FINANCIAL TIMES, BLOOMBERG
Η Ολλανδία και η Δανία μένουν από χθες χωρίς το φυσικό αέριο της Ρωσίας καθώς οι δύο χώρες δεν συμμορφώθηκαν με το αίτημα της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια. Την είδηση προανήγγειλε χθες η μερικώς κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ολλανδίας, Gas Terra, τονίζοντας πως θα κόβονταν οι προμήθειες από τον ρωσικό κολοσσό του φυσικού αερίου, Gazprom. Παράλληλα, η Orsted, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής φυσικού αερίου της Δανίας, προειδοποίησε χθες για «τον κίνδυνο» να διακόψει άμεσα η Gazprom την παροχή, επειδή η χώρα επιμένει στις πληρωμές σε ευρώ ενόψει και της προθεσμίας που έχει θέσει η Μόσχα για το τέλος του μήνα.
Οι δύο χώρες δεν συμμορφώθηκαν με το αίτημα της Μόσχας για πλη-ρωμές σε ρούβλια.
Δανία και Ολλανδία θα έχουν επομένως από σήμερα την ίδια τύχη με Φινλανδία, Πολωνία και Βουλγαρία, που είδαν να διακόπτονται οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι χώρες αυτές στο σύνολό τους αντιπροσωπεύουν το 16% του συνολικού φυσικού αερίου που προμήθευε η Ρωσία στην Ευρώπη στις αρχές του έτους και τώρα πρέπει να υποκατασταθεί από άλλες πηγές. Η διακοπή των συμβολαίων της Gas Terra συνεπάγεται ότι από τώρα και μέχρι τον Οκτώβριο δεν θα προμηθευτεί η Ολλανδία τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που λάμβανε από τη Ρωσία. Η εταιρεία, που ελέγχεται εξ ημισείας από το ολλανδικό κράτος και τη Shell ExxonMobil, τόνισε πως δεν μπορεί να προβλέψει «κατά πόσον θα μπορέσει η ευρωπαϊκή αγορά να αντιμετωπίσει αυτήν την έλλειψη προσφοράς χωρίς σοβαρές συνέπειες».
Σύμφωνα, πάντως, με τον Ολλανδό υπουργό Ενέργειας, Ρομπ Τζέτεν, τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες της χώρας δεν πρόκειται να πληγούν, επειδή η Gas Terra προέβλεπε τη ρήξη με τη Ρωσία και έχει προμηθευτεί πρόσθετο αέριο. Η στάση των δύο χωρών σκιαγραφεί, βέβαια, τη διάσπαση που έχει προκαλέσει ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. η απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνεται εφεξής το ρωσικό αέριο με ρούβλια από τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς τις κατατάσσει πλέον στις εχθρικές προς τη Ρωσία χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, Γερμανία και Ιταλία, έχουν χαρακτηρίσει το σχήμα που εμφάνισε η Ρωσία για την πληρωμή του αερίου σε ρούβλια συμβατό με τις κυρώσεις καθώς και με τους όρους των σχετικών συμβολαίων. Παράλληλα, πάντως, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν πως η χρήση τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και συνιστά προσοχή στις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τους συναλλαγματικούς κινδύνους.