ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζει να διχάζει την Ε.Ε. η επιβολή πλαφόν στο ρεύμα

Ιταλία, Ελλάδα και Βέλγιο τάσσονται υπέρ της ιδέας ώστε να αποσυνδεθεί πανευρωπαϊκά η τιμή του ρεύματος από την αδυσώπητα ανοδική πορεία του φυσικού αερίου ως απόρροια του πολέμου

Γιάννης Παλαιολόγος

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στις τάξεις της Ε.Ε. σχετικά με το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το θέμα συζητήθηκε και πάλι τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής, με χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και το Βέλγιο να τάσσονται υπέρ της ιδέας ώστε να αποσυνδεθεί πανευρωπαϊκά η τιμή του ρεύματος από την αδυσώπητα ανοδική πορεία του φυσικού αερίου ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, «μπορέσαμε να συζητήσουμε την αγορά ηλεκτρισμού, τη δυνατότητα ενός πλαφόν στις τιμές. Δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να μελετήσει το ζήτημα». Οι ενστάσεις χωρών όπως η Ολλανδία και η Γερμανία στη ριζική αναμόρφωση του ευρωπαϊκού συστήματος διαμόρφωσης των τιμών δεν έχουν καμφθεί, ωστόσο οι λύσεις που θα δοθούν βραχυπρόθεσμα στο ζήτημα αυτό θα είναι εθνικές, υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής. Τα συμπεράσματα για την ενέργεια αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «ενθαρρύνει την άμεση [prompt] χρήση, πριν από τον επόμενο χειμώνα, της πλατφόρμας αγοράς ενέργειας της Ε.Ε.» για την κοινή προμήθεια υδρογονανθράκων. Επιπλέον, οι «27» απευθύνουν πρόσκληση στην Κομισιόν «να διερευνήσει επίσης με τους διεθνείς μας εταίρους τρόπους να τεθούν υπό έλεγχο οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης [μέσω της διερεύνησης] της δυνατότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων στις τιμές των εισαγωγών, όπου αυτό είναι ταιριαστό».

Επισιτιστική κρίση

Σημαντικό μέρος της συζήτησης των ηγετών χθες αφιερώθηκε στη διαρκώς επιδεινούμενη επισιτιστική κρίση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο.

Η Δύση κινδυνεύει να αποξενωθεί από τις χώρες της Αφρικής αν δεν μπορέσει να σταθεροποιήσει την παγκόσμια αγορά τροφίμων, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Ήδη, όπως ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός, η Μόσχα διαδίδει ότι οι ελλείψεις τροφίμων είναι αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας – και όχι της εισβολής και του ναυτικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Περίπου 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα του πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ουκρανική πλευρά εκτιμά ότι η εξαγωγή της ποσότητας αυτής διά θαλάσσης θα μπορούσε να γίνει μέσα σε δύο μήνες· η μεταφορά τους οδικώς ή σιδηροδρομικώς σε άλλα λιμάνια εκτός Ουκρανίας θα χρειαζόταν 6-8 μήνες.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής χθες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε το ρωσικό αφήγημα περί ευθύνης των κυρώσεων για την επισιτιστική κρίση. Η πρωταρχική αιτία είναι ο βομβαρδισμός των ουκρανικών λιμανιών και η ναρκοθέτηση της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία, είπε. «Δεν έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε είδη διατροφής και αγροτικά προϊόντα», πρόσθεσε.

Ωστόσο στην παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης Μάκι Σαλ ανέδειξε τον ρόλο που έχει παίξει ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα πληρωμών SWIFT στην αδυναμία εισαγωγών ρωσικών σιτηρών. «Οι χώρες μας ανησυχούν ιδιαίτερα» για τις συνέπειες του αποκλεισμού από το SWIFT, που «καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη» την πληρωμή για εισαγωγές, είπε ο κ. Σαλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση