ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκτόξευση των τιμών στο φυσικό αέριο λόγω καύσωνα και τυφώνων

Αύξηση από 50% έως 60% μέσα στο καλοκαίρι στην Ευρώπη «βλέπει» η Citigroup

BLOOMBERG

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν στα ύψη τη ζήτηση για ενέργεια, οι προβλέψεις για τις τιμές του φυσικού αερίου τους θερινούς μήνες είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Αιτία θα είναι και πάλι η «τέλεια καταιγίδα» που στοιχειοθετεί ο συνδυασμός του καύσωνα με τους τυφώνες, καθώς σε πολλές περιοχές του πλανήτη διακόπτουν τις εξαγωγές ενέργειας, ενώ παράλληλα επιδεινώνουν την ξηρασία και πλήττουν καίρια την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Λατινική Αμερική. Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς πιθανολογούν εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 50% στις ΗΠΑ, ενώ μιλώντας για την Ευρώπη και την Ασία, η Citigroup προβλέπει αύξηση από 50% έως 60% μέσα στο καλοκαίρι.

Για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές υδρογονανθράκων, ο μεγαλύτερος κίνδυνος «δεν είναι ούτε ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία ούτε το Ιράν, ούτε ο πόλεμος της Χαμάς με το Ισραήλ», υπογραμμίζει ο Εντουαρντ Μορς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Hartree Partners LP και πρώην επικεφαλής του τομέα εμπορευμάτων στη Citigroup. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Μορς επισημαίνει ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί όλο τον κόσμο είναι η περίοδος των τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικού». Οι τυφώνες όπως και το φαινόμενο Λα Νίνια, που αναμένεται να εκδηλωθεί τον Αύγουστο, προκαλούν ακραία ξηρασία στο δυτικό και στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ. Δημιουργούνται, έτσι, προβλήματα τόσο στην παραγωγή όσο και στις εξαγωγές ενέργειας, λόγω τυφώνων στις ΗΠΑ, αλλά και συνθήκες ακραίας ξηρασίας στη Λατινική Αμερική, που «αποδεκατίζει» την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ολα δείχνουν πως το 2024 θα είναι το πιο καυτό έτος στην Ιστορία. Ομως, η κλιματική αλλαγή τείνει να επιταχύνει διαρκώς τον πληθωρισμό καθώς αυξάνει το κόστος της ενέργειας και μαζί με αυτήν και τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων.

Σύμφωνα με τη Munich Re, το περασμένο έτος οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι σεισμοί προκάλεσαν στην παγκόσμια οικονομία συνολικές ζημιές ύψους 250 δισ. δολ. και ήδη οι πρώτοι τέσσερις μήνες του 2024 ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 175 χρόνια. Ο Γκάρι Κάνινγκχαμ, διευθυντής ερευνών αγοράς στην Tradition Energy, εκτιμά πως τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ενδέχεται να σημειώσουν άνοδο 4 δολ. ανά εκατ. βρετανικής θερμικής ενότητας. Οπως τονίζει ο ίδιος, αυτό θα συμβεί αν οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγήσουν σε εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών ικανή να εξαντλήσει τα αποθέματα ενέργειας, τα οποία προς το παρόν είναι πλήρη. Ο ίδιος εξηγεί ότι, παράλληλα, οι παραγωγοί σχιστολιθικών υδρογονανθράκων περιορίζουν ήδη την παραγωγή από τα κοιτάσματα των ΗΠΑ, επειδή οι τιμές έχουν υποχωρήσει και δεν είναι πλέον προσοδοφόρες οι εξορύξεις του είδους. Στην Ευρώπη, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να οδηγήσουν στο κλείσιμο ορισμένων μονάδων πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας, αν έχει ανέβει πολύ η θερμοκρασία των υδάτων από τους ποταμούς, που χρειάζονται για την ψύξη τους. Σημειωτέον ότι οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας έως τώρα παρέχουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Την ίδια στιγμή, οι παρατεταμένοι καύσωνες μπορούν να επηρεάσουν τη διεθνή αγορά πετρελαίου, από την παραγωγή του μέχρι τη φόρτωση, τη μεταφορά του και τη διύλιση. Το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στον Καναδά οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα. Οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι τεράστιες φέτος. Στα τέλη Απριλίου, στο 63% της επιφάνειας της χώρας επικρατούσε αφύσικη ξηρασία που αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ανάλογες καταστροφές. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν, άλλωστε, να επηρεάσουν τη μεταφορά του πετρελαίου μειώνοντας τον όγκο των υδάτων σε υδάτινους δρόμους όπως στον ποταμό Ρήνο από τον οποίο διέρχεται το εμπόριο πετρελαίου. Σε περίπτωση παρατεταμένου καύσωνα δεν αποκλείεται να υπάρξει αντίκτυπος και σε άλλες υδάτινες οδούς από τις οποίες γίνεται η μεταφορά υδρογονανθράκων, όπως η διώρυγα του Σουέζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση