ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η διεθνής οικονομία εξακολουθεί να έχει ανάγκη πακέτων στήριξης

O Πάουελ χαρακτήρισε «ασφαλώς θετική και ευχάριστη είδηση» την πρόοδο που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα στο εμβόλιο της Pfizer

Kathimerini.gr

Η διάθεση εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού θα περιορίσει την αβεβαιότητα στην αγορά, αλλά η οικονομία εξακολουθεί να έχει ανάγκη τη στήριξη. Αυτή είναι η εκτίμηση τριών εκ των μεγαλυτέρων κεντρικών τραπεζών του κόσμου και συγκεκριμένα των επικεφαλής της αμερικανικής Federal Reserve Τζ. Πάουελ, της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι.

Στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών που φέτος διεξάγεται ψηφιακά, οι τρεις επικεφαλής υπογράμμισαν την ανάγκη να εξακολουθήσει η στήριξη των οικονομιών προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την ανάκαμψή τους. Ειδικότερα ο Πάουελ χαρακτήρισε «ασφαλώς θετική και ευχάριστη είδηση» την πρόοδο που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα στο εμβόλιο της Pfizer.

Αβεβαιότητα
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι επικρατεί ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το πότε θα είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή και διάθεση στην αγορά και πόσο αποτελεσματικό θα είναι. «Από τη δική μας οπτική γωνία, είναι υπερβολικά νωρίς να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία αυτή η καλή είδηση». Προσέθεσε μάλιστα πως «θα υπάρξουν δυσκολίες τους επόμενους μήνες».

Δεν παρέλειψε, άλλωστε, να τονίσει ότι η πανδημία επιφέρει ριζικές αλλαγές στην οικονομία που εφεξής θα εξαρτάται πολύ περισσότερο από την τεχνολογία και τον αυτοματισμό, πράγμα που θα αποβεί δυσανάλογα εις βάρος των χαμηλά αμειβόμενων απασχολούμενων στον τομέα των υπηρεσιών.

Προέβλεψε πως θα υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που θα χρειαστούν στήριξη μέχρις ότου βρουν τον δρόμο τους στην οικονομία όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά την πανδημία.

Κάτι ανάλογο δήλωσε από την πλευρά της και η Κριστίν Λαγκάρντ όταν δήλωσε πως «ανακάμπτουμε αλλά οδεύουμε προς μια διαφορετική οικονομία». Φάνηκε, ωστόσο, αισιόδοξη, καθώς προσέθεσε πως «βλέπουμε να μειώνεται κάπως η αβεβαιότητα σε διάφορα μέτωπα» και ανέφερε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και την εκλογή του Τζο Μπάιντεν όπως, επίσης, και την «πρόοδο που σημειώνεται σε ό,τι αφορά το Brexit» αλλά ασφαλώς και τις εξελίξεις για το εμβόλιο.

Μετάλλαξη
Η κ. Λαγκάρντ δεν έκρυψε, όμως, τον φόβο της για το τι υποδηλώνει η μετάλλαξη του κορωνοϊού σε όλο τον πληθυσμό των μινκ της Δανίας και τις επιπτώσεις της στις προσπάθειες για ανάσχεση της πανδημίας. Οπως τόνισε, η μετάδοση στα ζώα αυτά καταδεικνύει πως μπορεί να περάσει ο ιός ξανά από τα ζώα στους ανθρώπους, που σημαίνει πως το εμβόλιο «δεν θα δουλέψει».

Οπως τόνισε, η πανδημία έχει δημιουργήσει έναν «ποταμό αβεβαιότητας». Υπογράμμισε πως είναι «κρίσιμης σημασίας» να εξακολουθήσουν να στηρίζουν την οικονομία τόσο η δημοσιονομική όσο και η νομισματική πολιτική που, όπως τόνισε, «έχουν προσφέρει πολύ μεγάλη βοήθεια» ώς τώρα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, άλλωστε, υπογράμμισε πως «έχουμε σίγουρα καλά νέα, είναι ενθαρρυντικό και χρειαζόμαστε ενθάρρυνση αλλά είναι γεγονός ότι δεν βρίσκεται ακόμη εδώ το εμβόλιο».

Σημειωτέον ότι νωρίτερα σε άλλη συνάντηση τραπεζιτών, ο κ. Μπέιλι είχε δηλώσει πως η πρόοδος σε ό,τι αφορά την παραγωγή εμβολίου ενισχύει την εκτίμηση της τράπεζάς του ότι η μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση που θα χρειαστεί η οικονομία μετά την πανδημία δεν θα είναι τόσο ακραία όσο εκείνη της δεκαετίας του 1980 και του 1990. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει πως η βρετανική οικονομία θα ανακάμψει και θα επιστρέψει σε προ πανδημίας επίπεδα όχι νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο του 2022.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ