ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το εμβόλιο στηρίζει την ανάκαμψη της Ε.Ε.

Ολο και απομακρύνεται η… επιστροφή στο 2019

Kathimerini.gr

Οι χώρες της Ευρώπης αναμένεται να είναι οι περισσότερο ωφελημένες από ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σε όρους ανάπτυξης ΑΕΠ, όπως εκτιμά η Citigroup. Αν και τα νέα γύρω από το μέτωπο του εμβολίου δεν αλλάζουν τις οικονομικές προοπτικές του αμέσως επόμενου διαστήματος, ωστόσο μπορεί να αλλάξουν σημαντικά τις προοπτικές του 2021. Κατά τη Citi, το περιθώριο θετικής μεταβολής (delta) των οικονομιών της Ευρώπης είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των περισσότερων άλλων μεγάλων οικονομιών διεθνώς, λόγω και της επιθετικής νέας έξαρσης της πανδημίας και της επιβολής νέων lockdowns, δεδομένης της αποδεδειγμένης αδυναμίας της Ευρώπης να ελέγξει την πανδημία. Το επίσης θετικό για την Ευρώπη είναι πως παρά τις θετικές εξελίξεις με το εμβόλιο, η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη αναμένεται να συνεχιστούν. Η δημοσιονομική ώθηση για την προστασία της οικονομίας έως ότου το εμβόλιο μπορεί να διανεμηθεί ευρέως θα είναι άφθονη, έστω και αν είναι ελαφρώς διαφορετικής φύσης από το 2020.

Ολο και απομακρύνεται η… επιστροφή στο 2019
Aπό το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν οι προβλέψεις της Κομισιόν για τη συνολική ζημία του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Οπως επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της, ενώ την άνοιξη οι προβλεπόμενες σωρευτικές απώλειες ΑΕΠ για το 2019-2021 ήταν -2,6% για την Ελλάδα και -1,9% για την Ευρωζώνη, τα αντίστοιχα μεγέθη το φθινόπωρο επιδεινώθηκαν στο -4,4% και -3,9%. Oι φθινοπωρινές προβλέψεις δεν είχαν λάβει υπ’ όψιν τους τις επιπτώσεις του τελευταίου lockdown, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Οπότε μπορεί να πάμε ακόμη χειρότερα.

Ερχεται επιδότηση για σόμπες σε εστιατόρια
Σε καλό δρόμο φαίνεται ότι βρίσκεται το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για έγκριση προγράμματος επιδότησης θερμαντικών σωμάτων (σόμπες) από κοινοτικούς πόρους για τη χρήση αυτών σε εξωτερικούς χώρους εστιατορίων και καφέ. Πρόκειται για μέτρο το οποίο θα έχει χρησιμότητα όταν επαναλειτουργήσει η εστίαση, προφανώς με περιοριστικά μέτρα, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν και οι εξωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, μιας και οδεύουμε στον χειμώνα με την πανδημία σε έξαρση.

Στο υπ. Ανάπτυξης η αναδιάρθρωση της ΕΑΒ
Και με τη «βούλα» πλέον αναλαμβάνει την αρμοδιότητα για την αναδιάρθρωση της ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο ήδη από το καλοκαίρι «έτρεχε» τις σχετικές ενέργειες. Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο αναφέρεται ότι «η αρμοδιότητα συντονισμού για την ανάπτυξη της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΕΑΒ Α.Ε. και των σχετικών επενδυτικών συμφωνιών μεταφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων». Ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να αναρτήσει το σχετικό ΦΕΚ στον λογαριασμό του στο Τwitter, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό «για την εμπιστοσύνη του σε ακόμη ένα δύσκολο, αλλά κρίσιμο για την οικονομία και την άμυνα εγχείρημα».

Θολό το τοπίο για την MLS
Στην… ημέρα της μαρμότας παραπέμπει το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην MLS, όπου η επόμενη μέρα αγνοείται. Η γενική συνέλευση ομολογιούχων, με θέμα, μεταξύ άλλων, την καταγγελία του ομολογιακού προγράμματος που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, δεν πρόκειται να λάβει χώρα λόγω του «απαγορευτικού». Εκ των πραγμάτων βέβαια, οι ελπίδες για λήψη απόφασης ήταν περιορισμένες, καθώς σε καμία από τις προηγηθείσες γενικές συνελεύσεις οι ομολογιούχοι δεν κατάφεραν να σχηματίσουν την απαιτούμενη εκ του νόμου απαρτία. Εν μέσω όλων αυτών, έχει προηγηθεί και η παραίτηση του Νάρκισσου Γεωργιάδη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, η οποία, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, δεν είναι δυνατόν να μη συσχετιστεί με την, έως ένα βαθμό, ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με τον ιδρυτή της εταιρείας Γ. Καματάκη. Σε κάθε περίπτωση, προέχει η διάσωση της εταιρείας πληροφορικής, μια «καυτή πατάτα» που βρίσκεται στα χέρια του νέου διευθύνοντος συμβούλου της MLS Γιώργου Βακάρου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ