ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Ενέργειας - Επιδιώκει λύση για κατάργηση τέλους εταιρειών €350

Το ΥΠΟΙΚ ζήτησε χρόνο ώστε να εντάξει την κατάργηση του τέλους στο πλαίσιο της γενικότερης φορολογικής μεταρρύθμισης που επεξεργάζεται

ΚΥΠΕ

Λύση στο θέμα της επιβολή τέλους €350 ευρώ στις εταιρείες επεξεργάζεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με στόχο μέχρι το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι να οδηγηθεί προς ψήφιση νομοθεσία που θα προνοεί είτε πλήρη κατάργηση, είτε κλιμακωτή κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους.

Στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκαν πέντε προτάσεις νόμου που κατέθεσαν Βουλευτές, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε χρόνο ώστε να εντάξει την κατάργηση του τέλους στο πλαίσιο της γενικότερης φορολογικής μεταρρύθμισης που επεξεργάζεται.

Μιλώντας μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Βουλευτής ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τέλος που είναι απότοκο του μνημονίου και μπήκε προσωρινά θα έπρεπε κάποια στιγμή να είχε καταργηθεί, αφού αποτελεί ένα χαράτσι το οποίο δεν συμβάλει καθόλου στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και είναι εκτός λογικής.

Σημείωσε ότι σίγουρα το τέλος αυτό αποφέρει έσοδα για το κράτος, περίπου 45 εκατ. ευρώ, ωστόσο εξέφρασε τη θέση ότι στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης αυτό το αδικαιολόγητο τέλος θα πρέπει να αρθεί και να ακολουθηθεί μια νέα φορολογική πολιτική που με ελάχιστη αύξηση να αναπληρώσει τα έσοδα αυτά του κράτους και να βγάζει ενδεχομένως την Κύπρο από μαύρες λίστες.

Κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να έρθει το συντομότερο δυνατό με πρόταση για να πει ποια είναι η θέση της και πώς μπορεί να αναπληρώσει αυτό το ποσό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Επιτροπή θα κινηθεί στη βάση χρονοδιαγράμματος και ευχήθηκε πριν από το κλείσιμο της Βουλής να μπορεί να ψηφίσει την κατάργηση των 350 ευρώ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, έκανε λόγο για εμπαιγμό και κοροϊδία της Βουλής για 5 χρόνια από την προηγούμενη Κυβέρνηση από την οποία ανέμεναν να φέρει πρόταση για κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους.

Σημείωσε ότι στη σημερινή συνεδρία ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι το Υπουργείο διαφωνεί με την κατάργηση του τέλους και ενώ κλήθηκαν δεν έδωσαν τον παρών τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορίου και του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών. Πρόσθεσε ότι ΠΟΒΕΚ, ΣΕΛΚ, ΚΕΒΕ και Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος συμφωνούν με την κατάργηση του τέλους ενώ η Νομική Υπηρεσία θα ετοιμάσει γνωμάτευση για τις προτάσεις νόμου.

Είπε επίσης ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά για το θέμα σε 15 μέρες, ενώ το κόμμα ζήτησε να αποσταλεί γραπτώς η θέση του Υπουργού Οικονομικών για το θέμα. Παράλληλα είπε ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί με την κατάργηση της επιβολής του τέλους σε όλες τις μικρές εταιρείες και σε εταιρείες με περιορισμένο κύκλο εργασιών. Πρόσθεσε ότι το κόμμα προτείνει κλιμακωτή επιβολή του τέλους για τις υπόλοιπες εταιρείες, αφού θεωρεί ότι μια εταιρεία με σημαντικά ή μεγάλα κέρδη θα πρέπει να καταβάλλει ένα πολύ μικρό τέλος ετησίως, συνεισφέροντας στην στήριξη των δημοσίων οικονομικών.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι το εν λόγω τέλος επιβλήθηκε μνημονιακά πριν από μια δεκαετία ως προσωρινό. Πρόσθεσε ότι σήμερα χρόνια μετά που κάποιες πολιτικές δυνάμεις λένε ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, αυτό το χαράτσι παραμένει.

«Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος δεν είναι στοχευμένος και ούτε τηρεί την αρχή της αναλογικότητας. Είναι νόμος άδικος, ο οποίο επιβαρύνει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικότερα σε αυτές τις δύσκολες περιόδους», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η πρόταση του ΕΛΑΜ είναι να αφαιρεθεί αυτό το ποσό από όλους, αφού δεν είναι καθόλου στοχευμένο και δεν υπάρχει η αρχή της αναλογικότητας. Είπε επίσης ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς της Κυβέρνησης να καλύψει αυτά τα ζητήματα στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης, ωστόσο όπως είπε, μέχρι να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση, επιθυμούν να καταργήσουν αυτό το αναχρονιστικό τέλος.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι το κόμμα κατέθεσε δύο προτάσεις νόμου, οι οποίες αφορούν τόσο τις εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όσο και τις ανενεργές εταιρείες.

Όσον αφορά τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες, των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τις 30 χιλιάδες εισηγήθηκε όπως εξαιρούνται από την υποχρέωση ετήσιας οικονομικής έκθεσης στον Έφορο Εταιρειών και από την υποχρέωση έκτακτης καταβολής του ετήσιου τέλους ύψους 350 ευρώ.

Σκοπός, της πρότασης, είπε, είναι η διευκόλυνση των εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έτσι ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους και η φιλανθρωπική, πολιτιστική ή άλλη δραστηριότητά τους.

Ανέφερε ακόμα ότι κατέθεσαν σχετική πρόταση και για τις ανενεργές εταιρείες, οι οποίες δεν προβαίνουν σε συναλλαγές και δεν είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης σημείωσε ότι διαφορετικές ήταν οι οικονομικές συνθήκες όταν επιβλήθηκε το συγκεκριμένο τέλος, το οποίο δεν αποτελεί φορολογική πολιτική, αλλά ήταν ένα έκτακτο τέλος που κρίνουν όλα τα κόμματα ότι πρέπει να καταργηθεί. Εξέφρασε τη διαφωνία του με προτάσεις νόμου για κλιμακωτή εφαρμογή του τέλους, αναφέροντας ότι υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση.

Ξεκαθάρισε ότι η όποια κατάργηση που συζητείται τώρα θα αφορά τον προϋπολογισμό του 2024. Σημείωσε ότι από πλευρά Εφόρου Φορολογίας τέθηκε ότι αυτό το ποσό είναι αμελητέο όσον αφορά τα έσοδα του Τμήματος Φορογολίας, ωστόσο το αντίθετο ισχύει για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται σε πολύ δύσκολους καιρούς να πληρώσουν το τέλος.

Σημείωσε ότι το ΥΠΟΙΚ ζήτησε πίστωση χρόνου για να το εντάξουν ως μέρος της γενικότερης φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά όπως είπε, το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να γνωρίζει ότι τις επόμενες 1-2 εβδομάδες αν δεν έρθουν να παρουσιάσουν αυτή τη μεταρρύθμιση θα προχωρήσουν με την πρόταση νόμου πριν κλείσει η Βουλή για τις καλοκαιρινές διακοπές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση