Kathimerini.com.cy
Αντιδρώντας, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, στη «νέα οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων από την ΕΕ» και σε δηλώσεις του ΓΔ του Υπ. Γεωργίας, Ανδρέα Γρηγορίου, ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι έως το 2029 η παραγωγή χαλουμιού να περιλαμβάνει ποσοστό 51% αιγινού ή/και πρόβειου γάλακτος», πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, συγκέντρωση οι αγελαδοτρόφοι, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων. Σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής Αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριακού, ανάφερε ότι τα μέλη θα ζητήσουν από την επιτροπή να αποφασίσει την πραγματοποίηση πορείας προς το Προεδρικό και το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ώστε κατά την έκφρασή του «να ξυπνήσουμε το ένστικτο της κυβέρνησης».
Εξήγησε ότι ζητούν απαντήσεις από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδη, για το ποιος είναι αρμόδιος να χειριστεί το ζήτημα που προέκυψε, καθώς από τη μία η υπουργός Γεωργίας τους παραπέμπει στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι το χαρακτηρίζει θέμα γενικής πολιτικής και από την άλλη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο τους παραπέμπει στο Υπουργείο Γεωργίας.
Σύμφωνα με τους αγελαδοτρόφους, επιχειρείται η εξόντωση της αγελαδοτροφίας στις ελεύθερες περιοχές μέχρι το 2029, γεγονός που ευνοεί κατά τρόπο αθέμιτο την παραγωγή χαλουμιού στις κατεχόμενες περιοχές. «Δεν έχουμε πρόβλημα με το να πηγαίνουν λεφτά στα κατεχόμενα, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, όμως ζητούμε ίση μεταχείριση του τομέα της γαλακτοβιομηχανίας στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές», είπε ο κ. Παπακυριακού.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων, σε έκτακτη συνεδρία της αυτή εξέτασε πρόσφατα δημοσιεύματα στον εγχώριο Τύπο σχετικά με τη νέα οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 39,5 εκατομμυρίων ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος, όπως αναφέρουν, να προορίζεται για την υποστήριξη της παραγωγής και εμπορίας χαλλουμιού, «καθώς και τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέα Γρηγορίου, ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι έως το 2029 η παραγωγή χαλλουμιού να περιλαμβάνει ποσοστό 51% αιγινού ή/και πρόβειου γάλακτος».
Οι αγελαδοτρόφοι αναφέρουν ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν το αποκορύφωμα «του δικαιώματος που παραχωρήθηκε, επίσημα ή ανεπίσημα, τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στους παραγωγούς χαλουμιού των κατεχομένων, να εμπορεύονται προϊόντα χωρίς περιορισμούς στη χρήση αιγινού και πρόβειου γάλακτος σε τρίτες χώρες».
Αντίθετα, σημειώνουν, στους παραγωγούς των ελεύθερων περιοχών επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση ποσοστώσεων στο μείγμα γάλακτος που χρησιμοποιείται για όλη την παραγωγή χαλλουμιού ασχέτως προορισμού (Ευρωπαϊκή Ένωση και Τρίτες Χώρες), «γεγονός που αυξάνει το κόστος παραγωγής και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού», όπως αναφέρουν. Ο κ. Παπακυριακού σημείωσε ότι το 75% των εξαγωγών χαλλουμιού από τις ελεύθερες περιοχές προορίζεται για τρίτες χώρες.
Με βάση τα παραπάνω, οι αγελαδοτρόφοι αποφάσισαν την πραγματοποίηση παγκύπριας συγκέντρωσης αγελαδοτρόφων την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, στις ώρα 11:30 π.μ., στην Αμφιθεατρική Αίθουσα "ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΓΙΑΡΗΣ", στην Αθηαίνου. Σκοπός της συγκέντρωσης, όπως αναφέρεται, είναι η ενημέρωση των παραγωγών για τις πιο πάνω εξελίξεις, και η λήψη σχετικών αποφάσεων. Στην συνάντηση θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων και άλλων φορέων.
Αντιδρούν με το κλείσιμο του κρατικού χημείου ανάλυσης γάλακτος
Έντονα αντιδρά η συντονιστική επιτροπή Αγελαδοτρόφων και με την απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας να κλείσει το χημείο ανάλυσης γάλακτος, επικαλούμενο, σύμφωνα με τον κ. Παπακυριακού, την έλλειψη διαθέσιμου χώρου, μετά από μεταφορά επιπρόσθετου προσωπικού στο Υπουργείο.
Σημείωσε ότι το Υπουργείο προγραμματίζει να κλείσει το χημείο την 1η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν τόσο η οργάνωση των αγελαδοτρόφων όσο και άλλες αγροτικές οργανώσεις.
Όπως είπε, το Υπουργείο ζητά από τους παραγωγούς γάλακτος να αποταθούν σε ιδιωτικά χημεία. Σύμφωνα με τον κ. Παπακυριακού, το κρατικό χημείο ανάλυσης γάλακτος έχει 40 χρόνια ζωής, προσφέροντας καλύτερες τιμές στους παραγωγούς και παρέχοντας συστήματα «GPS», τα οποία καλύπτουν τις διαδρομές γάλακτος παγκύπρια, κάτι που δεν προσφέρουν τα ιδιωτικά.