![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/548080/images/b_bb1.jpg)
Kathimerini.com.cy
Έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως επίσης και κουλτούρας εργασιακής ασφάλειας, παρουσιάζεται στην κυπριακή κοινωνία, σύμφωνα με έρευνα της ΣΕΚ, η οποια διεξήχθη τον Ιούλιο 2024 από τον Οργανισμό IMR/University of Nicosia και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027».
«Ως ΣΕΚ θέτουμε το ζήτημα της εκπαίδευσης και κατάρτισης να είναι υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα τους νεοεισερχόμενους», δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο Γενικός Οργανωτικός της ΣΕΚ, Πανίκος Αργυρίδης.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της εκπαίδευσης, που θεωρείται απαραίτητη για την ενίσχυση της ικανότητας των εργαζομένων να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται κινδύνους, για την κατανόηση της αναγκαιότητας της λήψης μέτρων και γενικότερα για την ανάπτυξη κουλτούρας ασφάλειας και πρόληψης. Σημείωσε, ακόμα, ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στη θεωρητική εκπαίδευση και την πρακτική εφαρμογή της στον χώρο εργασίας.
Σημαντική πτυχή της έρευνας ήταν και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι, τόνισε, που περιλαμβάνουν το εργασιακό άγχος, την ψυχική εξουθένωση και τις διαπροσωπικές συγκρούσεις, παράγοντες με σοβαρό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων.
Άλλο εύρημα της έρευνας ήταν ότι οι εργαζόμενοι στην Κύπρο αισθάνονται γενικά ασφαλείς στην εργασία τους (64% πολύ ασφαλείς, 31% κάπως ασφαλείς) και πιστεύουν ότι οι εργοδότες τους συμμορφώνονται με τις σχετικές νομοθεσίες. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το 75% των νέων εργαζομένων ηλικίας 18-24 ετών αισθάνονται πιο ασφαλείς στην εργασία τους, σε σύγκριση με τους εργαζόμενους ηλικίας 25-44 ετών (68%) και 45-64 ετών (57%).
Όπως τόνισε ο κ. Αργυρίδης, οι κλάδοι στους οποίους καταγράφεται η μεγαλύτερη ανασφάλεια είναι ο κλάδος των οικοδομών και του τομέα των μεταφορών.
Θετική η επίδραση της πανδημίας
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι η εφαρμογή των μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού συνέβαλε στην ενίσχυση της κουλτούρας ασφάλειας, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν γρήγορα νέους κανονισμούς, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, είπε ο κ. Αργυρίδης.
Όπως τόνισε, η πανδημία έδειξε ότι η συμμόρφωση με τα μέτρα ασφαλείας και υγείας είναι εφικτή όταν οι εργαζόμενοι είναι ενημερωμένοι και κατανοούν το προσωπικό ρίσκο που διατρέχουν.