![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547844/images/b_img7547.jpg)
![Του Παναγιώτη Ρουγκάλα](assets/modules/wnp/authors/96/images/panagiotisrougkalas3.jpg)
Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) βγαίνει σε προσφορές για μελέτη 350 χιλιάδων ευρώ που αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector (GSI).
Στο πλαίσιο συζήτησης του Προϋπολογισμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου του 2025, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, κ. Γιώργος Πέτρου υπέδειξε ότι, η Αρχή έχει ετοιμάσει «προσφορά» να βγει για μελέτη που θα αφορά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο GSI πάνω στην Αρχή Ηλεκτρισμού, σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο.
Τόνισε ο κ. Πέτρου πως, η συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι η ίδια με της Κυβέρνησης, είναι ξεχωριστή και είναι μόνο με πρωτοβουλία της ΑΗΚ.
«Η μελέτη κοστολογήθηκε 350 χιλιάδες ευρώ, θα μας πάρει 2 - 3 μήνες για να αποφασίσουμε», κατέληξε.
Φθηνό ρεύμα για την επόμενη διετία..όχι
Στο πλαίσιο ερωτήσεων που υπέβαλαν οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Πέτρου τόνισε πως, για την επόμενη διετία δεν θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους φθηνότερο ρεύμα σε σχέση με το ότι πληρώνουν σήμερα.
Όπως είπε, ο συνδυασμός ΑΠΕ, φυσικού αερίου και αποθήκευσης δεν επιτρέπει να μειωθούν οι τιμές.
Έργα στο δίκτυο διανομής
Σύμφωνα με το επεξηγηματικό υπόμνημα της ΑΗΚ για τον Προϋπολογισμό του 2025, «η Διανομή είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίζεται η υποχρέωση της Πολιτείας για την ενεργειακή μετάβαση». Αυτό εξυπακούει μεγάλα έργα για τη μετεξέλιξη του δικτύου σε έξυπνο για να υποστηρίξει τις νέες ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος και της Ανταγωνιστικής Αγοράς.
- Αντικατάσταση 400.000 Μετρητών στα πλαίσια υλοποίησης του έργου ΑΜΙ
Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Απόφαση 02/2018 – Κ.Δ.Π 259/2018, ημερομηνίας 14/9/2018, η ΡΑΕΚ κάλεσε τον ΔΣΔ να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες για την έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών για μαζική εγκατάσταση ευφυών συστημάτων μέτρησης (Advanced Metering Infrastructure - AMI).
Ως εκ τούτου, ο ΔΣΔ έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό για την υλοποίηση του έργου αυτού, το οποίο απαιτεί την εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών. Η εγκατάσταση αναμένεται να αρχίσει εντός του 2024 και να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2026.
Η ανάθεση της σύμβασης του σχετικού διαγωνισμού μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών αναμένεται να γίνει εντός του 2024.
ii. Εγκατάσταση Αυτοματοποιημένου Εξοπλισμού για Λειτουργία του SCADA Διανομής
Για να είναι δυνατή η λειτουργία του συστήματος SCADA στο Δίκτυο Διανομής είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί επιλεγμένος υφιστάμενος εξοπλισμός διακοπής Μέσης και Χαμηλής Τάσης με νέου τύπου, ο οποίος θα είναι αυτοματοποιημένος και θα είναι δυνατή η εξ’ αποστάσεως λειτουργία του καθώς και η συλλογή ενδείξεων και μετρήσεων.
Με βάση τους εγκεκριμένους σχεδιασμούς του ΔΣΔ, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται και στο επιχειρηματικό πλάνο της Βασικής Ρυθμιζόμενης Δραστηριότητας (ΒΡΔ) Διανομής, αναμένεται ότι, κατά την 3ετία 2024-2026, θα αντικατασταθεί ο υφιστάμενος εξοπλισμός με νέο αυτοματοποιημένο σε περίπου 500 υποσταθμούς. Η αναβάθμιση αυτή απαιτεί τόσο οικοδομικές, όσο και ηλεκτρολογικές εργασίες οι οποίες γίνονται χωρίς την απομόνωση του υποσταθμού από το δίκτυο, πράγμα το οποίο απαιτεί προσεκτική εργασία από εξειδικευμένο προσωπικό της ΑΗΚ.
Πέραν των πιο πάνω εργασιών, θα εισαχθεί στο εναέριο δίκτυο και μεγάλος αριθμός Αυτόματων Διακοπτών Επαναφοράς (Autoreclosers), Εναερίων Διακοπτών Φορτίου και Ενδείκτων Βλάβης, στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο σχεδιασμός για αυτόματη απομόνωση και στη συνέχεια επαναφορά του δικτύου σε περίπτωση βλάβης.
iii. Αντικατάσταση Πεπαλαιωμένου Εξοπλισμού και Εκσυγχρονισμός του Εξοπλισμού Δικτύου Διανομής
Με βάση απόφαση του ΔΣΔ μετά από εισήγηση του ΙΣΔ, βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο πρόγραμμα αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων ελαιοδιακοπτών Μέσης Τάσης από το Δίκτυο Διανομής.
Είναι επιτακτική ανάγκη στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του Δικτύου, να γίνει σταδιακά η αντικατάσταση όλων των ελαιοδιακοπτών Μέσης Τάσης του Δικτύου Διανομής αφού έχουν εξαντλήσει τον ωφέλιμο χρόνο ζωής τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι νεότεροι σε ηλικία τέτοιοι Διακόπτες είναι εγκατεστημένοι πέραν των 20 χρόνων στο Δίκτυο, ενώ οι παλαιότεροι είναι εγκατεστημένοι στο Δίκτυο πέραν των 40 χρόνων.
Στα πλαίσια αυτά η ΒΡΔ Διανομής έχει συμπεριλάβει στο επιχειρηματικό της πλάνο, σε ορίζοντα δεκαετίας να αντικαταστήσει όλους τους ελαιοδιακόπτες από το Δίκτυο Διανομής με νέους σύγχρονους διακόπτες και παράλληλα να αναβαθμίσει τους εν λόγω Υποσταθμούς στη νέα διάταξη με κανάλια εκτόνωσης αερίου.
iv. Σταδιακή αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου Συστήματος Τηλεχειρισμού Φορτίου (ΣΤΗΦΟΡ)
Στο πλαίσιο της σταδιακής αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου Συστήματος Τηλεχειρισμού Φορτίου (ΣΤΗΦΟΡ), αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να υιοθετηθεί η τεχνολογία ΙοΤ (Internet of Things) για τον έλεγχο του Οδικού Φωτισμού. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την αντικατάσταση δεκτών ελέγχου ΟΦ σε περίπου 10.000 σημεία και αναμένονται να ολοκληρωθούν εντός των ετών 2024-2025.
v. Ανάπτυξη Δικτύου Οπτικών Ινών για την εξυπηρέτηση των τηλεπικοινωνιακών αναγκών του έξυπνου δικτύου Διανομής
Με την ενσωμάτωση της διεσπαρμένης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και της αναμενόμενης εκτεταμένης εγκατάστασης φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων συστημάτων στο ηλεκτρικό δίκτυο Διανομής, απαιτείται η ταχεία εξέλιξη του υφιστάμενου συμβατικού δικτύου σε ένα σύγχρονο έξυπνο δίκτυο. Για την εξυπηρέτηση των τηλεπικοινωνιακών αναγκών αυτής της κρίσιμης υποδομής, αποφασίστηκε η επέκταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου Οπτικών Ινών της ΑΗΚ στη Διανομή. Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί στην 4ετία 2024-2027.