητά καλύτερη στις επόμενες γενιές.

Αυτό, πιστεύω, θα επιτευχθεί εάν συνεχίσουμε να πορευόμαστε στην οδό της συνεργασίας, του διαλόγου, της κατανόησης και της αξιοποίησης ευκαιριών προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και ευρύτερα της χώρας μάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση