ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γ. Συρίχας: Μέχρι Μάρτιο ολοκλήρωση 6 Φάσεων φορολογικής μεταρρύθμισης

Αυτή την περίοδο τρέχει η Φάση 2 του έργου που αφορά την πράσινη φορολογία και τα αντισταθμιστικά μέτρα

ΚΥΠΕ

Μέχρι τον Μάρτιο του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες έξι φάσεις του έργου του φορολογικού μετασχηματισμού που έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου και θα ακολουθήσει η κατάθεση των προκαταρκτικών προτάσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο οικονομολόγος του ΚΟΕ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του έργου Γιώργος Συρίχας.

Αναφέροντας ότι το έργο του φορολογικού μετασχηματισμού, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών, βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς του ΚΟΕ, ο κ. Συρίχας είπε ότι σε αυτή την περίοδο τρέχει η Φάση 2 του έργου που αφορά την πράσινη φορολογία και τα αντισταθμιστικά μέτρα και σημείωσε πως έχουν ήδη γίνει οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις πάνω στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την επιβολή πράσινων φορολογιών, για παράδειγμα στο νερό, στα καύσιμα και στα απόβλητα.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ως παράδειγμα πως εξετάζεται η επίπτωση που θα έχει αυτή η πράσινη φορολογία στο κάθε νοικοκυριό ανάλογα με την εισοδηματική του τάξη, κατά πόσον έχει παιδιά και πόσα αυτοκίνητα διαθέτει. Σημείωσε πως κάτι ανάλογο γίνεται και για τις επιχειρήσεις.

«Έγιναν αυτές οι εκτιμήσεις και με βάση τις επιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί θα προχωρήσουμε να καθορίσουμε τα αντισταθμιστικά μέτρα, δηλαδή τι θα πρέπει να επιστραφεί από το κράτος στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ώστε να αντισταθμίσουν αυτή την δυσμενή επίπτωση, που θα έχουν από την πράσινη φορολογία», υπογράμμισε.

Ο κ. Συρίχας εξήγησε ότι «το κράτος θα έχει έσοδα από την επιβολή της πράσινης φορολογίας, για παράδειγμα στο νερό και σε άλλες υπηρεσίες, και αυτά τα έσοδα θα πρέπει να τα δώσει πίσω», καθώς η φορολογία θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.

Πρόσθεσε ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα μπορεί να είναι είτε επιστροφή χρημάτων είτε παροχή κινήτρων έτσι ώστε να επιταχυνθεί περισσότερο η πράσινη μετάβαση (φωτοβολταϊκά, επιχορηγήσεις για ηλεκτρικά οχήματα).

Ανέφερε επίσης ότι όλες αυτές οι εκτιμήσεις και οι προτάσεις για αντισταθμιστικά μέτρα σε σχέση με την επιβολή πράσινης φορολογίας θα δοθούν σύντομα στο Υπουργείο Οικονομικών για να προωθηθούν καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της Κύπρου και περιλαμβάνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να εφαρμοστεί το 2024.

Επιπλέον, σε σχέση με το υπόλοιπο έργο της φορολογικής μεταρρύθμισης, ο κ. Συρίχας είπε ότι τρέχουν παράλληλα αυτή την περίοδο και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί η Φάση 1 του έργου που αφορά την καταγραφή των μακροοικονομικών τάσεων και η Φάση 3 που αφορά τις εμπειρίες και τις πρακτικές της ΕΕ και άλλων χωρών και πρόσθεσε ότι αυτές οι δύο φάσεις μαζί με την Φάση 4 που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία αφορά το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα της Κύπρου, θα είναι έτοιμες μέχρι τον Μάρτιο.

Επίσης, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η Φάση 5 που αφορά τον εντοπισμό σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί και η Φάση 6 που αφορά εμπειρικά ευρήματα άλλων χωρών.

Είπε ακόμη ότι στη συνέχεια και περίπου τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα γίνουν διμερείς διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων είναι οι ΣΕΛΚ, Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και συντεχνίες για την πρόοδο των εργασιών και των ευρημάτων.

«Όλες αυτές οι Φάσεις, που θα είναι έτοιμες μέχρι τον Μάρτιο του 2024, θα δώσουν τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούμε για να αρχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις για το τι θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένα στην Κύπρο, βάσει των καλών πρακτικών, εμπειριών που ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και διεθνώς», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι μετά τον Μάρτιο θα γίνει παρουσίαση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πρόοδο των εργασιών που αφορά τη Φάση 7 του έργου και θα ακολουθήσει η κατάθεση των πρώτων προκαταρκτικών προτάσεων από το ΚΟΕ.

Ο κ. Συρίχας είπε στο ΚΥΠΕ ότι η κατάθεση προτάσεων αφορά τη Φάση 8 του όλου έργου που είναι η αξιολόγηση και διαμόρφωση προτάσεων φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Πρόσθεσε ότι στόχοι του έργου είναι να έχεις ένα νέο ολοκληρωμένο φορολογικό σύστημα που, μεταξύ άλλων, να διατηρεί την Κύπρο ως ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, να είναι απλό, διαφανές, να μειώνει τις ανισότητες, να είναι αποτελεσματικό, να είναι φιλικό προς την οικονομική μεγέθυνση και απασχόληση, να προωθεί την καινοτομία, να στηρίζει τη μετάβαση προς την πράσινη και ψηφιακή οικονομία και να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Αναφορικά με τη μέτρηση των επιπτώσεων, ο κ. Συρίχας είπε ότι το ΚΟΕ διαθέτει στατιστικά μοντέλα και εργαλεία τα οποία μετρούν τις όποιες επιπτώσεις είτε νοικοκυριών είτε επιχειρήσεων.

Τέλος, ανέφερε ότι για το όλο έργο γίνονται δεκτές εισηγήσεις, από οργανωμένα σύνολα ή από απλούς πολίτες, οι οποίες μπορούν να κατατεθούν μέσω της ιστοσελίδας του ΚΟΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση