ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Σε επτά προτάσεις για την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αναφέρεται το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, σημειώνοντας ότι αυτή έχει εξελιχθεί σε σημαντικό τομέα οικονομικής δραστηριότητας, με θετικές προεκτάσεις για την κοινωνία καθώς και πηγή εσόδων για την οικονομία.
Επισημαίνει ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του «Οράματος 2035», παρέχοντας στο ανθρώπινο δυναμικό τις απαραίτητες δεξιότητες και τα προσόντα που χρειάζεται για να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική η κυπριακή οικονομία.
Οι προτάσεις
Στις προτάσεις του, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου αναφέρεται στην ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου για αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου ως τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών οργανισμών, της Κυβέρνησης και των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων.
Το στρατηγικό σχέδιο, σημειώνει, θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει καθορισμό των γνωστικών τομέων στους οποίους θα πρέπει να δοθεί έμφαση ώστε η Κύπρος να καταστεί σημαντικό πανεπιστημιακό και ερευνητικό κέντρο, καθορισμό των χωρών προέλευσης των φοιτητών που θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε και καθορισμό του αριθμού ο οποίος θα αποτελέσει τον στόχο για την αύξηση των φοιτητών, Κύπριων, Ευρωπαίων και προερχομένων από τρίτες χώρες στην επόμενη πενταετία. Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να ήταν ο διπλασιασμός των φοιτητών μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια.
Επίσης, αναφέρεται σε κοινή, με συμμετοχή όλων των δημόσιων και ιδιωτικών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εκστρατεία διαφώτισης, αξιοποιώντας τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, που να προβάλλει τα πλεονεκτήματα της Κύπρου («branding») ως εκπαιδευτικού κέντρου και δημιουργία ειδικού portal, με συμμετοχή όλων των τριτοβαθμίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπου ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί φοιτητές να μπορούν εύκολα να βρίσκουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο.
Ακόμη, προτείνει συνεργασίες ερευνητικών κέντρων με κέντρα ερευνητικής αριστείας στην Ευρώπη για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ερευνητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και άντληση ερευνητικών χρηματοδοτήσεων και αποφυγή του «brain drain».
Πρόταση του Συμβουλίου, είναι η συνεργασία των τριών ιατρικών σχολών στην Κύπρο μέσω της δημιουργίας κοινού πανεπιστημιακού νοσοκομείου σημειώνοντας ότι η λειτουργία ενός κοινού πανεπιστημιακού νοσοκομείου θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ιατρικών σχολών και θα συνεισφέρει στο στόχο της μετατροπής της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας.
Για το έργο αυτό, το οποίο θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην κοινωνία και οικονομία της Κύπρου, προστίθεται θα πρέπει να υπάρξουν τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές επενδύσεις, να μελετηθεί η σχέση ενός τέτοιου νοσοκομείου με το εθνικό σύστημα υγείας και η δημιουργία ενός κέντρου αριστείας για νέες τεχνολογίες.
Το κέντρο αριστείας, αναφέρεται, θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις διεθνείς εξελίξεις γύρω από το επίκαιρο αυτό θέμα, να διευρύνει την τοπική γνώση και να προσφέρει λύσεις σε κοινά προγράμματα με εταιρείες και οργανισμούς του τόπου.
Η υλοποίηση της πρότασης αυτής, σημειώνεται, προϋποθέτει την ευχέρεια συμμετοχής όλων των υφιστάμενων πανεπιστημίων και ερευνητικών δομών ώστε το κέντρο αριστείας να αποκτήσει κρίσιμη μάζα που θα υποβοηθηθεί από την άντληση ερευνητικών κονδυλίων και στην διευκόλυνση δημόσιων πανεπιστημίων στην προσέλκυση ξένων φοιτητών.
Στον τομέα των δημοσίων πανεπιστημίων η κυπριακή κοινωνία έχει επενδύσει μέχρι τώρα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και τα αποτελέσματα αυτής της επένδυσης υπήρξαν επωφελή για τον τόπο. Το Συμβούλιο αναφέρει ότι η ωφέλεια όμως αυτή θα μεγεθυνθεί αν τα κρατικά πανεπιστήμια μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις υποδομές και τους ανθρώπους τους σε προγράμματα που θα απευθύνονται σε μελλοντικούς φοιτητές που μιλούν την αγγλική γλώσσα.
Άλλη πρόταση είναι η καλύτερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις. Όπως αναφέρεται, τα πανεπιστήμια θα έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν την προστιθέμενη τους αξία ανταποκρινόμενα καλύτερα στις ανάγκες της αγοράς μέσα από τη διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στις δεξιότητες και ικανότητες που απαιτεί η σύγχρονη αγορά εργασίας, δημιουργώντας το απαραίτητο ταλέντο από ντόπιους απόφοιτους και τη συνεργασία των ερευνητικών κέντρων των Πανεπιστημίων με επιχειρήσεις, αλλά και ιδιωτικούς και κυβερνητικούς οργανισμούς μέσω στοχευμένων, πρακτικών και εξιδεικευμένων σεμιναρίων για μεταφορά τεχνογνωσίας και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Πρόταση του Συμβουλίου, είναι επίσης, η διευκόλυνση εργοδότησης φοιτητών και αποφοίτων.
Το Συμβούλιο προτείνει ακόμη την παροχή κινήτρων για προσέλκυση τριτοβάθμιων ιδρυμάτων/σχολών σε μειονεκτικές περιοχές, όπως τις ορεινές, αγροτικές και τουριστικές περιοχές που επηρεάζονται σημαντικά από την εποχικότητα, σημειώνοντας ότι η προσέλκυση τριτοβάθμιων ιδρυμάτων σε μειονεκτικές περιοχές μπορεί να έχει άμεσα και έμμεσα οφέλη στις τοπικές οικονομίες αλλά και στην ευρύτερη οικονομία γενικότερα μέσω πολλαπλασιαστικών οφελών.
Η προσέλκυση τριτοβάθμιων ιδρυμάτων σε μειονεκτικές περιοχές, προστίθεται, μπορεί να επιτευχθεί μέσω φορολογικών, πολεοδομικών ή και άλλου είδους κινήτρων για επέκταση προγραμμάτων/εγκαταστάσεων ή και δημιουργία νέων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων/σχολών.